שתף קטע נבחר

חיבוק עם כנפיים: ממשיכים את שרשרת הנתינה

הם מגיעים לארץ ומוגדרים כחיילים בודדים, אבל יונה, חנה ונתן שעלו לארץ כדי להתגייס מעולם לא הרגישו שהם לבד. אחרי השחרור בחרו להישאר כאן ולתרום למען העולים החדשים שהפכו לחיילים - "עושים את המסע ביחד"

"אני לא אוהבת את המושג חייל בודד, זה מושג מחייב מאוד, שמבטא אדם שאין לו למי לפנות. אני אף פעם לא הרגשתי בדידות במהלך שירותי הצבאי, אנשים תמיד חיבקו אותי, הזמינו לשבתות, וגם קיבלתי ליווי צמוד של הסוכנות היהודית", מספרת יונה קולפינה, בת 24 שעלתה מרוסיה בשנת 2006.

 

קולפינה הגיעה לארץ, לראשונה, במסגרת תוכנית נעל"ה (נוער עולה ללא הורים), וכשהייתה בת 18 התגייסה לצה"ל כלוחמת בקרקל, אחרי שנתיים בצבא יצאה לקורס חובשים. לקראת שחרורה מהצבא הצטרפה לתוכנית "כנפיים".

 

בצה"ל משרתים מדי שנה מאות עולים מכל רחבי תבל שעלו ארצה לבדם. "כנפיים" הוקמה לפני עשור על ידי הסוכנות היהודית וקרן מיראז' במטרה לסייע לחיילים העולים הבודדים במהלך השירות הצבאי ולהקל על השתלבותם בחברה הישראלית לאחר השחרור. הפרויקט נתמך על ידי מגוון גופים ובהם ארגון מתנדבי רוטרי, עמותת "אח גדול", קרן היסוד, נשות אריה יהודה ועוד.

 

יונה קולפינה וארוסה, מרק גולדמן - שניהם שרתו כחיילים בודדים ()
יונה קולפינה וארוסה, מרק גולדמן - שניהם שרתו כחיילים בודדים

מירה קידר, יוזמת ומנהלת התכנית מטעם הסוכנות היהודית, מסבירה כי 'כנפיים' מתמקדת במתן הכוונה וייעוץ לחיילים הבודדים המסיימים את שירותם הצבאי: "בתום השירות הצבאי, העולים הבודדים ניצבים בפני אתגר ההשתלבות בחיים האזרחיים. לנו חשוב להיות שם וללוות אותם מרגע עלייתם לישראל, במהלך השירות הצבאי שלהם, ועד לשנתיים ימים אחרי השחרור מצה"ל".

 

עדי בובליל מנהלת בקרן מיראז' מוסיפה: "במסגרת התכנית רוכשים החיילים ידע לגבי זכויותיהם כחיילים עולים משוחררים, מקבלים סיוע בבחירת מקצוע ופיתוח מיומנויות אישיות להשתלבות מוצלחת בלימודים ובשוק העבודה הישראלי. כמו כן, החיילים מקבלים ייעוץ להתנהלות כלכלית נבונה וזוכים לליווי אישי על ידי מתנדבים".

 

קולפינה מספרת כי לקראת השחרור הרגישה קצת אבודה. "אמרתי אוקיי, פה אני צריכה להחליט על החיים שלי, וזה הזמן לשאול את כל השאלות - קיבלתי המון מידע בסדנאות שהעבירו לי נציגי "כנפיים" וקבלתי את היועצת המדהימה שלי, ענת אבוטבול, שנתנה לי להרגיש שהכול אפשרי.

 

"בדרך כלל המסר הרווח לחיילים עולים בודדים הוא: 'איך לך שפה אין לך קומבינות, ההורים שלך לא פה וזה לא פשוט' זה קצת מוריד מהמוטיבציה - היא נתנה לי להרגיש שאצליח בכל דבר שארצה וגם נתנה לי הכוונה תעסוקתית ומקצועית".

 

קולפינה קבלה עם שחרורה מלגה מהתוכנית, היא מתגוררת בחיפה ועומדת להינשא לחייל בודד לשעבר שעלה מלטביה, אותו הכירה באוניברסיטה. היום היא בעצמה מתנדבת בסוכנות היהודית: "אני מרכזת מועדון חברתי בבית החייל חיפה  -עושה ליווים לחיילים בודדים, עוזרת להם בכתיבת קורות חיים וממשיכה את שרשרת הנתינה".

 

גם חנה קונפינו לא אוהבת את המושג "חייל בודד", היא עלתה בשנת 2012 מבריטניה והתגייסה אחרי כמה חודשים לצבא, לדובר צה"ל. כשהיא נשאלת אם לא היה לה קשה להיות בצבא, כשההורים רחוקים היא אומרת: "זה קשה להיות בצבא, אבל בסופו של דבר זאת מסגרת. אתה יודע מתי לקום בבוקר ומה אתה צריך לעשות ויש משמעות לחיים.

 

"יש משמעות לחיים" - חנה קונפינו ()
"יש משמעות לחיים" - חנה קונפינו

"לקראת סוף השירות התחלתי להילחץ מאוד, קלטתי שאני תיכף אהיה חסרת מטרה ודווקא אז ההורים היו חסרים לי. את המקום הזה מילאה תכנית "כנפיים". הם עושים את זה כל כך מובן שאתה יודע מה האופציות שעומדות בפניך, ועצם זה שאתה פוגש עוד חיילים בודדים אתה לומד המון ויכול לשתף עם שאר החיילים פעולה.

 

"היום, כמעט שנתיים אחרי השחרור, אני עדיין פוגשת את המנטורית האישית שלי והיא עדיין נמצאת במרחק שיחת טלפון לכל בעיה שיש לי. חייל בודד לפני השחרור יכול להיות מאוד חסר אונים, והתכנית נתנה לי את ההבנה של החברה הישראלית והכוח להצליח ולא להיות לבד במסע".

 

נתן פנזר, 25, לוחם באגוז, עלה מצרפת ב 2012, בימים אלה נמצא בתחילת המסע שלו אל האזרחות ומחזק את דבריה של חנה: "אני בדיוק נמצא בסדנאות של הכוונה תעסוקתית, ולומד איך להתנהל נכון כלכלית. "כנפיים" עוזרים לי ברמה הכי פשוטה של איך לכתוב מכתב לרשויות בירוקרטיות. אני מרגיש שיש מישהו שעוזר לי ומייעץ לי מניסיונו, זה נותן לי בטחון שאני לא הולך להיזרק לבד למים".

 

פנזר שהתחתן לפני כחודשיים עומד להתחיל מכינה ללימודי הנדסה בחודשים הקרובים במכללת סמי שמעון בעיר מגוריו אשדוד.

 

נתן פנזר - "'כנפיים' עוזרים בכל תחום בחיים" ()
נתן פנזר - "'כנפיים' עוזרים בכל תחום בחיים"
 

 

יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי: "הצעירים והצעירות האלו שבחרו לעזוב את משפחותיהם, לעלות לישראל ולהשתלב בצורה הכי אקטיבית בחיי המדינה, הם חלוצים של עם ישראל היושב בציון והם העתיד שלנו. החברה הישראלית צריכה להירתם למשימה הלאומית של קליטת עליה ולסייע לצעירים האלה להשתלב בכל תחומי החיים בישראל."

 

דייויד מיראז', מייסד קרן מיראז' מוסיף: "ההשפעה שיש לתוכנית כנפיים על חיילים בודדים ובני משפחותיהם היא מעוררת השראה.

התוכנית הוקמה מתוך זיהוי הצורך ללוות חיילים בודדים אל תוך האזרחות, ואני מאוד גאה כי במקביל לכך שכמות החיילים הבודדים עולה התוכנית שלנו מתרחבת גם היא ועונה על צרכיהם".

 

מאות עולים בודדים המשרתים כיום בצה"ל וכאלה שהשתחררו מהשירות הצבאי יחגגו ביום ה' הקרוב (03.12) עשור להיווסדה של תכנית כנפיים באולם סמולרש, אוניברסיטת תל אביב בשעה 19:00 במופע של מוקי, הענקת מלגות לזוכי תחרות צילום 'ישראל שלי' ושלל הפתעות נוספות. חיילים עולים בודדים ומשוחררים. המעוניינים להשתתף באירוע מוזמנים לדף הפייסבוק https://www.facebook.com/wingsidf/  מאז הקמת פרוייקט כנפיים, לפני עשור השתתפו בו כ-5000 חיילים עולים הודות לתמיכת הסוכנות היהודית, קרן מיראז', קרן היסוד, נשות אריה יהודה, ארגון רוטרי, עמותת "אח גדול" וגופים נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתן פנזר
תוכנית כנפיים
קרן מיראז'
הסוכנות היהודית
גבי מנשה
יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי
גבי מנשה
דיויד מיראז'
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים