שתף קטע נבחר

סופדים לנבון: "ישראל איבדה בן אהוב, נשיא של העם"

הנשיא הנוכחי ריבלין ספד לנשיא החמישי יצחק נבון, שהלך לעולמו בגיל 94: "אריסטוקרט ללא גינונים". פרס: "נבון היה מורה דרך". נתניהו: "אחד מאצילי האומה". הרצוג: "היה מדור המייסדים של ישראל"

 

נבון עם הנשיא ריבלין בהשקת הספר האוטוביוגרפי של הנשיא החמישי (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
נבון עם הנשיא ריבלין בהשקת הספר האוטוביוגרפי של הנשיא החמישי(צילום: אלכס קולומויסקי)

המערכת הפוליטית מרכינה ראש: לאחר מותו של יצחק נבון, נשיא המדינה החמישי, ספד לו הנשיא הנוכחי ראובן (רובי) ריבלין. "יצחק נבון ז"ל יצר סגנון והווי חדשים של נשיאות. יצחק היה אדם אציל, אריסטוקרט ללא גינונים, נשיא שבא מן העם, והעם העריך ואהב אותו מאוד. יצחק היה איש רוח ומעש, שעסק לצד בן גוריון בהקמת המדינה וביסוסה, ויצר את אחת היצירות המשמעותיות בתרבות היהודית והארצישראלית, בוסתן ספרדי, שהפכה לאבן דרך בתרבות הישראלית".

 

כמו הנשיא הנוכחי, גם הנשיא לשעבר היה מזוהה מאוד עם הבירה. ריבלין אמר על כך: "יצחק ירושלמי, בן בנם של ירושלמים, היטיב לשמור על המסורת היהודית-ספניולית, מסורת שיצרה ישראליות חדשה, הגאה במקורותיה ואיננה שוכחת את שורשיה".

 

"במסלול חייו צעד יצחק יד ביד עם מדינת ישראל", הוסיף ריבלין. "פעם אחר פעם נמצא שם - בצמתים המשמעותיים בתולדותיה של המדינה. תמיד במקום משמעותי. תמיד כמצפן שלא מהסס לומר את אשר על ליבו, ולא מהסס להתערב כאשר חש שזוהי חובתו המוסרית והמצפונית, גם במחיר סיום תפקידו, כאשר איים להתפטר אם לא תוקם וועדת חקירה לאחר סברה ושתילה. מדינת ישראל איבדה בן אהוב, נשיא של העם, שמעולם לא ראה עצמו מורם מעם אך עיני כולנו נישאו אליו בהערכה ואהבה".

פרס נפרד מנבון (צילום: יוסף אבי יאיר אנגל) (צילום: יוסף אבי יאיר אנגל)
פרס נפרד מנבון(צילום: יוסף אבי יאיר אנגל)

גם הנשיא לשעבר שמעון פרס ספד לנבון, שהלך אמש לעולמו והוא בן 94. "יצחק היה לי חבר בלב ובנפש יותר מיובל שנים ולעם ישראל היה נשיא אהוב ומורה דרך", אמר פרס, ששוחח עם בני משפחת נבון וניחם אותם. "אנחנו נפרדים מאחד מבניה הנפלאים ביותר של עמנו. הוא נשא בחובו את חוכמת הדורות ושר בליבו את שירתה הנהדרת של העיר ירושלים. שירתנו שנים רבות תחת דוד בן גוריון ותרומתו לעם ישראל הייתה נדירה ונדיבה ולא תישכח".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר אף הוא הודעת אבל: "נבון היה שותף מלא לעיצובה של ישראל כמדינה חופשית, יהודית ודמוקרטית. תמיד התרשמתי מעומק השכלתו, מפתיחותו לבריות ומאהבתו העמוקה לעם ישראל ולמורשתו. כנשיא, סופר ומחזאי הוא פעל לקירוב לבבות בין עדות ישראל, להנצחת יהדות ספרד ולהכרת תולדות ירושלים בה נולד והתגורר כל חייו. נבון ייזכר כאחד מאצילי האומה וכאחד מבכירי בניה".

 

יו"ר האופוזיציה וראש המחנה הציוני, ח"כ יצחק הרצוג, היה גם כן בין הסופדים לאדם שהיה ממקימי מפלגת העבודה. "יצחק נבון היה מדור המייסדים של ישראל, מהאנשים שהקימו את ביתנו הלאומי ושעמד לצידו של בן גוריון ברגעים המכריעים ביותר לגורל המדינה", אמר הרצוג.

 

חבר בלב ובנפש. שני הנשיאים לשעבר (צילום: יוסף אבי יאיר אנגל) (צילום: יוסף אבי יאיר אנגל)
חבר בלב ובנפש. שני הנשיאים לשעבר(צילום: יוסף אבי יאיר אנגל)

 (צילום: אייל קמיר) (צילום: אייל קמיר)
(צילום: אייל קמיר)

יו"ר האופוזיציה הוסיף כי "נבון הקדיש את חייו למען מדינתו והיה נשיא אהוב ונערץ על עמו. פועלו התרבותי, החינוכי והלאומי מהווה מורשת של חתירה לצדק חברתי, לשלום ולאחווה בין העמים".

 

יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, פרסם פוסט בפייסבוק וספד לנבון: "הוא היה אדם מאחד ונשיא מאחד. כולם הוזמנו לבוסתן הספרדי. כולם חיו שם יחד. הוא ייצג קול מתון, מכבד, מחבק, שחסר כל כך בימים אלה. 'הקיצוניות שלנו תהיה בעוכרינו', אמר בדאגה בראיון שנתן בשנה שעברה. הצורך לעבוד כל הזמן על איחוד העם ולהתייצב ללא חשש מול הקיצוניים מימין ומשמאל הוא הציווי שמשאיר לנו הנשיא החמישי בלכתו מאיתנו".

 

יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, אמר בדברי ההספד שלו: "נבון היה מלח הארץ, איש אשכולות, איש ירושלים ואיש תרבות שתרם רבות להעלאת קרנה של מורשת יהדות ספרד. בשנותיו הרבות כנבחר ציבור וכנשיא ייזכר נבון בעיקר כמי שהשקיע את כל מרצו בחינוך ובגישור בין הדתות, העדות והמגזרים בחברה. הכנסת וחבריה לדורותיהם מרכינים ראש לזכרו".

 

ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני) ספדה גם היא: "נבון, יליד ירושלים, ספרדי גאה שחיבר את כולנו לתרבות היהודית ספרדית-ירושלמית דרך כתיבתו, ייזכר תמיד כנשיא ישראלי אהוב שייצג את פניה היפות והמיוחדות של ישראל וחיבר בין גווניה השונים. הוא הביא גאווה לכולנו".

 

חברה למפלגה, ח"כ עמיר פרץ, הוסיף: "הלך מאיתנו איש אוהב אדם שתמיד עמד לצד הפריפריות החברתיות ותמיד ראה את האדם באשר הוא ללא הבדל דת, גזע או מין. אני שולח תנחומים למשפחה שנפרדת מאיש שכל העם אהב".

 

גם יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק ספדה: "נבון היה מלא קסם אישי, איש אשכולות יודע ספר. הוא אהב את הארץ הזו ושירת אותה בכבוד גדול. נבון היה אחד מבניה הבכירים והטובים של מדינת ישראל. לא היה חבר טוב ממנו והוא לא נתן לפוליטיקה להרוס את מידותיו".

 

מירי שפיר, רעייתו של נבון, אמרה ל-ynet: "כבר חודשיים אנחנו יודעים שזה יגיע, אבל כשז מגיע זה כואב באותה מידה. הוא חי חיים טובים והלך לעולמו בביתו עטוף אהבה וכבוד. הוא הספיק להיפרד מכולם, לאט לאט. הוא היה צלול עד רגעיו האחרונים ונפרד בשקט, בגאווה ובנועם ההליכות שהיו לו כל חייו".

 

שותפו לדרך של בן גוריון

נבון נולד בירושלים. הוא היה בעל השכלה בספרות, בחינוך ובתרבות האיסלאם. הוא עסק בהוראה ועמד בשנות ה-40 בראש המחלקה הערבית של ה"הגנה" בירושלים. הוא גם שימש מזכירו האישי של שר החוץ הראשון, משה שרת, בשנים 1952-1950. הוא גם כיהן כמזכירו המדיני של ראש הממשלה דוד בן-גוריון במשך 11 שנה, ונעשה לאחד מעוזריו הקרובים ביותר.

הלך לעולמו בגיל 94 (צילום: יונתן בלום "ידיעות אחרונות") (צילום: יונתן בלום
הלך לעולמו בגיל 94(צילום: יונתן בלום "ידיעות אחרונות")

נבון הוא היה חבר הכנסת השישית, התשיעית, ה-11 וה-12, תחילה כנציג רפ"י ואחר כך, משהוקמה מפלגת העבודה, היה לאחד מנציגיה הבולטים. בכנסת השביעית היה יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ובמקביל תפקד כיו"ר הוועד הפועל הציוני בשנים 1977-1972. לאחר מלחמת ששת הימים הזדהה כבעל דעות "יוניות" וקרא להידברות עם הפלסטינים ולא עם חוסיין מלך ירדן.

 

שמו הוזכר לראשונה בתור מועמד לנשיאות ב-1973. בהצבעה במרכז המפלגה הוא הפסיד לאפרים קציר אך ב-1978 נבחר לתפקיד, למרות היותו באופוזיציה, וזכה לפופולריות רבה בקרב כל שכבות האוכלוסייה.

 

במהלך כהונתו כנשיא המדינה הירבה יצחק נבון לטייל בארץ, קרא להעלאת רמת החינוך ולצמצום הפערים הבין-עדתיים. ב-1980 יצא לביקור ממלכתי במצרים ונאם בערבית מול הפרלמנט שם. ב-1982 איים להתפטר אם לא תוקם ועדת חקירה בעקבות אירועי סברה ושתילה.

 

לקראת סיום כהונתו הועלתה אפשרות שיתמודד על ראשות מפלגתו כדי להיות מועמד המפלגה לתפקיד ראש הממשלה. לאחר תקופת צינון חזר לזירה הפוליטית, אך ויתר על התמודדות על ההנהגה מול שמעון פרס. בממשלת האחדות הלאומית שהוקמה ב-1984 נבחר לתפקיד סגן ראש הממשלה ושר החינוך והתרבות. בשנות ה-90 הצטרף לתומכים ביצחק רבין, אך בבחירות הבאות הופיע במקומות לא ריאליים ובכך תמה פעילותו הפוליטית. בבחירות לכנסת ה-20, שנערכו מוקדם יותר השנה, הוצב נבון במקום ה-120 והאחרון ברשימת "המחנה הציוני" - השמור למכובדים.


פורסם לראשונה 07/11/2015 13:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ריבלין ונבון
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: יוסף אבי יאיר אנגל
פרס עם נבון
צילום: יוסף אבי יאיר אנגל
מומלצים