שתף קטע נבחר

גם לאחר הפגישה: אובמה ימנע מפולארד לעלות לארץ

בפגישה בבית הלבן, שאותה תיאר נתניהו "טובה, בונה ועניינית", סיכמו נשיא ארה"ב ורה"מ על האצת הדיונים להגדלת הסיוע הביטחוני. נתניהו: "ההסכם עם איראן שייך לעבר". עם זאת, גורמים בממשל אמרו כי אובמה לא יתערב כדי לאפשר לפולארד להגיע לישראל

 

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה סיכם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו להקים צוותים שידונו בפירוט בהגדלת הסיוע הביטחוני לישראל. "אי אפשר להשוות את הצרכים שהיו בעשור הקודם לבא", אמר אמש (יום ב') נתניהו בתום הפגישה. לצד זאת, גורמים בממשל האמריקני אמרו ל"וושינגטון פוסט" כי אובמה לא יתערב על מנת לאפשר למרגל ג'ונתן פולארד, שישוחרר עוד שבועיים לאחר 30 שנה בכלא האמריקני, לעלות לישראל.

 

לפי תנאי שחרורו, פולארד חייב להישאר למשך חמש שנים בארצות הברית, ותחת השגחה. אובמה יכול להשתמש בכוח כנשיא כדי לשנות זאת, אבל לפי גורמי הממשל - אין בכוונתו לעשות כן. "אובמה לא התערב במערכת המשפט כאן בארצות הברית, וזו עמדתו העקבית", אמר לפני שבוע בן רודס, סגן היועצת לביטחון לאומי, ונראה שגם לאחר הפגישה לא שינה אובמה את עמדתו זו. נתניהו סירב לענות לשאלות העיתונאים בנושא לאחר פגישתו עם הנשיא האמריקני.

 

צוות חלוץ אמריקני יגיע לארץ בתחילת החודש הבא וראש הממשלה ציין כי ההידברות בנוגע להגדלת הסיוע הביטחוני צפויה להימשך חודשים. נתניהו אמר כי הסיוע האמריקני לישראל הוא חצי מהסיוע שניתן לדרום קוריאה, "זה תהליך חשוב שהיה אמור להסתיים ב-2017, ואני מאוד מעריך את הנכונות של אובמה להשלים את התהליך בתקופת כהונתו. יש נכונות של אובמה להשלים את זה בצורה רצינית ומעמיקה קודם".

 

 

אובמה ונתניהו אתמול בבית הלבן (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ונתניהו אתמול בבית הלבן(צילום: AP)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
נתניהו אמר כי השיחה עם אובמה, שארכה כשעתיים וחצי (45 דקות מעבר למתוכנן לפי פמליית ראש הממשלה), התקיימה "באווירה טובה, בונה ועניינית מאוד. מה שראיתם כלפי חוץ ניכר גם בפנים. הנושא הראשון והחשוב ביותר היה מזכר ההבנה לסיוע ביטחוני אמריקני לישראל (שאמור לפוג באוגוסט 2017). לא התמקדנו בסכום אבל הצגתי את הצרכים שלנו לגבי האיומים האזוריים והטכנולוגיות. יש לנו דאעש בסיני והאש ברמת הגולן והנשיא אובמה מודע לאתגרים האלה, כולל לסבירות שהמטוס הרוסי הופל".

 

באולפן ynet התראיין קונסול ישראל בניו יורק לשעבר, אלון פנקס, שאמר: "בפגישה הזאת ראש הממשלה מודה למעשה בחמש שנים של בזבוז הזדמנויות של שיח עם הנשיא. המשקעים האישיים, ההתערבות הפוליטית של נתניהו בפוליטיקה האמריקנית, ההסכם עם איראן, על זה אי אפשר להתגבר בפגישה אחת. זו הייתה פגישת עבודה, פגישת עסקים, אבל יש דבר אחד חדש: זו פגישה אחרי ההסכם עם איראן, ונתניהו שנכשל בסיפור הגרעין, מבין שאת היום שאחרי מתכננים יחד עם ארה"ב.

 

"הטון של נתניהו הוא כזה שבפועל הוא מודה בשגיאות שעשה בשנתיים-שלוש האחרונות. הצורך המופגן שלו לומר שהייתה פגישה טובה וזה משום שהוא מבין שהנאום בקונגרס לפני הבחירות בישראל, והכישלון בניסיון לטרפד את ההסכם בקונגרס, יצרו שסע של ממש בין ישראל לממשל האמריקני ולמפלגה הדמוקרטית. אבל כדאי לחכות כי בדרך כלל שבוע-שבועיים אחרי יוצאים הדברים האמיתיים ממה שהיה בפגישה".

 

"ההסכם עם איראן שייך לעבר, אנחנו מסתכלים הלאה"

באשר להסכם עם איראן שהיווה נקודת מחלוקת מרכזית בין אובמה לנתניהו, ציין ראש הממשלה כי לשני הממשלים אינטרס משותף - למנוע מאיראן להשיג גרעין, "על איראן דנו מתוך ראייה משותפת. ההסכם הוא עבר. אנחנו מסתכלים הלאה. זה היה דו-שיח נינוח גם בטון וגם במהות. בוא נראה מה אפשר לעשות, לא בוא נראה איך אפשר להתווכח".

 

הוא ציין כי שוחח באריכות על המצב בסוריה. "לא נסכים לפתיחת חזית שנייה איראנית ברמת הגולן ונשבש העברת נשק מסוריה ללבנון. לא נוכל לקבל הסדר בסוריה שמשאיר את סוריה כזירת התקפות על ישראל מצד איראן. כשמדברים על פתרון בסוריה זה צריך לכלול הפסקת התקפות ישירות על ישראל. סיכמנו על שורה של שיתופים אסטרטגיים במודיעין ולבדוק שורה של שיתופי פעולה שהמציאות החדשה מחייבת אותנו".

אובמה ונתניהו בפגישתם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה ונתניהו בפגישתם(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בפגישתם הראשונה מאז הנאום בקונגרס שהוביל למתיחות, הדגישו נתניהו ואובמה את הברית החזקה בין ישראל לארה"ב. הפגישה של השניים נמשכה כשעתיים וחצי ובפמליית ראש הממשלה אמרו שהיא הייתה טובה. "אובמה אמר שפתרון של שתי מדינות ישפר את ביטחון ישראל, אחרת נוצרת מתיחות שגורמת לאלימות", אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט. בבית הלבן ציינו כי "פתרון שתי המדינות לא יושג כנראה בחודשים שנותרו לכהונת אובמה".

 

בהצהרה לתקשורת בבית הלבן לפני הפגישה אמר נתניהו כי הוא "נשאר מחויב לרעיון של מדינה פלסטינית מפורזת שתכיר במדינה יהודית". נתניהו, שהגיע לוושינגטון במטרה להגדיל את הסיוע הביטחוני, ציין כי היחסים בין ישראל לארה"ב נותרו הדוקים.

 

נתניהו הודה לאובמה על רצונו לחזק את ביטחון ישראל באמצעות הסכם סיוע חדש. "אני רוצה להודות לך על המחויבות לביטחוננו ולהביע את הערכתי אליך ואת ההערכה של העם בישראל. אני מודה לך על חיזוק הידידות העמוקה בין ארה"ב לישראל", אמר נתניהו.

 

בפתח דבריו אמר אובמה כי "ביטחון ישראל נמצא בראש סדר העדיפויות". הנשיא גינה את האלימות הפלסטינית בגל הטרור האחרון, מסר תנחומים לישראלים שנפגעו ואמר כי לישראל יש זכות להגן על עצמה. על היחסים הטעונים עם נתניהו אמר אובמה: "אין מנהיג שפגשתי לעיתים קרובות כל כך, וזו עדות ליחסים שלנו עם ישראל".

 

"יש לנו שיתוף פעולה צבאי ומודיעיני קרוב יותר מלכל שני ממשלים בהיסטוריה. אנו מוודאים שאחת מבנות בריתנו הקרובות תוכל לא רק להגן על עצמה, אלא גם להיאבק באיומים באזור", הוסיף הנשיא האמריקני. אובמה סיפר כי הוא ונתניהו ישוחחו על דאעש, על הגדלת הסיוע הביטחוני לישראל ועל הדרכים להרגיע את האלימות והמתיחות באזור. על הנושא האיראני אמר כי "זה לא סוד שיש לנו חילוקי דעות על הסכם הגרעין, אבל אין לנו מחלוקת על הצורך למנוע מאיראן נשק גרעיני".

 

הלילה (ג') קיבל נתניהו את פרס אירווינג קריסטול מהמכון האמריקני ליוזמה למדיניות ציבורית (AEI) בוושינגטון. במהלך הטקס אמר נתניהו: "אני לא רגיל לקבל פרסים בישראל, בייחוד לא מהתקשורת", הוא הוסיף כי הוא נרגש לקבל את הפרס וכי "שתי החברות - האמריקנית והישראלית - דומות. שתיהן מושתתות על ערכי חופש". נתניהו הוסיף כי כדי להתמודד עם האתגרים שבפניהם ישראל ניצבת, על ישראל להיות חזקה. "הדרך להבטיח את עתיד היהודים היא כלכלה פורחת על ידי שוק חופשי", אמר.


פורסם לראשונה 09/11/2015 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים