שתף קטע נבחר

מושכים בחות'ים: המלחמה בתימן, תמונת מצב

לפני שנה השתלטו המורדים החות'ים השיעים על צנעא ופתחו במסע כיבושים במדינה הערבית על חשבון הנשיא האדי וממשלתו. הקואליציה בראשות סעודיה פתחה במערכה נגד המורדים שנתמכים על ידי איראן ומאותו הרגע הפך הסכסוך המקומי למלחמה קרה בין טהרן לריאד, שסופה לא נראה באופק

 

 

שנה עברה מאז הצליחו המורדים החות'ים בתימן להשתלט על עיר הבירה צנעא. כיבוש צנעא נחשב לנקודת ציון קריטית עבור המורדים שנתמכים על ידי איראן משום שמאותו רגע הם ניצלו את המומנטום והשתלטו על חלקים נרחבים במדינה הערבית המפולגת, בייחוד בדרומה.

 

עוד חדשות מעניינות בדף הפייסבוק של דסק החוץ

האדי, חות'ים, אל-קאעידה: מי נגד מי בתימן?

 

בחודש שעבר יצאו רבבות בני אדם לרחובות צנעא לציין את כיבוש הבירה, ומנהיגם של החות'ים, עבד אל-מאליכ אל-חות'י בן ה-33, נשא נאום חגיגי שבו הביע התנגדות להחלטת מועצת הביטחון הדורשת מאנשיו ומהכוחות הנאמנים לנשיא לשעבר עלי עבדאללה סאלח לסגת מהאזורים שכבשו ולמסור את נשקם. סאלח, אגב, משתף כיום פעולה עם החות'ים נגד כוחות הנשיא המודח עבד רבו מנסור האדי, האיש שהחליף אותו בארמון הנשיאות. למרבה האירוניה, בעבר נלחם סאלח בעצמו נגד אותם חות'ים, אך הפעם הוא מאחד אתם כוחות למען האינטרסים שלו. 

 

החות'ים חגגו לא מזמן שנה לכיבוש צנעא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החות'ים חגגו לא מזמן שנה לכיבוש צנעא(צילום: רויטרס)
משתף פעולה עם החות'ים נגד הנשיא שהחליף אותו. נשיא תימן לשעבר סאלח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משתף פעולה עם החות'ים נגד הנשיא שהחליף אותו. נשיא תימן לשעבר סאלח(צילום: AFP)

המעוז העיקרי של החות'ים בתימן נמצא בצפון המדינה בעיר סעדה, שממנה הם התפשטו דרומה ובין היתר לבירה צנעא ולעיר הנמל עדן. למרות האופי החגיגי שניסו החות'ים ומנהיגים להקנות ליום השנה לכיבוש צנעא, נראה שהמומנטום שלהם נבלם באחרונה ושידה של הקואליציה בראשות סעודיה נמצאת על העליונה.

 

נקודת המפנה: הנשיא הגולה שב הביתה

נשיא תימן המודח האדי ברח בתחילה לעדן, אך לאחר מכן נמלט מהמדינה לסעודיה. ב-17 ביולי הודיעה ממשלת תימן בראשות האדי - שהתנהלה מריאד הסעודית - שהעיר עדן שוחררה מידי החות'ים. בשבועות האחרונים שבה ממשלת תימן לפעול מעיר הנמל האסטרטגית, ואפילוח האדי שב אליה כמנצח גדול. "החזרה לבירה צנעא תתרחש בקרוב אחרי שהערים והמחוזות בתימן ישוחררו", הבטיח האדי בנאום הראשון שנשא מאז שובו מהגלות. חזרתו לתימן סימלה יותר מכול את המפנה בלחימה במדינה, שכבר מזמן הפכה לזירת מאבק אזורית ובינלאומית.

 

הסעודים מפציצים אתרים צבאיים ופוגעים גם במטרות אזרחיות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הסעודים מפציצים אתרים צבאיים ופוגעים גם במטרות אזרחיות(צילום: רויטרס)
במרס 2015 הודיעה הקואליציה הערבית בראשות סעודיה על תחילת מבצע "סופה נחרצת" בתימן בהתאם לבקשת הנשיא התימני האדי, שכאמור נמלט לסעודיה. המבצע הצבאי התמקד בתקיפות מהאוויר של מטוסי הקואליציה הערבית ונמשך 27 ימים. הקואליציה הודיעה בתום המבצע כי הוא השיג את יעדיו - פגיעה בטילים הבליסטיים של החות'ים ושל כוחותיו של נשיא תימן לשעבר סאלח והשמדת רוב הארסנל הצבאי שלהם.

 

המבצע שלא הסתיים בצורה נחרצת

התקיפות של הקואליציה התמקדו בעיקר בבסיסי צבא ובמחסני אמל"ח בצנעא ובמקביל התנהלו קרבות בין כוחות הנאמנים לנשיא האדי לבין כוחות של המורדים החות'ים.  

 

כולם נגד איראן: כך מחלקת תימן את המזה"ת

 

למרות ההודעה על סיום מבצע "סופה נחרצת", הלחימה באזור לא ממש הגיעה לסיומה, והקואליציה הודיעה על מבצע חדש בשם "החזרת התקווה". בתחילה היה נראה שהמבצע יתמקד בעיקר בפתרון פוליטי לסכסוך התימני ובסיוע הומניטרי לנזקקים, אולם בפועל הקרבות בין הצדדים נמשכו וגבו את חייהם של המונים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בחודש מאי תקפו החות'ים את אזור הגבול בין סעודיה לבין תימן, והסעודים רשמו אבדות בנפש. אז החלה הקואליציה בגל תקיפות מסיבי שנועד לפגוע לא רק באתרים צבאיים אלא גם בבתים של בכירים חות'ים ובנאמניו של נשיא תימן לשעבר סאלח. באותו חודש הגיעו הצדדים לסיכום על הפסקת אש לחמישה ימים שלא החזיקה יותר מדי מעמד. על רקע הלחימה המתמשכת נעשו מאמצים דיפלומטיים לנסות ולהביא את החות'ים ואת ממשלת תימן הלגיטימית להידברות. מאמצים אלה בראשות שליח האו"ם המיוחד לתימן, איסמאעיל ולד א-שייח אחמד, לא צלחו בינתיים.

 

עברו מהאוויר לקרקע

"ההתערבות הקרקעית עומדת על הפרק, אך לא כרגע". את הסיסמה הזו השמיע במשך שבועות רבים דובר הקואליציה הערבית, אחמד אל-עסירי, וככל הנראה המפנה בתימן נוגע להעמקת המעורבות הקרקעית במדינה הערבית של כוחות הקואליציה - מעורבות שלא רבים שמו לב אליה.

 

בחודש יוני הגיע כוח מצומצם של איחוד האמירויות לעיר עדן כדי לסייע לכוחות ה"התנגדות העממית", נאמניו של הנשיא האדי, במערכה לשחרור העיר. עדן שוחררה מידי החות'ים. המומנטום נמשך גם במחוזות אחרים בדרום המדינה. בתחילת חודש אוגוסט השתלטו הכוחות הנאמנים לנשיא תימן על הבסיס האסטרטגי "אל-עינד". באותו חודש שוחרר גם מחוז אבין בדרום המדינה, מחוז הולדתו של נשיא תימן. גם מחוז שבווה טוהר כמעט לגמרי מהמורדים השיעים ומאנשיו של הנשיא לשעבר סלאח. כך נוצר מצב שרוב המחוזות בדרום המדינה שוחררו פרט לכמה אזורים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
הישגי הקואליציה בתימן נתנו לה תיאבון להמשיך ולהילחם בחות'ים. בסוף חודש אוגוסט נשלחו כוחות תימניים מקומיים שאומנו בסעודיה לצד כוחות מצבאות הקואליציה למחוז מארב. מדובר במחוז הראשון באזור הצפוני של תימן שיש לו חשיבות אסטרטגית לאור העובדה שהוא מהווה את השער המזרחי לבירה צנעא. התגבורים שנשלחו כללו מאות משוריינים, ציוד צבאי מכל הסוגים, כולל תותחים וטנקים, וגם מסוקי אפאצ'י שמיומנים בתקיפות בקרבות קרקעיים. 

 

עוד רחוקים מהקרב על צנעא

אלא שב-4 בספטמבר ספגה הקואליציה מכה קשה. החות'ים ואנשיו של הנשיא לשעבר סאלח שיגרו טיל בליסטי מאזור ביחאן במחוז שבווה למחנה צבאי. 52 חיילים מאיחוד האמירויות ועשרה חיילים סעודים נהרגו במתקפה שכונתה "הכואבת ביותר" מאז תחילת מבצע "סופה נחרצת". בתגובה הגבירו מטוסי הקואליציה משמעותית את התקיפות נגד אתרים ביטחוניים וצבאיים. במקביל, כוחות נוספים של הקואליציה הוזרמו לאזור. על פי הערכות, אלפי חיילים ממדינות המפרץ משתתפים בלחימה בתימן, ובאחרונה דווח כי גם מאות חיילים מצרים נוטלים חלק במערכה הצבאית שנועדה להכריע את הקרב על מחוז מארב. ניצחון במארב יקרב את הקואליציה למערכה הגורלית בצנעא.

 

המלחמה בין אנשיו של הנשיא האדי לבין המורדים החות'ים ובעלי בריתם משקפת את המערכה הגדולה שזכתה לשם "מלחמה קרה באזור חם" בין סעודיה לבין איראן. הסעודים שקועים בתימן עד הצוואר מבחינה צבאית וסוף הלחימה לא נראה באופק. גם איראן מעורבת במדינה הערבית ומנסה להשפיע על תוצאות הלחימה באמצעות אמצעי לחימה, יועצים וחתרנות רבה. אולם, ייתכן שטהרן לא הייתה רוצה להצית את השטח. חיזבאללה, ארגון הבת של איראן, עוזר לחות'ים בעיקר באמצעות יועצים.

 

שב מהגלות בסעודיה. הנשיא התימני האדי לפני נחיתתו בעדן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שב מהגלות בסעודיה. הנשיא התימני האדי לפני נחיתתו בעדן(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המלחמה בין הצדדים באה לידי ביטוי גם באמצעות כלי התקשורת. בכלי התקשורת המזוהים עם החות'ים (כמו של איראן וחיזבאללה) ההתקפות של הקואליציה מכונות ה"תוקפנות הסעודית". במקביל, בכלי התקשורת המזוהים עם מדינות המפרץ וסעודיה בפרט, החות'ים ובעלי בריתם מכונים "החתרנים", והפעם במשמעות שלילית.

 

מי שמנצל לטובתו את הכאוס בתימן הוא שלוחת אל-קאעידה תימן (אל-קאעידה בחצי האי ערב) שנחלה בחודשים האחרונים הישגים לא רעים. באפריל האחרון היא השתלטה על העיר מכלא, בירת מחוז חדרמות במזרח המדינה, ולאחרונה צצו דיווחים כי פעיליה הצליחו לחדור ואף להשתלט על חלקים בעיר עדן האסטרטגית. ממשלת תימן הלגיטימית "מכחישה" דיווחים אלה. כוחות נוספים שנוטלים חלק בלחימה בתימן הם האמריקנים שמבצעים מדי פעם תקיפות מל"טים בתימן ו"התנועה הדרומית", שמעוניינת לפצל את דרום תימן מצפון תימן כבר שנים רבות. מדובר בקואליציה של פלגים שמסוכסכים זה עם זה. כוח נוסף ומרכזי בלחימה הם השבטים המקומיים ברחבי המדינה שמהווים את רוב אוכלוסייתה של תימן ואנשי "הצבא הלאומי". בחודשים האחרונים דווח לא אחת על סיוע של לא מעט שבטים כאלה ואחרים ללחימה נגד החות'ים. אך קשה לקבוע באופן חד-משמעי וגס את הנאמנות שלהם במערכה הנוכחית.

 

המלחמה המתמשכת בתימן גרמה לטרגדיה הומניטרית גדולה, שהיקפיה ומספריה הרשמיים טרם ברורים. לפי הארגון הבינלאומי "אוקספם", הקואליציה הערבית בראשותה של סעודיה ביצעה מאז חודש מרס 25 אלף תקיפות אוויריות על יעדים שונים ומגוונים. לפי הערכות האו"ם, יותר מ-4,500 בני אדם נהרגו בתימן במשך חצי שנה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בשטח נרשם מפנה לטובת כוחות הקואליציה
צילום: AFP
מומלצים