שתף קטע נבחר

שחקן ה-NFL הפלסטיני שיוצא נגד ישראל

אודיי אבושי נולד בברוקלין להורים מוסלמים שהיגרו ממזרח ירושלים והפך לאחד הפלסטינים הראשונים ב-NFL. מחוץ למגרש, שחקן ההגנה של יוסטון עסוק בעיקר בפעילות התנדבותית, אבל חשוד גם כתומך בטרור. למה הליגה מעדיפה בינתיים להתעלם והאם כל הסיפור הזה יתפוצץ לה בפנים?

חידה: מה עושה פלסטיני תושב ארה"ב שגובהו 1.96 מ' ושוקל כמעט 140 ק"ג ביום יום? אם תשאלו אותו, הוא בטח יגיד: "כל מה שאני יכול".

 

אודיי אבושי משחק בתפקיד הגארד בקו ההתקפה של יוסטון טקסנס מליגת הפוטבול האמריקאית, הלא היא ה-NFL. ובתור פלסטיני גאה ואחד מהראשונים מבני עמו בליגה, הוא מרגיש מזוהה מאוד עם מוצאו ולא מפחד להראות זאת.

 

אבושי. פלסטיני ב-NFL (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אבושי. פלסטיני ב-NFL(צילום: gettyimages)

 

ולמה שיפחד? כנראה שאין יותר מדי דברים שמפחידים אדם שנושק לשני מטרים ונראה כמו האחרון שכדאי לפגוש בסמטה חשוכה. למרבה ההפתעה, אבושי הפטריוט כלל לא נולד בשטחי הרשות, אלא דווקא בברוקלין, ניו-יורק, ושפת האם שלו היא אנגלית ברוקלינית טיפוסית. בערבית הוא לא ממש שולט, אבל מבין את הרוב.

 

במקור מבית חנינא

הגארד הוא התשיעי במשפחה בת עשרה ילדים שהיגרה לארה"ב מעט לפני שאודיי הצעיר נולד. במקור משפחת אבושי היא משכונת בית חנינא במזרח ירושלים, ולצד העובדה שכיום בני המשפחה הם ניו-יורקרים לכל דבר ועניין, הם גם מוסלמים מאמינים. גם אודיי מעיד שהוא כמוסלמי, ובכל שנה בחודש הרמדאן צם מהזריחה ועד השקיעה. זה לא מפריע לו להתאמן ולשחק כרגיל, והוא מעולם לא דרש הקלות בשל כך.

 

השחקן בן ה-24 עסוק מאוד גם מחוץ למגרשים, ולוקח חלק בפעולות התנדבותיות שונות ברחבי העולם, כמו למשל בסודאן. בכל קיץ בשנים האחרונות, האמריקאי-פלסטיני טס למדינה הענייה ומסייע כחלק מפעילותו של ארגון ללא מטרות רווח. "חשבתי שאני טס לשם לאיזו משימת סיוע שגרתית, אבל נתנו לי לבצע עירויים, עזרתי בניתוחים וזה כמובן כולל אינטראקציה קרובה עם המטופלים. אפשר לומר שההגעה שלי לשם שמה דברים בפרופורציה ועד כמה החיים שלי באמת טובים", אמר אבושי.

 

עוזר בניתוחים בסודאן (צילום מסך מתוך פייסבוק) (צילום מסך מתוך פייסבוק)
עוזר בניתוחים בסודאן(צילום מסך מתוך פייסבוק)

 

וזה ממש לא הכל. כשחקן שנה שנייה בווירג'יניה קולג', אבושי הוזמן לבית הלבן בספטמבר 2011. הוא, יחד עם 12 אתלטים מוסלמים נוספים, כולל המתאגרף אמיר קאן, קיבלו את הכבוד בטקס שנערך לכבודם. "הארוחה הזו שנערכה לכבודנו באמת פתחה לי את העיניים בכל הנוגע לשילוב בין להיות ספורטאי מקצוען ומוסלמי מאמין ולפרוץ את המחסום הזה, כאן בארצות הברית", אמר.

 

תומך נלהב בפלסטינים

קשה להחמיץ את המבטא הברוקלינאי של אבושי, שמדבר על פוטבול באותה תשוקה כמו על מלאכת ההתנדבות בה הוא עוסק, הגורל וכמובן המקורות הניו-יורקרים שלו. באוקטובר 2012, כאשר הסופה ההרסנית "סנדי" היכתה בחוף המזרחי ועברה גם בניו-יורק, אודיי הנחוש לא היסס והגיע לתרום מזמנו.

 

"אני מניו-יורק, אז זה באמת היה קרוב לליבי. לראות את כל הבתים של אותם אנשים הרוסים", אמר. "זה היה קשה עבור המון אנשים לחזור לעמוד על הרגליים, אז ניסיתי לעזור במה שיכולתי. אם זה להביא קצת אוכל או בגדים או לעזור לבנות מחדש בתים, דברים בסגנון הזה".

 

החל את הקריירה בויורג'יניה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
החל את הקריירה בויורג'יניה(צילום: gettyimages)

 

לא כל יום פוגשים שחקן פוטבול ב-NFL שעוזר לבצע ניתוחים, מקבל כבוד בבית הלבן ועוזר לבנות בתים לנפגעי סופות, אבל זה רחוק מלהיות הסיפור המלא של אבושי. את הקריירה הוא החל כאמור בווירג'יניה, ולאחר מכן נבחר בדראפט 2013 בסיבוב החמישי (מקום 141 בסך הכל) על ידי ניו-יורק ג'טס בסיום ארבע שנים בקולג'.

 

כבר אז עלו חששות בליגה לגבי אבושי. ברחבי הרשת עלו טענו על כך שהוא מוסלמי קיצוני והאשימו אותו בהסתה. למרבה ההפתעה, ארגון העונה לשם ADL, שחרת על דגלו להילחם באנטישמיות ברחבי בעולם, יצא להגנתו של אודיי, אז צעיר בן 22, וטען: "אין שום הוכחה שמראה זאת. אין שום דבר פסול באדם שגאה בדתו ובמוצאו האתני. להיות פרו-פלסטיני לא אומר לרגע שאתה אנטישמי או בעל דעות קיצוניות".

 

מרצה לילדים יחד עם כוכבה לשעבר של ניו-יורק ניקס, ג'ון סטארקס (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מרצה לילדים יחד עם כוכבה לשעבר של ניו-יורק ניקס, ג'ון סטארקס(צילום: gettyimages)

 

אבל זו לא בדיוק הייתה האמת, אפילו רחוק מכך. מעט אחרי שנבחר בדראפט, החל שחקן הג'טס הטרי לתפוס ועוד כותרות בעולם הפרו-פלסטיני וקיבל הזמנות לאירועים רבים של ארגונים פרו-מוסלמים בעלי מאפיינים קיצוניים.

 

הציוץ הבעייתי

במאי 2013 השתתף בכנס של ארגון העונה לשם ICNA, ראשי תיבות של "המעגל האיסלמי של צפון אמריקה". הארגון נקשר לא פעם לאל קאעידה ואף למימון מספר פיגועים וארגוני טרור כמו הטליבאן, החמאס והחיזבאללה. בשנים האחרונות ICNA משתף פעולה עם MAS - החברה המוסלמית באמריקה, אותו קיטלגו באופן רשמי באיחוד האמירויות, למשל, כארגון טרור יחד עם דאע"ש ואל-קאעידה.

 

תומך נלהב בפלסטינים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
תומך נלהב בפלסטינים(צילום: gettyimages)

 

כמה חודשים חלפו ואבושי השתתף באירוע נוסף של שני הארגונים - הפעם במקום הולדתו, ברוקלין, ואף היה אחד מהנואמים. נושא הנאום שלו באירוע היה: "הסוגיות העיקריות בחברה שלנו ואיך להתמודד איתן", שכללו גם סוגיות הנוגעות לשימוש בסמים. כמה אירוני זה היה כאשר באוגוסט האחרון, נתפס השחקן ע"י פטרול משטרתי שגרתי כשהוא מחזיק כמות קטנה של מריחואנה והושעה ממשחק אחד ע"י ה-NFL לאחר שעבר על תקנון הליגה ובשל כך גם נחתך מהג'טס.

 

בחודש שעבר הטענות כנגד אבושי הגיעו לשיאן עם פרוץ גל הטרור בישראל. השחקן צייץ מחדש ציוץ בטוויטר של לינדה סרסור, חברה בכירה בארגון ערבי-אמריקאי בניו-יורק, בו הופיע ילד המחזיק אבנים בידיו מול חיילי צה"ל ומעליו נכתב: "ההגדרה של אומץ, פלסטין".

 

הפוסט של סרסור קיבל תמיכה רבה, אך גם לא מעט תגובות נזעמות, כמו גם את תשומת ליבו של חבר המועצה הדמוקרטי של קווינס, רורי לנסמן. האחרוןענה לציוץ של סרסור עם אחד משלו וכתב: "לא, זו ההגדרה של ברבריות". לאחר מכן שלח הודעה נוספה לסרסור בה כתוב: "את בטח גאה במיוחד בילד הפלסטיני בן ה-13 שדקר ילד ישראלי בן 13. ברבריות".

 

הציוץ שעשה הדים (צילום מסך מתוך טוויטר) (צילום מסך מתוך טוויטר)
הציוץ שעשה הדים(צילום מסך מתוך טוויטר)

  

בפברואר האחרון הוא צייץ: "מאות פלסטינים נמלטים מהשטפונות בעזה אחרי שישראל פתחה את הסכרים. מספיק עם העינוי. אנחנו נתגבר. תתביישו לכם". כמובן שאין שום קשר בין האמת לציוץ הזה ויכול מאוד להיות שהמניע מאחורי הציוץ הוא ניסיון לגרום נזק תדמיתי לישראל.

 

בין אם יצליח או לא, נראה שאבושי לא בוחל באמצעים, מה שמעמיד את קבוצתו הנוכחית ואת ה-NFL בבעיה לא פשוטה. התעלמות מכל שרשרת האירועים הקשורים באבושי תחשב כאילו הארגון תומך בהסתה נגד ישראל, אך מכיוון והוא לא עבר על אף עבירה בתקנון, אלא רק הביע את דעתו, אין סיבה מוצדקת להענישו. 

 

בינתיים הוא ממשיך לשחק כרגיל במדי יוסטון וברור שהוא לא יפסיק להיות נאמן למקורותיו. השאלה היא כמה רחוק הוא מוכן ללכת עם ה"אני מאמין" שלו ולאן זה יוביל אותו?

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים