שתף קטע נבחר

מפתחות את העתיד: נשים בתעשיות מתקדמות

אחת היא ראש תחום הנדסת מערכות, והשניה עומדת בראש צוות התוכנה בפרויקט טיל ברק 8 - שתיהן יהיו חלק מצוות המנטוריות שילוו את "מהנדסות העתיד", מיזם שמטרתו קידום ופיתוח פוטנציאל אצל תלמידות מצטיינות

בשיתוף התעשייה האווירית

 

המדענית שנלחמת בקסאמים

ויקי אלמן מהתעשייה האווירית תדריך תלמידות תיכון במיזם "מהנדסות העתיד". התעשייה האווירית חשפה לאחרונה את "טרה‭:"‬ מערכת מכ"ם מהמתקדמות בעולם שכבר נרכשה על ידי לקוח ראשון בסכום של כמה מאות מיליוני דולרים.

 

ייחודה של המערכת: טווחיה ארוכים מאוד וביכולתה לעקוב גם אחרי טילים באליסטיים וגם אחרי כלי טיס מנמיכי טוס – בכל מזג אוויר.

 

הכנסו לעמוד מהנדסות העתיד

 

"זו פריצת דרך. בתוך שלוש שנים בנינו מכ"ם עם יכולות עתידניות‭,"‬ אומרת ויקי אלמן, ראש תחום הנדסת מערכות ממפעל אלתא של התעשייה האווירית באשדוד. ‭30%"‬ מהצוות שלי הן נשים, ואני שואפת שיהיו יותר. נשים יודעות לנהל בצורה גמישה יותר עם יותר אינטליגנציה רגשית, ופחות אגו מגברים‭."‬

 

 

אלמן (38)‬ תהיה אחת המנטוריות שידריכו את תלמידות התיכון שיתקבלו למיזם "מהנדסות העתיד" של התעשיה האווירית, "ידיעות אחרונות" ‭– ynet-ו‬ לאחר מיונים בסיוע מכון קינן שפי.

 

"קריירה של מהנדסת זה דבר אדיר‭,"‬ אומרת אלמן. "נערות לא שומעות מספיק מהסביבה שהן יכולות לעשות את זה ולכן, קורה פעמים רבות שמי שכבר בוחרת במסלול ריאלי לא ממשיכה בתחום. זאת על אף העניין הרב והמשכורות הטובות‭."‬

 

אלמן היא בוגרת תואר ראשון בהנדסת חשמל מהטכניון ותואר שני בהנדסת מערכות מהטכניון. היא תושבת הדרום, אם לשלושה. באלתא היא עובדת כבר 13 שנים. "הייתי חלק מפרויקט כיפת ברזל, שנועד ליירט טילים שמכוונים לבית ולילדים שלי. בכל פעם שיוצא מיירט לעבר רקטה מעזה אני יודעת שמנחה אותו מכ"ם עם אלגוריתם שאני כתבתי. זו תחושה אדירה". ‬ 

 

"זאת הרגשה עילאית"

עדי דוידויץ', שעומדת בראש צוות התוכנה בפרויקט טיל ברק-8‬ של התעשייה האווירית, מקווה לראות צעירות נוספות שמשתלבות בהיי-טק. עכשיו היא תהיה המנטורית שלהן בפרויקט "מהנדסות העתיד"

 

"זאת הייתה הרגשה עילאית לראות את הטיל פוגע, לראות את ההצלחה בעיניים. התחבקנו, שתינו לחיים ולמחרת כבר היינו בתחקיר, לראות מה עוד אפשר ללמוד מהניסוי‭,"‬ מספרת עדי ‭,'דוידוביץ‬ ראש צוות התוכנה בפרויקט טיל ברק‭,8- ששוגר בהצלחה בשבוע שעבר מספינת חיל הים לעבר מטוס מטרה.

מערכת ברק 8 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מערכת ברק 8(צילום: דובר צה"ל)

ברק-‭8‬ היא מערכת ליירוט טילים, שמפותחת עבור חילות הים של ישראל ושל הודו, וגם בגרסה יבשתית עבור צבא הודו. התעשייה האווירית, בשיתוף רפאל וחברות בהודו מייצרות את הטיל, ואלתא את המכ"ם. מדובר בטיל מתקדם שנבנה כדי ליירט טילים מהירים כמו היאחונט הרוסי שנמכר לסוריה, ובישראל חוששים שיגיע לידי חיזבאללה.

 

עדי (32, נשואה + 1) מלווה את הפיתוח שלו כבר מספר שנים. היא הגיעה לתעשייה האווירית לפני תשע שנים, עוד במהלך לימודי תואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטת בר-אילן.

 

מאז הספיקה לסיים גם תואר שני במנהל עסקים, ובחודשים הבאים תהיה אחת המנטוריות שידריכו את תלמידות התיכון שיתקבלו למיזם "מהנדסות העתיד" של "ידיעות אחרונות‭ynet ,"‬ והתעשייה האווירית, לאחר מיונים בסיוע מכון קינן שפי.

 

"כיף לקחת חלק בפרויקט דגל, אתגר גדול למהנדסת צעירה‭,"‬ היא אומרת. "זה כמו לגדל תינוק. יש משברים, יש בעיות שצריך לפתור, יש הרבה עבודת צוות וצריך ראייה מרחבית ומערכתית‭."‬

 

בתיכון למדה במגמה ריאלית, מדעי המחשב וכימיה. עכשיו היא מקווה לעודד תיכוניסטיות נוספות לבחור במסלול שיוביל אותן ללימודי הנדסה.

 

"חשוב ללכת אחרי השאיפות. זו דרך לא קלה, אבל מרתקת ומתגמלת. היום אפשר לראות המון מהנדסות, גם אצלנו. זו ממש לא רק עבודה מול מחשב. ונשים חזקות באינטגרציה שנדרשת כאן. אני מקווה שכל אחת שיש לה את הפוטנציאל הזה תממש אותו. במיוחד כאן, במפעל, יש משהו מרגש כי זו לא עבודת היי-טק רגילה, אלא גם תרומה לביטחון המדינה. ניסוי טיל זה אירוע לאומי". ‬

 

התעשייה האווירית מנהלת כעת מו"מ מתקדם למכירת מערכת ברק-8‬ ללקוחות נוספים בעולם. "צבר ההזמנות מגיע כבר למיליארדי דולרים, ועוד יגדל. המערכת תהיה אחד המוצרים המרכזיים שלנו בשנים הקרובות. יש התעניינות מכמה מדינות נוספות‭,"‬ אמר יוסי וייס, מנכ"ל התעשייה האווירית. בקרוב יבוצע ניסוי יירוט מבצעי נוסף של הטיל, הפעם ממשחתת הודית.

 

"ככל שהניסוי יותר גדול ויותר חשוב, שמעורבים בו מאות אנשים, כך גדולה עוצמת

 החיבוקים אחרי שהוא מצליח‭,"‬ סיפר וייס. "זאת אחת ממערכות הטילים המורכבות שנבנו בישראל. כשהכל עובד יחד זה מחמם את הלב‭."‬

 

פרויקט "מהנדסות העתיד" - פרי יוזמת של ידיעות אחרונות, ynet והתעשייה האווירית - נולד מתוך ההכרה המשותפת במחסור החמור הקיים כיום במהנדסים בכלל, ומהנדסות בפרט, והצורך לפעול בנושא על מנת לשמר את מעמדה הבינלאומי של ישראל כמעצמת הייטק וטכנולוגיה. זו ההזדמנות לגלות את דור העתיד של המהנדסות והמדעניות במדינת ישראל, שתפסו בעתיד תפקידים משמעותיים בתעשייה ובאקדמיה הישראלית. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תעשייה אווירית
האולטרא. חצי ממכ"ם "טרה"
צילום: תעשייה אווירית
מומלצים