שתף קטע נבחר

שיטת "הפרויקט המתגלגל": כסף, מתנות ומינויים לבכירי נתיבי ישראל

עם תום החקירה התגלתה לחוקרי היחידה הכלכלית בלהב 433 התמונה הברורה: בכירים בהווה ובעבר ב"נתיבי ישראל" ניצלו את קשריהם עם מקבלי ההחלטות, תפרו עבודה לספקים וקיבלו בתמורה טובות הנאה בעשרות מיליונים. שיטת "הפרויקט המתגלגל": ספק שזכה במכרז קיבל עוד ועוד עבודות

  

"מדובר פה ממש בשיטה מסודרת". כך אמר בצהריים (יום ב') קצין בכיר במשטרה בהתייחסו לגל המעצרים בפרשה שבמסגרתה נחשדים בכירים בהווה ובעבר בחברת "נתיבי ישראל" (לשעבר מע"צ) בעבירות שוחד, מרמה והלבנת הון. בלשי היחידה הכלכלית בלהב 433 פשטו לפנות בוקר על משרדי החברה באור יהודה ועל בתיהם עשרים חשודים והם נעצרו לחקירה.

 

במשטרה סבורים כי החשודים המרכזיים, שאחזו בתפקידים בכירים בחברה, ניצלו את מעמדם על מנת לבחור חברות שונות לעבודה עם מע"צ, ולתפור מכרזים ותפקידים שונים. התמורה: טובות הנאה, סידורי עבודה וקבלת תפקידי ייעוץ למקורבים.

 

בשעות הערב יובאו החשודים להארכת מעצר בבית משפט השלום בראשון לציון, ובמהלך הדיון הם צפויים להיחשף לחומרים הרבים שהצטברו נגדם במהלך החקירה הסמויה של המשטרה.

 

החשדות נחשפו במהלך ההתפתחויות בפרשת השחיתות הגדולה, שבמסגרתה הודיעה המשטרה בחודש שעבר כי היא ממליצה להעמיד לדין 36 מעורבים. חלק מהחשודים בפרשת השחיתות מעורבים לפי החשד עד צוואר גם בפרשת החשדות לשחיתות בחברת "נתיבי ישראל". לאחר שהתקבל הרושם כי יש להפריד בין החקירות, החליט ראש אגף החקירות, ניצב מני יצחקי, להטיל את בדיקת ההתרחשויות בחברה הלאומית לתשתיות תחבורה על היחידה הכלכלית.

 

תוך זמן קצר התגלתה לעיני החוקרים התמונה הברורה. בכירים לשעבר ב"נתיבי ישראל" נותרו ביחסי קרבה למקבלי ההחלטות בחברה וניצלו זאת כדי לתפור מכרזים ולמסור עבודות בסכומים של עשרות מיליוני שקלים לחברות קבלניות שונות. בין החשודים גם כאלה שמחזיקים כיום בתפקידים בחברה.

משרדי "נתיבי ישראל" באור יהודה (צילום: אסף מגל) (צילום: אסף מגל)
משרדי "נתיבי ישראל" באור יהודה(צילום: אסף מגל)

אחד העצורים בפרשה (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
אחד העצורים בפרשה(צילום: אבי מועלם)

לפי החשד, ההשפעה על מקבלי ההחלטות הובילה למסירת פרויקטים לחברות שונות, ובתמורה התקבל שוחד בדרכים שונות. בין היתר מדובר בחשדות להעברת כספים, מתנות ומינוי מקורבים של החשודים

המרכזיים בחברות שקיבלו את העבודות. בלא מעט מהמקרים הצליחו להתחקות אחר שיטה של פרויקט "מתגלגל", כלומר עבודה שקיבל ספק לאחר שזכה במכרז. בפועל, היקף העבודה רק הלך וגדל כל הזמן.

 

במשטרה מציינים שהפעילו כלים מודיעיניים, טכנולוגיים וחקירתיים מתקדמים לנוכח חשד לקיומו של מנגנון שיטתי בחברה. במסגרת החיפושים תפסו החוקרים מחשבים, מסמכים, חומרים וכן רכוש וחשבונות לצורך בקשות חילוט.

 

החקירה מלווה בידי צוות פרקליטים מהמחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה ומתבצעת בשיתוף פעולה עם מחלקת חקירות מכס ומע"מ תל אביב ברשות המסים. לאורך החקירה התקיים שיתוף פעולה עם רשות החברות הממשלתיות, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור וגורמי מבקר המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף מגל
משרדי "נתיבי ישראל" באור יהודה
צילום: אסף מגל
מומלצים