שתף קטע נבחר

יש כימיה: פצועת הפיגוע אילה שפירא וזוכה פרס נובל

אילה בת ה-12, שנכוותה קשה מבקבוק תבערה, ראיינה את זוכה פרס נובל לכימיה, פרופ' אהרון צ'חנובר. "גם אני אוהבת מדעים ומתמטיקה", גילתה לו, "אבל כשאגדל אני רוצה להיות סופרת"

 

  

לפני פחות משנה נכוותה אילה שפירא (12) באורח קשה מאוד לאחר שבקבוק תבערה נזרק על המכונית שבה נסעה עם אביה בדרך לביתם בשומרון. אילה, שאובחנה כילדה מחוננת ולמדה בחוג למחוננים באוניברסיטת בר אילן, ביקשה לראיין מדען, ושמחה מאוד כשגילתה שתפגוש את זוכה פרס נובל לכימיה, פרופ' אהרון צ'חנובר. המפגש המרגש נערך במעבדה של צ'חנובר בבניין הפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה. אלה הדברים שכתבה:

 

כשהגעתי לראיין את זוכה פרס נובל בכימיה ציפיתי לפגוש אדם מכובד, אולי בחליפה. הופתעתי כשלחדר נכנס אדם חביב לבוש בג'ינס, שעשרות דגמי מכוניות מעץ מונחים על שולחן העבודה שלו והוא מלא אנרגיה והתלהבות מהעבודה שלו כמו ילד.

 

 מה זה בעצם ביוכימיה?

"ביוכימיה זה המדע של החיים. כל התהליכים שלנו בחיים - הליכה, דיבור, תנועה, אכילה - הם בעצם ריאקציות כימיות. אז ביוכימיה זה בעצם הכימיה של החיים, וזה נורא מעניין".

 

 מה משך אותך לתחום?

"ההבנה של סודות הטבע. זה ממש עניין אותי אז הלכתי ללמוד רפואה, אבל ברפואה אתה מטפל יותר באנשים, ואני רציתי להבין את המנגנון, את הסודות שמאחורי המכונה. לכן הלכתי ללמוד ביוכימיה, ואני לא מצטער על זה. בשביל לפתח תרופות למחלות האדם אנחנו בעצם מפרקים את המערכת. במעבדה אנחנו מסתכלים אפילו בסדר גודל של תא או שניים. אנחנו מפרקים את החיים למודלים מאוד קטנים".

פרופ' צ'חנובר ואילה שפירא (צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות") (צילום: אלעד גרשגורן
פרופ' צ'חנובר ואילה שפירא(צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות")

פרופ' צ'חנובר משיב בסבלנות לשאלות שלי. אני מספרת לו שגם אני אוהבת טכנולוגיה ומדעים ומתמטיקה, ושמאוד מעניין אותי ללמוד ולחקור. אני מגלה לו שבכל פעם שמתקלקל לנו מכשיר בבית אני מבקשת לפרק אותו ולראות איך הוא מורכב ואיך הוא פועל.

 

אחרי הראיון ירדנו לחוף הים של מפרץ חיפה. "מכאן אפשר לראות את הנוף עד ראש הנקרה", הוא אמר והצביע אל האופק. כשחזרנו למעבדה הראה לי מודל של המולקולה שעליה זכה בפרס.

 

- קיבלת פרס נובל על גילוי מולקולת האוביקיטין. מה זה בעצם?

"גילינו מנגנון שהוא כמו מכונית הזבל של הגוף. אנחנו צריכים לסלק את החלבונים המקולקלים ולייצר חדשים במקומם, ואנחנו גילינו את המכונה שעושה את זה. המכונה הזו מאוד חשובה, כי אם היא תפסיק לפעול נחלה במחלות כמו אלצהיימר, פרקינסון, וסוגי סרטן למיניהם".

 

לקראת סיום פרופ' צ'חנובר שאל אותי מה ארצה להיות כשאגדל, והתפלא כשהשבתי שאני רוצה להיות סופרת. אז למה את מתעניינת דווקא במדע, שאל. אני מתעניינת בהמון תחומים, השבתי, ומדעים הוא אחד מהם. "מה שחשוב זה לעשות את מה שאת הכי אוהבת בצורה הכי טובה", הוא מייעץ לי. "אם את אוהבת ספרות, תוכלי להיות סופרת מצוינת ואולי יום אחד להיות זוכת פרס נובל לספרות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות"
אילה שפירא ופרופ' צ'חנובר
צילום: אלעד גרשגורן "ידיעות אחרונות"
מומלצים