שתף קטע נבחר

שר החקלאות: לעשות טרנספר לחתולים, סירוס מנוגד להלכה

‭100-כ‬ אלף חתולי רחוב עוקרו במהלך השנים עד שהגיע שר החקלאות אורי אריאל וקבע: זה מנוגד להלכה. בארגונים למען בעלי החיים הזהירו: הערים יוצפו בחתולים שנדונו לחיי סבל ורעב. הפתרון הלא ייאמן שהגה השר: "נעביר כלבים וחתולים משוטטים מאותו מין למדינה זרה שתסכים לקבלם"

אם זה לא היה מודפס שחור על גבי לבן במסמך רשמי של מדינת ישראל, אפשר היה לחשוב שמדובר בבדיחה. אבל שר החקלאות אורי אריאל (הבית היהודי) היה רציני לגמרי כשהציע את הפתרון המקורי לטיפול בחתולי רחוב ובכלבים משוטטים: לעשות להם טרנספר. כך פורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות".

 

במכתב ששלח באחרונה לשר להגנת הסביבה הציע אריאל לקחת את התקציב המיועד לטיפול בבעלי חיים משוטטים - 4.5 מיליון שקל בשנה - ולהשתמש בו "להעברת כלבים ו/או חתולים משוטטים ממין אחד (כל הזכרים או כל הנקבות) למדינה זרה שתיאות לקבלם‭."‬ אריאל סבור שיש בעיה הלכתית עם הפתרון שננקט עד כה - סירוס או עיקור החתולים והכלבים למניעת התרבותם - הן מטעמי צער בעלי חיים והן משום שאלוהים בירך את כל בעלי החיים בברכת "פרו ורבו ומלאו את הארץ‭."‬

יעברו למדינה זרה? אילוסטרציה ( צילום: shutterstock ) ( צילום: shutterstock )
יעברו למדינה זרה? אילוסטרציה( צילום: shutterstock )
 

הפתרון שהגה השר ()
הפתרון שהגה השר

מאז מינויו לשר החקלאות הפך אריאל ליקיר הארגונים להגנה על זכויות בעלי החיים, במיוחד לאור המאבק שהכריז בתופעת ההתעללות בבעלי חיים המובלים לשחיטה. אבל לאחרונה התברר כי הוא מתנגד לאחד הפרויקטים המרכזיים של המשרד בתחום זה שדווקא זכה להצלחה: עיקור חתולי רחוב.

 

לאורך השנים סורסו ועוקרו יותר ‭100-מ‬ אלף חתולים על ידי משרד החקלאות והרשויות המקומיות. כעת, משנודע על כוונתו של השר להפסיק את הפרויקט, פנתה אליו ח"כ תמר זנדברג (מרצ) בניסיון להניא אותו מכך. "עיקור וסירוס חתולי רחוב הוא הצעד היחיד הנעשה כיום למניעת התרבות אוכלוסיית חתולי הרחוב ולשיפור בריאותם‭,"‬ כתבה. "הפסקת פעילות זו תביא לעלייה דרמטית במספר הגורים הנולדים מדי שנה ובעקבות כך גם לעלייה במספר חתולי הרחוב שימותו מרעב, מצמא, מקור, מהתייבשות ועוד‭."‬ במקביל, פעילים למען זכויות בעלי חיים מחתימים בימים אלה על עצומה הקוראת לאריאל שלא לעצור את הפרויקט, ועד כה חתמו עליה יותר מ ‭9,000-‬ איש. "בעקבות החלטתך עשרות מיליוני חתולי רחוב יגוועו ברעב, והנטל הכספי הרב שגם ככה נופל על אזרחים טובים רק יגבר ויחמיר‭,"‬ נכתב בעצומה.

 

הטיפול בכלבים משוטטים מעורר תרעומת רבה עוד יותר בקרב הפעילים. הווטרינרים העירוניים נדרשים ללכוד כלבים משוטטים מחשש לכלבת ולהעבירם למכלאות ייעודיות. אלה מהם שאינם מאומצים ונותרים ללא בית חם - מומתים.

 

מה שמתנגדי המהלך של אריאל לא יודעים הוא הפתרון החלופי שהגה, ומופיע במכתב ששלח לשר להגנת הסביבה אבי גבאי מתוקף חובת ההתייעצות שקיימת ביניהם על פי החוק בנושאים של צער בעלי חיים. בתחילה הודיע אריאל כי בכוונתו להקצות את הכסף להקמת מכלאות לכל אותם חתולים וכלבים משוטטים, אלא שלמחרת הוא כבר העלה את רעיון הטרנספר.

 

אריאל טוען שבסופו של דבר אומצה הצעה אחרת, שאף היא מופיעה במכתב - "להקצות תקציב זה לטובת קול קורא למחקר למציאת חלופות שאינן כוללות סירוס, עיקור או הריגה - לדוגמה, מניעת אפשרות הרחה של הזכרים את ייחום הנקבות באמצעות תרסיס, אבקה, משחה ‭."'וכו‬

 

גורמים במשרד החקלאות מתחו ביקורת חריפה על הרעיונות שהעלה השר שלהם. "חבל שהוא הורס את כל מה שבנה עם תחילת הקדנציה בנושא ההגנה על בעלי חיים‭,"‬ אמר גורם במשרד. מטעמו של אריאל נמסר בתגובה: "בשנים האחרונות הועברו תקציבים בסכומי כסף לא גבוהים לפתרונות קצרי טווח שגרמו לצער בעלי חיים, אך לא פתרו את בעיית ההתרבות. בשל כך ניתנה הנחיה למנכ"ל המשרד לפעול בהקדם האפשרי למציאת פתרון יסודי, אמיתי ומלא לבעיה תוך פגיעה מינימלית בבעלי החיים. בין שאר ההצעות שעלו עלתה גם האפשרות להעביר את בעלי החיים למדינה זרה שתסכים לכך. לאחר סדרת דיונים עם הצוות המקצועי במשרד נדחתה ההצעה הזו, והוחלט כי המדען הראשי במשרד, ד"ר אבי פרל, יוציא קול קורא למחקרים יישומיים שימצאו פתרונות קבע לבעיית התרבות בעלי החיים תוך גרימת צער מינימלי‭."‬ במשרד להגנת הסביבה אומרים שלא ידוע להם על החלטה כזו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים