שתף קטע נבחר

תסביך מיאנמר. זה לא נגמר עד שהצבא מחליט

האופוזיציה במיאנמר טוענת שהשיגה ניצחון סוחף בבחירות עם 80%-75% מהקולות, אבל ועדת הבחירות מתעכבת בפרסום התוצאות הסופיות. לצד האופטימיות הרבה, במפלגתה של כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י חוששים שהצבא יגנוב להם את השלטון כפי שעשתה החונטה ב-1990

חגיגת המנצחים. תומכי מפלגת האופוזיציה במיאנמר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חגיגת המנצחים. תומכי מפלגת האופוזיציה במיאנמר(צילום: AFP)

הם לא מחכים לקולות החיילים, הימאים או הדיפלומטים, אבל הם עדיין מחכים ולא רוצים שההיסטוריה תחזור על עצמה: חוסר ודאות. זו התחושה ששוררת היום (יום ג') במיאנמר בשל העובדה שפרסום תוצאות הבחירות הכלליות מתעכב. עוד אתמול הכריזה מפלגת האופוזיציה בהנהגת כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י שהיא השיגה ניצחון סוחף שצריך להקנות לה את הנשיאות ולשחרר את אחיזת הצבא מהשלטון.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בראיון שהעניקה לרשת החדשות הבריטית BBC אמרה סו צ'י, מנהיגת מפלגת "הליגה למען דמוקרטיה" (NLD), שהיא מצפה להשיג 75 אחוזים מהמושבים בפרלמנט שבו 664 מושבים. עד כה הכריזה ועדת הבחירות המרכזית במיאנמר רק על גורלם של 88 מושבים בבית התחתון - 78 ל-NLD ו-5 למפלגת השלטון שמקורבת לצבא (USDP), ולא הסבירה מדוע היא מתעכבת בפרסום התוצאות הסופיות.

 

החוקה מונעת ממנה להיות נשיאה, אבל היא הבטיחה שתהיה "מעל הנשיא". סו צ'י בקלפי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החוקה מונעת ממנה להיות נשיאה, אבל היא הבטיחה שתהיה "מעל הנשיא". סו צ'י בקלפי(צילום: רויטרס)
בכיר במפלגתה של סו צ'י הלך צעד קדימה ואמר שמפלגת האופוזיציה תקבל "קרוב ל-81 אחוזים" מקולות הבוחרים. "זה החישוב הראשוני", אמר טין הו בראיון לסוכנות הידיעות AP מבלי לפרט מעבר לכך.

 

"העיכוב בפרסום התוצאות - מכוון"

התוצאות הרשמיות לגבי גורלם של 33 מושבים בבית העליון - 29 למפלגת "הליגה למען דמוקרטיה" - רק חיזקו את האופטימיות ששוררת בקרב האופוזיציה. אלא שהעיכוב בפרסום התוצאות מעורר דאגה רבה בקרב האופוזיציה במיאנמר. דובר מפלגת NLD ווין טיין אמר לכתבים שוועדת הבחירות "מעכבת באופן מכוון (את פרסום התוצאות) משום שאולי היא רוצה לעשות תרגיל או משהו אחר".

 

"זה לא הגיוני שהם מפרסמים את התוצאות בחלקים. זה לא צריך להיות כך", אמר דובר מפלגת האופוזיציה לאחר פגישה של בכירי המפלגה בביתה של סו צ'י.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
ההאשמה של האופוזיציה באה דווקא לאחר בחירות שהתנהלו בשקט יחסי ולאחר שנראה היה שמפלגת השלטון קיבלה בכבוד את תבוסתה בבחירות. אלא שבמיאנמר לא מופתעים מההתפתחויות האחרונות, בייחוד לאור תקדים העבר. בשנת 1990 ערכה החונטה הצבאית בחירות כלליות במדינה לאחר 28 שנים בשלטון, אבל אז סירבה להכיר בניצחונה הסוחף של מפלגת האופוזיציה NDL והמשיכה בשלטונה האלים במשך יותר מ-20 שנים נוספות. במשך רוב אותה תקופה הוחזקה סו צ'י במעצר בית. בעקבות לחץ בינלאומי גדול וסנקציות כבדות, ובמקביל הידרדרות המצב הכלכלי במדינה, הסכימה החונטה הצבאית במיאנמר להעביר את השלטון לידיים אזרחיות. השלטון עבר ב-2011 לידי מפלגת "הפיתוח והסולידריות המאוחדת", שרובה הורכבה מאנשי חונטה לשעבר.

 

סו צ'י: "בעידן מהפכת התקשורת קשה לבצע אי-סדרים"

נשיא מיאנמר תיין סיין, גנרל לשעבר, זכה בשנים האחרונות לשבחים בעולם על הרפורמות הפוליטיות והכלכליות שיזמה ממשלתו, על הוצאת מיאנמר מבידודה הבינלאומי ועל שיפור המצב הכלכלי במדינה.

 

בראיון לרשת BBC נשאלה סו צ'י מדוע, בהתחשב באירועי 1990, הדברים יהיו הפעם אחרת. היא השיבה: "הם אמרו שוב ושוב שיכבדו את רצון העם ושיישמו את תוצאות הבחירות". מנהיגת האופוזיציה גם אמרה שהעם במיאנמר הרבה יותר מודע למצב במדינה מאשר ב-1990. "הזמנים שונים, האנשים שונים. הם יותר ערניים למה שקורה סביבם. וכמובן שיש את המהפכה התקשורתית שיצרה הבדל עצום. כולם נכנסים לרשת ומעדכנים את כולם לגבי מה שקורה, ולכן קשה יותר לאלה שרוצים לבצע אי-סדרים להצליח במעשיהם", אמרה סו צ'י.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
משקיפים בינלאומיים גם מאמינים שצבא מיאנמר לא ירוויח רבות מכך שיתערב שוב בפוליטיקה משום שכחלק מהרפורמות לעבר דמוקרטיה הצבא כבר הצליח לשמור על מעמדו כש-25 אחוזים מהמושבים בפרלמנט מובטחים לו אוטומטית. כמו כן, יהיו אשר יהיו הרפורמות שתיישם ממשלת מיאנמר, הצבא עדיין יחזיק במשרדי ההגנה, הפנים וביטחון הגבולות. הצבא גם שולט בחלקים נרחבים בכלכלה הלאומית ויכול לחסום תיקונים בחוקה בשל העובדה ש-25 אחוזים מהמושבים בפרלמנט שמורים לו כאמור. לצורך העברת תיקונים בחוקה דרושים יותר מ-75 אחוזי הצבעה בבית הנבחרים.

 

הקרב על הנשיאות

אם תצליח מפלגת האופוזיציה להשיג רוב של שני שלישים בפרלמנט - תרחיש שכרגע נראה אפשרי בהחלט - היא תשיג שליטה על התפקידים הביצועיים במדינה, אך תהיה מוגבלת על ידי המערכת הפוליטית המורכבת.

 

הצבא והמפלגות הגדולות בבית העליון ובבית התחתון יודיעו כל אחד על מועמדו לנשיאות מיאנמר. לאחר 31 בינואר, כל 664 המחוקקים יצביעו על מועמדם לנשיאות והמועמד שיקבל את מספר הקולות הרב ביותר יהיה נשיא המדינה ושני המועמדים שהגיעו אחריו יכהנו כסגניו. רוב גדול בפרלמנט יאפשר למפלגת האופוזיציה להחזיק במשרת הנשיא וכן במשרת אחד מסגני הנשיא.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

שליטה בבית הנשיא ובפרלמנט תעניק למפלגת NLD כוח בחקיקה, במדיניות הכלכלית ובמדיניות החוץ. הבעיה של מפלגת האופוזיציה היא הסעיף בחוקה שאוסר על אזרח שבן זוגו או ילדיו בעלי נתינות זרה לכהן בתפקיד הנשיא. סו צ'י בת ה-70 לא יכולה להתמנות לתפקיד נשיאת מיאנמר בשל העובדה ששני בניה מחזיקים באזרחות בריטית וגם בעלה המנוח היה אזרח הממלכה המאוחדת.

 

עם זאת, סו צ'י אמרה שהיא תתפקד כמנהיגת המדינה אם מפלגתה תזכה בנשיאות. לדבריה, היא תהיה "מעל הנשיא".

 

משקיפים בינלאומיים שיבחו את ההצבעה שנערכה במיאנמר ביום ראשון, אבל אמרו שהמדינה זקוקה לרפורמות נוספות בטרם תהפוך לדמוקרטיה אמיתית. "מיאנמר נמצאת בהחלט במסלול חיובי לעבר מעבר שקט לדמוקרטיה", אמרה מארי רובינסון, משקיפה בבחירות במיאנמר מ"מרכז קרטר" שאותו מוביל נכדו של נשיא ארצות הברית לשעבר ג'ימי קרטר.

 

דוגמה לעוצמת התמיכה והאהבה שבהן זוכה סו צ'י במיאנמר ניתן היה לראות כשאישה בשנות ה-70 לחייה הגיעה לביתה של כלת פרס נובל לשלום והעניקה לה סיכת אודם עם מסגרת זהב בצורה של מפת מיאנמר. האישה, הטאיי הטאיי, אמרה לכתבים: "שמרתי את הסיכה הזו במשך יותר מ-40 שנה, אבל הגיע הזמן שהיא תענוד אותה. זו מתנה על הניצחון שלה". סו צ'י הייתה בפגישה ולא הייתה יכולה לפגוש את האישה. "אבל השארתי לה את המתנה. לא משום שאנחנו חברות, רק משום שאני מכבדת אותה", אמרה הטאיי הטאיי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אופטימיות רבה בקרב האופוזיציה לצד חששות רבים
צילום: AFP
מומלצים