שתף קטע נבחר

"בזכות יצחק נבון התחברתי לשורשים שלי"

ההצגה "בוסתן ספרדי" שכתב יצחק נבון עלתה לראשונה בתיאטרון הבימה ב-1998, ומאז לא ירדה עד היום. בעקבות פטירתו של הנשיא לשעבר, הבמאי צדי צרפתי שהופקד על ההפקה מספר בטור אישי ל-ynet על העבודה עמו, ומגלה: "לאחרונה בנו שלח אלי מחזה חדש שכתב על האינקוויזיציה בספרד"

לצד פעילותו הציבורית רבת השנים כאיש חינוך ופוליטיקאי, עסק יצחק נבון גם בכתיבה. נשיא המדינה שהלך לעולמו אתמול (שישי) זכור במיוחד בנוף התרבותי המקומי כמחבר המחזה המוזיקלי "בוסתן ספרדי" שמביא בעברית ובלדינו את סיפורה של שכונת אוהל משה הספרדית בירושלים של תחילת המאה הקודמת. ההצגה עלתה לראשונה על במת תיאטרון בימות ב-1969 בבימויו של יוסף מילוא. בשנות ה-90 עלתה ההפקה המוזיקלית מחדש בהבימה ורצה באולמות התיאטרון הלאומי עד היום (הצגה הוותיקה ביותר בהבימה). הבמאי שהיה אחראי עליה צדי צרפתי, כותב היום ל-ynet על עבודתו עם נבון:

 

לפני 19 שנה בערך נפגשתי לראשונה עם יצחק נבון לצורך העבודה על "בוסתן ספרדי". זה קרה בירושלים, לשם הוזמנתי כדי להתחיל לגבש את ההצגה שכתב אשר היתה אמורה לעלות בתיאטרון הבימה. כבמאי הייתי צריך לעבור מעין אודישן אצלו. הוא רצה לאשר אותי. אמנם הייתי די מוכר, אבל כנראה שזה לא הספיק לו.

 

צדי צרפתי. העלה את "בוסתן ספרדי" בהבימה (צילום: ענת מוסברג) (צילום: ענת מוסברג)
צדי צרפתי. העלה את "בוסתן ספרדי" בהבימה(צילום: ענת מוסברג)

 

אני זוכר שנסענו לירושלים - מנכ"ל הבימה דאז יעקב אגמון ואני - ונפגשנו איתו בביתו. מיד יכולת להבין שהמכנה המשותף שלנו זו שפת הלדינו. דיברנו קצת, והוא למעשה בחן אותי. בסוף הפגישה הוא עדיין לא נתן תשובה סופית האם הוא מסכים שאביים את המחזה שלו, אבל יצאנו לסיבוב בירושלים, עברנו בבית ילדותו ובסביבה שהוא גדל.

 

אחרי שהוא כבר הסכים שאביים את ההצגה, הוא אמר לי במן צניעות שכזאת, שמבחינתו הוא ישמח אם ההצגה תשחזר את ההצלחה מימי תיאטרון בימות בסוף שנות השישים. לדעתי כבר בעונה השנייה עברנו את הרף ההוא. ההצלחה של "בוסתן ספרדי" היא העמידה במבחן הזמן. המחזה הזה קיים כבר יותר מארבעים שנה, בשנות השבעים הוא הוצג שנתיים ואחר כך היה בהקפאה של כעשרים שנה, ועכשיו הוא מוצג כבר כמעט 17 שנה. צריך לזכור שהביקורות לא היו טובות, והיא לא מסוג ההצגות שפירגנו להן. אבל כבר יותר מארבעים, זה אומר הכל.

 

בגלל שנבון היה מאוד מחובר לשורשים שלו, דרכו התחברתי אני למי שאני ולשורשים שלי. זה קרה לי תוך כדי העבודה איתו. נבון היה מעורב מאוד בהפקה, והוא אפילו ביקש לעשות אודישנים לשחקנים שכבר בחרנו. ממש כך. השחקנים היו צריכים לעשות אודישן נוסף במיוחד בשבילו. הוא גם ידע להיות פתוח. אני זוכר שרציתי ללהק לקאסט את אורי בנאי, והוא התנגד לזה. ואז בשלב מסויים הוא כן התגמש, והקשיב לנו. עם זאת, הוא לא ויתר על מילה בתוך הטקסט. הכל היה חשוב לו, הקפיד מאוד על השפה. היה פדנט מאוד, מעבר לזה שהיה חכם מאוד.

 

בפגישות האחרונות שלנו במופע של חני נחמיאס ועירית ענבי, ובהמשך ביום ההולדת של יעקב אגמון, הוא תמיד הביע סקרנות, ושאל מה אני עושה היום. בזמנו הוא כתב איזה מחזה נוסף, ושאל אותי אם יש תקווה לעשות עם זה משהו. והנה רק בשבוע שעבר גיליתי שהבן שלו שלח אלי את המחזה החדש, שמדבר על יהדות ספרד מתקופת האינקוויזיציה. כזה הוא יצחק נבון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות"
יצחק נבון
צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות"
לאתר ההטבות
מומלצים