שתף קטע נבחר

מחקר: סמארטפון גורם להפרעות שינה גם במבוגרים

פרופסור בריטי פרסם מחקר לפיו המכשירים הפוליטים אור כחול, אותם אנחנו שמים ליד המיטה, משבשים את ייצור הורמון השינה. לדבריו, "אם אדם נמצא מול אחד המכשירים האלו בשעות הלילה - הדבר יכול למנוע ממנו שינה של שעה"

קבלו עצה מרופא כדי לזכות בשעת שינה נוספת בלילה: שימו סמארטפונים, טאבלטים ומכשירים אחרים על מצב זמן שינה אוטומטי - אם הם נמצאים ליד המיטה שלכם. 

 

פרופסור פול גרינגאס, חבר בצוות מחקר מבית החולים לילדים אוולינה ובמוסדות נוספים בבריטניה, אמר כי מי שירחיק את המכשירים מהמיטה יצמצם את החשיפה לאור כחול במסכים. לטענתו, האור ורמת הבהירות שלו מעכבים את "שעון" גוף האדם ולמעשה מונעים ממנו שינה שאנחנו כה זקוקים לה.

 

במאמר שפורסם בכתב העת "Frontiers in Public Health" יוצאים החוקרים כנגד השימוש המוגבר במכשירים עם מסכים גדולים ובהירים הפולטים אור כחול ורמות ניגודיות גבוהות. לדבריהם, המכשירים שעל הספקטרום הכחול-ירוק משבשים את ייצור המלטונין, הידוע גם כהורמון השינה שמיוצר באופן מוגבר ככל שמחשיך.

 

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: Shutterstock)

 

פרופ' גרינגאס אומר שבזמן שאותם מסכים בהירים מתאימים יותר לשעות היום, הם "נוראיים" למשתמשים בהם בשעות הערב. "מהנתונים שאספנו ניתן לומר שאם אדם נמצא מול אחד המכשירים האלו בשעות הלילה - הדבר יכול למנוע ממנו לפחות שעת שינה אחת", מציין הפרופסור שהוא מומחה לשינת ילדים.

 

על מנת לעזור להפחית את החשיפה לאור המזיק בשעות הלילה, הוא מציע להכניס את המכשיר ל"מצב שינה", כדי שיוכל להועיל בסינון צריכת אותו אור כחול-ירוק. כמו כן הוא ממליץ להשתמש באפליקציות מיוחדות שעוצבו לשם כך, הפולטות פחות אורות מזיקים, למשל אפליקציית האנדרואיד F.lux שיכולה להתאים את הצבעים שבה לפי שעות היממה ומיקום המשתמש וגם להועיל לשינה.

 

בנוסף, הרופא דוחק בייצרנים לקחת יותר אחריות ולהשתמש באוטומציה של המכשירים על מנת למנוע פגיעה באנשים. על הטאבלטים והסמארטפונים הוא אומר: "אלו מכשירים מהנים, אבל אנחנו זקוקים להגנה מפני הנזקים הנגרמים לנו בשעות הלילה".

 

מחקר אחר שנערך בבריטניה מצא שילדים בגילאי 12 מתעוררים באופן קבוע בשעות הלילה על מנת להתעדכן מה קורה בחשבון האישי שלהם ברשתות החברתיות. אחד מתוך חמישה בני נוער אומר שהוא "כמעט תמיד" מתעורר באמצע הלילה בשביל לבדוק הודעות וחצי מתוך אלו שהתעוררו מעידים כי הם "כמעט תמיד" הולכים לבית ספר עייפים.

 

 

בתחילת השנה פרסמו חוקרים אמריקנים כי חשיפה למסכים קטנים, כמו אלה של סמארטפונים, טאבלטים או משחקי מחשב, מגבירה את הסיכון להפרעות שינה. שינה לא מספקת אצל ילדים ומתבגרים היא גורם סיכון להשמנה, לירידה בתפקוד מערכת החיסון ולהפרעות קשב וריכוז. ילדים אלה נמצאים גם בסיכון מוגבר למחלות לב, יתר לחץ דם ושבץ בבגרותם.

 

הנה מספר טיפים שיעזרו לכם להפסיק לבדוק את הסמארטפון שלכם בלילה - על-פי הפרופסור הבריטי:

 

-  לקבוע גבול בכל לילה של בדיקת מיילים והודעות לפני שמתכוננים לשינה.

  

- המנעו מלהכניס את הסמארטפון שלכם לחדר השינה, על אחת כמה וכמה על השידה שליד המיטה או על המיטה תחת הכרית שכן כך גובר הפיתוי להשתמש במכשיר.

 

- השתמשו באסכולה השינה של שעון מעורר – כך תוכלו להרחיק את המכשיר שלכם מהישג יד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים