שתף קטע נבחר

ליברמן על חוק הגיוס: "הליכוד נכנע לחרדים"

יו"ר ישראל ביתנו הגיב לכוונה לבטל את חוק השוויון בנטל: "עיתוי אומלל והתנהלות בלתי סבירה גם של משרד הביטחון". יו"ר הקואליציה הנגבי הודיע לחרדים כי לא תתקיים הצבעה על שינוי בחוק לפני אישור תקציב המדינה. יהדות התורה: "לא נצביע בעד התקציב ללא שינוי חוק הגיוס"

 

 

ההיערכות לקראת ההצבעה על תקציב המדינה תופסת תאוצה ואיתה נחשפות הקומבינות הפוליטיות בקואליציה והלחצים הפנימיים: על רקע התיקון לחוק הגיוס, שאמור להביא לדחייה של שש שנים ביישום החוק לשוויון בנטל, אמר היום (ב') יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בישיבת הסיעה: "זה דבר שלא ייעשה. הכניעה המוחלטת של הליכוד למפלגות חרדיות בנושא השוויון בנטל, הגיור, ברית הזוגיות - פשוט נוגדת את כל רוח הציונות. אי-אפשר להתעלם מהעיתוי האומלל, כשדווקא בשבוע הבא ממשלת ישראל מביאה חוק או הצעת החלטה שמבטלת את השוויון בנטל. אני חושב שכל ההתנהלות פה, קודם כול של משרד הביטחון, היא בלתי סבירה בעליל.

 

הוא מתח ביקורת על "שר הביטחון שדיבר בהתלהבות רבה על מחוות לפלסטינים. הייתי מצפה משר הביטחון שידבר קודם כול על ביטחון ישראל ורק אז על מחוות לפלסטינים, לא הפוך. אבל גם בנושא של ההסכמה או הובלה של משרד הביטחון בנושא ביטול שוויון בנטל בעיתוי זה, כשאנחנו מתמודדים עם אינספור אתגרים בטחוניים.

 

"אנחנו רואים מה קורה ביהודה ושומרון, גם בירושלים, גם נוכח האיומים מרצועת עזה - כמעט כבר כל שבוע או כמה פעמים בשבוע יורים טילים על מדינת ישראל. אנחנו רואים מה קורה בצפון. אנחנו רואים מה קורה בסיני. מה קרה עם המטוס הרוסי. אנחנו רואים עד כמה המצב מסובך בסוריה ובלבנון.

 

"בעיתוי הזה להביא את ביטול השוויון בנטל - אני חושב שזה באמת דבר בלתי סביר בעליל, זו פגיעה באותם אנשים שכל הנטל נופל עליהם – גם נטל השירות פעיל, גם נטל שירות מילואים, גם עבודה וגם תשלום מסים, ואין לזה שום הצדקה הלכתית".

 

לשכת הגיוס בתל השומר. כמה חרדים יגיעו? (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
לשכת הגיוס בתל השומר. כמה חרדים יגיעו?(צילום: מוטי קמחי)

פברואר 2015: הפגנות נגד גיוס חרדים באשדוד (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
פברואר 2015: הפגנות נגד גיוס חרדים באשדוד(צילום: אבי רוקח)
 

 

במקביל, יו"ר הקואליציה ח"כ צחי הנגבי (הליכוד) הודיע בדיון בוועדת הכנסת כי ההצבעה על תיקון חוק הגיוס תתקיים רק לאחר אישור תקציב המדינה בסוף החודש. הנגבי הודיע למפלגות החרדיות כי עליהן להצביע בעד התקציב ללא יוצא מן הכלל אם ברצונן לזכות בדחיית חוק הגיוס. אך בליכוד לא מנסים לרצות רק את החרדים. הנגבי הודיע כי על פי ההסכמים הקואליציוניים, יהיה ניתן להעביר בקריאה ראשונה את חוק החטיבה להתיישבות של ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי, שמעגן את ניהולה של החטיבה בידי המפלגה.

 

עם זאת, יו"ר סיעת יהדות התורה ח"כ אליעזר מוזס הבהיר: "לא תהיה הצבעה שנייה ושלישית על חוק התקציב ללא הצבעה בשנייה ושלישית על חוק הגיוס". 

 

היום אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את החוק, שבעצם יעביר את האחריות על החטיבה לידי הבית היהודי ויו"ר המפלגה נפתלי בנט. הנגבי אמר כי החוק יעלה לדיון יחד עם חוק התקציב.

 

במחנה הציוני הגיבו בזעם על ההחלטה: "שוב אנחנו רואים שכל מה שמעניין את נפתלי בנט ושאר חברי הבית היהודי הוא אומנות הסחטנות. האיומים של הבית היהודי על ראש הממשלה ויו"ר הקואליציה כי לא יתמכו בתקציב אם לא יקבלו את ליטרת הבשר של החטיבה להתיישבות, מוסיפים חטא על פשע של הכשרת מוסד מושחת מיסודו", אמרו במפלגה.

  

הבטחה לחרדים: חוק שירות הביטחון יתוקן

חוק השוויון בנטל הוא למעשה תיקון לחוק הביטחון שתוקן בכנסת הקודמת לאחר שעמד במרכז קמפיין הבחירות של מפלגת יש עתיד, ונועד להגדיל משמעותית את מספר החרדים שמתגייסים לצבא. מיד לאחר הקמתה של הממשלה הקודמת הוקמה ועדת שרים בראשותו של שר המדע דאז יעקב פרי (יש עתיד), ובה גובשו עיקרי המתווה לגיוס חרדים לצה"ל.

  

לאחר כארבעה חודשי פעילות העבירה ועדת פרי את המקל לוועדה בראשותה של חברת הכנסת איילת שקד (הבית היהודי), כיום שרת המשפטים, שתפקידה היה לגבש את טיוטת החוק שיוגש לכנסת. לאחר חודשים ארוכים של התדיינות הגישה ועדת שקד הצעת חוק, שבמסגרתה נקבעו יעדי גיוס לשנתיים הראשונות שהוגדרו כשנות הסתגלות.

 

בהסכם הקואליציוני שעליו חתמו הליכוד ויהדות התורה בעת הקמת הממשלה האחרונה, נכתב במפורש כי חוק שירות ביטחון, שעליו עמלה ועדת שקד בכנסת הקודמת, יתוקן. מבחינת החרדים מדובר בעניין עקרוני. "עבורנו זה בלתי נסבל שבמדינת היהודים יהיה חוק ששולח לכלא אדם שלומד תורה גם אם החוק הזה לא מתממש", הסביר אמש גורם פוליטי חרדי.  

 

בשלב זה אמנם נרשמת עמידה ביעדי הגיוס שהוצבו בחוק, אולם בחברה החרדית חוששים מהעתיד, שכן על פי החוק החל משנת 2020 רק 1,800 בחורי ישיבה יזכו לקבל מדי שנה פטור מגיוס. החשש בקרב החברה החרדית הוא ממצב שבו לא מספיק צעירים יתגייסו, וכשהמכסות לא יתמלאו יחול על המשתמטים חוק שירות ביטחון, וכמו כל אזרח ישראלי אחר, חרדי שייחשב עריק מצה"ל ייכנס לכלא באופן מיידי.

 

במוקד הסערה עומדים חברי הממשלה שנחשבו לתומכים הגדולים של התיקון לחוק הגיוס במהלך כהונתה של הממשלה הקודמת, וכעת נשאלת השאלה אם הם יבחרו להתעקש על שמירה על החוק או יסכימו לשינויים שדורשות המפלגות החרדיות. בראשם עומדים איילת שקד, ממנסחי התיקון לחוק כחלק מעבודת הוועדה שבראשה עמדה, וכן יו"ר מפלגתה, בנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זהבית שאשא
ליברמן. "עיתוי אומלל"
צילום: זהבית שאשא
מומלצים