שתף קטע נבחר

הניצחון הגדול של "נלסון מנדלה של מיאנמר"

הגנרל אונג סן הוביל את מאבק בורמה לעצמאות מבריטניה ונרצח ב-1947. בתו סו צ'י יצאה ללימודים בחו"ל, התחתנה עם בריטי, אך הציבה לו תנאי: "ארצי מעל הכול". השנים הרבות במעצר בית לא הכניעו אותה והיום הושלם הניצחון הענק שלה על הצבא

זה היה צפוי, אבל עכשיו יש לזה חותמת רשמית: מפלגת האופוזיציה במיאנמר, בהנהגת כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י, השיגה ניצחון סוחף בבחירות הכלליות במדינה. כך עולה מתוצאות שפרסמה היום (יום ו') ועדת הבחירות המרכזית.

 

מפלגת "הליגה הלאומית למען דמוקרטיה" (NDL) זכתה ביותר משני שליש מושבים בפרלמנט (348), דבר שיאפשר לה לשלוט בבית הנבחרים, לבחור את הנשיא הבא ולשים סוף לעשרות שנים של שלטון צבאי. בכל מקרה, כוחו של הצבא במיאנמר עדיין נשמר במידה מסוימת, לאור העובדה ש-25 אחוזים מהמושבים בפרלמנט בן 664 המושבים הובטחו לו אוטומטית עוד לפני הבחירות.

 

תומכת של אונג סן סו צ'י. ניצחון סוחף בבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכת של אונג סן סו צ'י. ניצחון סוחף בבחירות(צילום: AFP)
מפלגת "הפיתוח והסולידריות המאוחדת" (USDP) השלטת, שמקורבת לצבא, זכתה בכ-5 אחוזים מהמושבים בפרלמנט. המפלגה שמורכבת בין היתר מאנשי החונטה הצבאית לשעבר כבר הודיעה שתכבד את תוצאות הבחירות.

 

סו צ'י בת ה-70 היא הפוליטיקאית הפופולרית ביותר במיאנמר ובמשך כ-15 שנים הוחזקה במעצר בית על ידי החונטה הצבאית בשל פעילותה למען הדמוקרטיה. למרות ניצחונה הסוחף בבחירות עם כ-80 אחוזי תמיכה היא לא תוכל לפי שעה לכהן בתפקיד נשיאת מיאנמר. הסיבה לכך היא שהשלטון הצבאי הכניס לחוקה סעיף שקובע שאזרח מיאנמר שבן זוגו או ילדיו בעלי נתינות זרה אינו יכול לכהן בתפקיד הנשיא. שני בניה של סו צ'י מחזיקים באזרחות בריטית וגם בעלה המנוח היה אזרח הממלכה המאוחדת ולכן היא מנועה מלכהן בתפקיד עד אשר יהיה שינוי בחוקה. בכל מקרה, היא כבר הצהירה לפני הבחירות שלאחר ניצחון מפלגתה היא תתפקד כמנהיגת המדינה ותהיה "מעל הנשיא".

 

30 מיליון אזרחים במיאנמר היו בעלי זכות בחירה ו-80 אחוזים מהם מימשו את זכותם הדמוקרטית ונהרו לקלפיות. בסך הכול הבחירות היו שקטות והוגנות, בניגוד לבחירות עבר במדינה, אך כמה מאות אלפי בני אדם לא הורשו להצביע - בהם בני רוהינגייה מהמיעוט האתני המוסלמי - משום שאינם מוכרים כאזרחים.

מצביעה בבחירות הדמוקרטיות הראשונות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביעה בבחירות הדמוקרטיות הראשונות(צילום: רויטרס)
 

סו צ'י היא בתו של הגנרל אונג סן שהוביל את מאבקה של בורמה (כיום מיאמנר) לעצמאות מבריטניה. אונג סן נרצח בהתנקשות בשנת 1947 כסו צ'י הייתה בת שנתיים. שנה לאחר מכן קיבלה המדינה האסייתית את עצמאות. סו צ'י נולדה בעיר ראנגון. בגיל 15 היא עזבה את ארצה ולמדה פוליטיקה באוניברסיטת דלהי בהודו. לאחר מכן המשיכה את לימודיה האקדמיים באוניברסיטת אוקספורד היוקרתית באנגליה, שם פגשה את מייקל, מומחה לענייני טיבט באוניברסיטה, והשניים נישאו ב-1972.

 

בראיון שהעניקה לרשת החדשות הבריטית BBC ב-2012 סיפרה סו צ'י מה אמרה לבעלה יום לפני נישואיהם: "רציתי לוודא שהוא יודע מההתחלה שלמדינה שלי יש משמעות רבה עבורי ושאם יהיה צורך לשוב לחיות בבורמה אסור לו לנסות לעמוד ביני לבין המדינה שלי".

 

בשנת 1988 שבה סו צ'י לבורמה לטפל באמה החולה. היא מונתה לתפקיד מזכ"לית מפלגת NLD וקראה לשלטון לבצע רפורמות דמוקרטיות במדינה. אלפי בני אדם נהרגו באותה שנה על ידי הרשויות הצבאיות במהלך מחאה עממית נגד המשטר. בשנת 1990 הובילה סו צ'י את מפלגת האופוזיציה לניצחון בבחירות הכלליות, אבל החונטה הצבאית ביטלה את התוצאות ושמה אותה במעצר בית. בני משפחתה קיבלו אישור לבקר אותה, אך בשלב מסוים בעלה הבריטי לא קיבל אשרת כניסה למדינה. ב-1999 הוא מת ממחלת הסרטן. סו צ'י סירבה להצטרף למשפחתה בבריטניה משום שהיא הייתה עושה זאת, כך היא העריכה, המשטר הצבאי לא היה נותן לה לשוב לביתה במיאנמר.

הצבא הבטיח לכבד את רצון העם (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הצבא הבטיח לכבד את רצון העם(צילום: gettyimages)
 

אף שהוחזקה במעצר בית המשיכה סו צ'י לקרוא לכינון משטר דמוקרטי במיאנמר וזכתה לתמיכה רבה בארצה ובעולם, ומנהיגים רבים קראו לשחררה ממעצר והקהילה הבינלאומית אף הטילה סנקציות קשות על החונטה הצבאית. לא פעם הושוותה סו צ'י לנלסון מנדלה, שהיה כלוא במשך 27 שנים בשל מאבקו לסיום משטר האפרטהייד בדרום אפריקה, אך בסופו של דבר הוביל לסיום משטר זה ונבחר לנשיא המדינה וזכה בפרס נובל לשלום.

 

בשנת 1991 זכתה סו צ'י עצמה בפרס נובל לשלום על מאמציה לכינון דמוקרטיה במיאנמר. בשל העובדה שהייתה עצורה היא לא הייתה יכולה לקבל את הפרס היוקרתי.

 

רק בנובמבר 2010 שוחררה סו צ'י ממעצר בית. כעבור שנתיים היא יצאה מארצה לראשונה זה 24 שנים וביקרה בתאילנד ובאירופה וקיבלה באיחור את פרס נובל לשלום. בראיונות שהעניקה לתקשורת היא הביעה חרטה על כך שלא בילתה יותר זמן עם משפחתה במהלך השנים. "הייתי רוצה לראות את הבנים שלי גדלים. אבל אין לי ספקות לגבי העובדה שהייתי צריכה לבחור להישאר עם בני עמי", היא אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אונג סן סו צ'י
צילום: רויטרס
מומלצים