שתף קטע נבחר

אובך אדיר: הזיהום בת"א - פי 95 מהממוצע

ישראל באפור: בגוש דן לא רואים ממטר, שיאנית הזיהום היא תל אביב. נתב"ג נסגר לשעה להמראות בגלל האובך, ארקיע וישראייר ביטלו במהלך היום 49 טיסות. צוותי מד"א טיפלו ביותר מ-300 איש עקב הזיהום. ומה התחזית?

 

 

 

האובך הכבד הוביל לסגירה חלקית של שדה התעופה המרכזי של ישראל, ורמות הזיהום מגיעות לשיאים חדשים: בשל תנאי מזג אוויר נסגר היום (ד') נתב"ג להמראות מטוסים למשך יותר משעה, ויותר מ-10 טיסות עוכבו. כעבור כשעה החל נתב"ג לחזור בהדרגה לפעילות סדירה. במקביל, ביטלו ארקיע וישראייר את כל הטיסות הפנים-ארציות היום. בסך הכול, בוטלו 49 טיסות לאילת וממנה, שבהן היו אמורים לטוס 3,800 נוסעים.

 

ובחוץ, הזיהום רק מחריף.המשרד להגנת הסביבה הודיע כי החל מהשעה 12:00 בצהריים נמדדו עליות בריכוזי זיהום האוויר בצפון הארץ ומרכזה. בגוש דן חלה בשעות האחרונות החמרה משמעותית ברמות הזיהום ובשעות אחר הצהריים נמדדה רמה הגבוהה פי 4.5 מהרמה בשעות הבוקר. בשעה 17:00 נמדדו בתל אביב 4,207 חלקיקים מזוהמים - לא פחות מפי 95 מהרמה היומית הממוצעת. באזור אריאל - שיאנית הזיהום עד שתל אביב עקפה אותה בשעה 17:00 - נמדדו ריכוזי זיהום גבוהים פי 8 מריכוזי הזיהום שנמדדו בשעות הבוקר.

נתניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניה(צילום: AFP)

תל אביב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תל אביב(צילום: רויטרס)

כביש החוף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כביש החוף(צילום: AFP)

 

 

מקורקעים. נתב"ג באובך ()
מקורקעים. נתב"ג באובך

ת"א ביום ראשון, והיום (צילום: פנינה פרץ) (צילום: פנינה פרץ)
ת"א ביום ראשון, והיום(צילום: פנינה פרץ)

העיר הגדולה והמזוהמת (צילום: רון נוטקין) (צילום: רון נוטקין)
העיר הגדולה והמזוהמת(צילום: רון נוטקין)

אפור באוויר (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
אפור באוויר(צילום: ירון דרוקמן)

צהוב בנתניה (צילום: סטפני ברנשטיין) (צילום: סטפני ברנשטיין)
צהוב בנתניה(צילום: סטפני ברנשטיין)

האובך השורר בכל רחבי הארץ הביא עימו גם לעלייה משמעותית בכמות הנפגעים. משעות הערב המוקדמות אתמול ועד היום בצהריים העניקו צוותי מד"א טיפול רפואי לכ-300 בני אדם, בהם 146 איש שסבלו מקוצר בנשימה ומהתקפי אסתמה, 53 שהתעלפו ו-100 שסבלו מהחמרה של מחלות לב.

 

זיהום האוויר הגבוה קשור בזרימות דרומיות מזרחיות חזקות, הגורמות להסעת אבק מכיוון סעודיה וירדן. זיהום האוויר הגבוה צפוי להימשך גם ביום חמישי, אך אז צפויה מגמת שיפור. במשרד המליצו לאוכלוסייה רגישה - חולי לב, ריאות, קשישים, ילדים, ונשים בהריון - להימנע מפעילות גופנית מאומצת.

הלילה ימשיכו לנשב רוחות מזרחיות ערות ויהיה אביך. גשמים מקומיים צפויים לרדת ברוב אזורי הארץ וייתכנו סופות רעמים בודדות. בדרום הארץ ובמזרחה קיים חשש לשיטפונות.

 

הטמפרטורות החזויות להלילה ולמחר: קריית שמונה 23-19, קצרין 21-13, צפת 18-11, טבריה 25-17, נצרת 20-15, חיפה 24-20, תל אביב 25-19, ירושלים 18-14, אשקלון 25-19, עין גדי 29-25, באר שבע 23-16, ערד 22-15, מצפה רמון 20-13, אילת 29-23.

 

מחר ייחלשו הרוחות המזרחיות בהדרגה והאובך ישקע. גשמים מקומיים צפויים לרדת ברוב חלקי הארץ וייתכנו סופות רעמים בודדות. הטמפרטורות יירדו במעט ובדרום ובמזרח קיים חשש לשיטפונות. ביום שישי ימשיך לרדת גשם לפרקים מלווה בסופות רעמים בודדות מהצפון ועד הנגב. קיים חשש לשיטפונות בנחלי הדרום ובמזרח ולהצפות בערי החוף והשפלה. ביום שישי תחול ירידה קלה נוספת בטמפרטורות. ביום שבת יהיה דומה.

  

אביך בתל אביב (צילום: יניב שיק) (צילום: יניב שיק)
אביך בתל אביב(צילום: יניב שיק)
 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

גם בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
גם בנתניה(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

לא רואים כלום ברעננה (צילום: שניר זרין) (צילום: שניר זרין)
לא רואים כלום ברעננה(צילום: שניר זרין)


 

פרופ' אורי מרינוב, המנכ"ל הראשון של המשרד להגנת הסביבה, הזהיר בראיון באולפן ynet כי זו רק ההתחלה. "הסופות האלה יחזרו ובעוצמות הרבה יותר חזקות מפעם לפעם", אמר מרינוב. "מה שהולך לקרות בשנים הקרובות זה שהסופות יהיו יותר חזקות וילוו בגשמים וחום קשה".

 

פרופ' מרינוב, מומחה למנהל סביבתי, ציין כי אין שום דבר יוצא דופן בסופות החול שמגיעות מאזורי הדרום והמזרח, אך מזכיר כי אירועי אקלים קיצוניים מתרחשים בכל רחבי העולם. לדבריו, "אלה תופעות שנובעות כתוצאה מהתחממות ולצערי הרב אני לפעמים תוהה איך זה קורה שכל העולם רואה את התופעות האלה וממשיך בעסקיו כרגיל".

 

לדברי פרופ' מרינוב, על העולם להחליט אם הוא מוכן להתמודד כראוי עם התחזית הקודרת. "דרך אחת היא להתגונן, לנסות להסתגל למצב הזה. זאת דרך שתעלה מיליארדי דולרים ובסופו של דבר לא תשנה את המצב. הדרך האמיתית היא למתן את התופעות האלה על ידי הפסקה הדרגתית של שימוש בדלק מחצבי, קרי בפחם, נפט וגז, ואת זה עדיין לא התחלנו לעשות".


פורסם לראשונה 04/11/2015 16:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סטפני ברנשטיין
אובך בנתניה
צילום: סטפני ברנשטיין
מומלצים