שתף קטע נבחר

הוסר המכשול לגירוש מסתננים למדינה שלישית

נדחתה עתירתם של ארגוני זכויות אדם נגד כליאת מסתננים שמסרבים לעזוב את ישראל למדינה שלישית - ובכך אישר בית המשפט את החלטות הממשלה בנושא. שרת המשפטים ושר הפנים בירכו. העותרים: "הכשירו מדיניות שאין לה מקבילה בעולם, פגיעה חמורה באנשים שכבר נשלחו לרואנדה"

ניצחון למדיניות הממשלה בנוגע למבקשי המקלט: בית המשפט המחוזי בבאר שבע דחה את עתירתם של ארגוני זכויות אדם נגד מדיניות משרד הפנים המאפשרת כליאה בלתי מוגבלת בכלא סהרונים של מבקשי מקלט שיסרבו לעזוב את ישראל למדינה שלישית. המדיניות נקבעה באפריל האחרון על ידי שר הפנים הקודם גלעד ארדן. 

 

שרת המשפטים איילת שקד והמשנה לראש הממשלה ושר הפנים סילבן שלום בירכו היום (ב') על החלטת בית המשפט לאשר את מתווה המדינות השלישיות. 

 

כלא סהרונים (ארכיון) (צילום: חיים הורנשטיין   ) (צילום: חיים הורנשטיין   )
כלא סהרונים (ארכיון)(צילום: חיים הורנשטיין )
 

שרת המשפטים שקד בירכה על ההחלטה: "פריצת דרך" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שרת המשפטים שקד בירכה על ההחלטה: "פריצת דרך"(צילום: גיל יוחנן)

באפריל הודיעו שר הפנים הקודם גלעד ארדן ורשות האוכלוסין וההגירה כי מי שלא הגיש בקשה למקלט או מי שבקשתו נדחתה, יידרש לעזוב את ישראל במסגרת ההליך המכונה "עזיבה מרצון". אם לא יסכימו לכך - ייכלאו ללא משפט לתקופה בלתי מוגבלת במתקן סהרונים, בהתבסס על חוק הכניסה לישראל. 

 

בית המשפט בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים קבע שהסכמים שעניינם העברת מבקשי מקלט ממדינה אחת לאחרת אפשריים לפי המשפט הבינלאומי, ובלבד שהם מבטיחים למורחקים זכויות בסיסיות. לאור מבחן זה, בית המשפט לא מצא פגם בהסכמים שחתמה המדינה.   

 

השופטת רחל ברקאי פסקה כי העותרים לא הצליחו להוכיח "כי המדינות השלישיות הן מדינות שבהן נשקפת סכנה לחירותם ושלומם, והמקרים שהובאו בפניי אינם משקפים מצב אובייקטיבי של מורחקים הנחשפים להתעמרות או רדיפה מצד אותן מדינות".  

 

העותרים: מאסר בלתי מוגבל של חפים מפשע

העותרים, בהם גם אנשי תוכנית לזכויות פליטים באוניברסיטת תל אביב וארגוני זכויות האדם, הגיבו בצער להחלטה: "בית המשפט לא העניק משקל מספק לעדויות שהוצגו בפניו ותחת זאת הכשיר מדיניות המבוססת על הסדר חסוי, שאין לה מקבילה בעולם. שפע הראיות שהוצגו בפני בית המשפט לימדו שהיא מובילה לפגיעה חמורה באנשים שכבר נשלחו לרואנדה". עוד התריעו כי "בעוד המדינה התחייבה שכל היוצאים יקבלו מעמד ויוכלו לשהות ולעבוד ברואנדה, הסתבר שהם אינם מקבלים דבר, מושמים במתחם סגור ונמסר להם שהמוצא היחיד הוא הברחה לא-חוקית לאוגנדה. פסק הדין עלול להוביל למאסר בלתי מוגבל בזמן של המוני אנשים חפים מפשע וזאת רק בגלל חששם לצאת לרואנדה, בתנאים שבהם מעמדם וביטחונם לא הובטחו כיאות".

 

נכלאים כיוון שמסרבים לעזוב. סהרונים  (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
נכלאים כיוון שמסרבים לעזוב. סהרונים (צילום: חיים הורנשטיין)
  

העתירה הוגשה בחודש יולי האחרון, לאחר שנמסר לשוהים במתקן "חולות" שהם עתידים לעבור למשמורת בכלא סהרונים בשל סירובם לעזוב לרואנדה. עתירה זהה הוגשה גם בחודש אפריל, אך נמחקה לאחר שבית המשפט קיבל את טענת המדינה לפיה העתירה הוגשה מוקדם מדי מאחר שטרם הוחלט בזמנו על העברת שוהים ב"חולות" לכליאה בסהרונים.

  

בית המשפט הורה על עיכוב פסק דינו ל-21 יום כדי לאפשר הגשת ערעור. עוד המליץ בית המשפט למדינה לשקול עיכוב יישום המדיניות החדשה בכמה חודשים, על מנת לבחון את סדירותו ותקינותו של הליך הפיקוח על העוזבים. 

 

שרת המשפטים שקד אמרה לאחר מכן: "זה תקופה היו ידיה של מדינת ישראל כבולות בכל נוגע לפתרון בעיית ההסתננות הקשה. הגענו היום לפריצת דרך שתאפשר למדינת ישראל לפעול בדרך המלך ולהעביר מסתננים למדינות שלישיות. זוהי החלטה הגונה וצודקת. אני מברכת על החלטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע".  

 

השר שלום אמר: "אני שמח שבית המשפט דחה את העתירה בקובעו כי המתווה החדש, לאחר התיקונים שנעשו בו בכל הנוגע להליכי המעקב והפיקוח על יישומם של ההסדרים על ידי המדינות השלישיות, עומד במבחן התקינות ואני מברך על כך".

 

לדבריו, "אישור הרחקתם של המסתננים למדינות שלישיות הוא הפתרון ההומני והצודק, אשר מבטיח את שלומם וביטחונם של תושבי מדינת ישראל מחד ואת זה של המסתננים לישראל מאידך. אני מאמין כי זרם המסתננים שיעזוב את ישראל כעת יילך ויגבר ויאפשר למדינת ישראל להחזיר את השקט לשכונות ותושבי הפריפריה".

 

את העתירה הגישו התוכנית לזכויות פליטים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב בשמם של שני מבקשי מקלט שקיבלו בחודש יולי האחרון הודעה על כך שהם עומדים להיכלא לזמן בלתי מוגבל בסהרונים, וכן בשם המוקד לפליטים ולמהגרים, האגודה לזכויות האזרח, רופאים לזכויות אדם, קו לעובד, א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, ו-ARDC – המרכז לקידום פליטים אפריקאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנואר סולימן
מסתננים במתקן כליאה (ארכיון)
צילום: אנואר סולימן
מומלצים