שתף קטע נבחר

שרולי החסיד הפך לבחורה: "שנים חשבתי שאני משוגעת"

היא גדלה בבית חרדי כשרולי, בחור ישיבה. בגיל 18 נישאה והולידה ילד - אך משהו בתוכה לא נתן לה מנוח: שנתיים לאחר שעזבה את הקהילה החסידית בוויליאמסבורג, החלה בטיפול הורמונאלי - ולאחרונה חשפה בבלוג שלה את המהפך. "המחשבה, התחושה, הבלבול, אף פעם לא עזבו אותי"

אבי שטיין (לשעבר - מימין - שרולי) ()
אבי שטיין (לשעבר - מימין - שרולי)

 

עזב את החסידות והפך לאישה: אבִּי שטיין, לשעבר שרולי - חסיד מהשכונה החרדית ווילימסבורג שבניו-יורק - הצליחה לעניין השבוע את התקשורת האמריקאית, לאחר שחשפה בבלוג שלה כי החלה בתהליך לשינוי מין, תוך שהיא מותירה את עברה החסידי מאחור.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

סיפורה הבלתי יאומן של שטיין (24) נחשב עדיין ליוצא דופן בקהילה. ככל בחור חסידי נישאה שטיין בגיל 18 לאישה, ואף הביאה לעולם ילד. שנתיים אחרי, בני הזוג נפרדו, ושטיין - (אז) בן למשפחה חסידית מיוחסת, וצאצא למייסד תנועת החסידות, רבי ישראל הבעל שם-טוב (הבעש"ט) - הכה את החצר בהלם כשבחר להותיר אותה מאחור, ולצאת בשאלה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

שטיין מספרת בבלוג כי גדלה בבית קפדני במיוחד, ביחס לבתים חסידיים אחרים, לאור ייחוסה המשפחתי. "המשפחה והקהילה שלי הייתה כל כך סגורה ומגוננת, עד שחשבתי שרוב העולם הם יהודים חסידים".

 

"זה הכל השטן. יצר הרע"

שטיין עזבה את החסידות בשנת 2012, ולפני כשנה החלה בהליך טיפול הורמונלי. היציאה בשאלה

כשלעצמה הפכה לקרע משמעותי עם המשפחה, כשבמקביל הפכה לפעילה בארגונים המסייעים ליוצאים בשאלה בארה"ב. אבל החדשות אודות התהליך שהיא עוברת, הותירו אותם המומים וזועמים. שטיין ציינה כי מאז בישרה לאביה שהיא הופכת לאישה, שורר ביניהם נתק מוחלט.

 

"זה היה קשה לעזוב את הקהילה, במיוחד כשסבא הוא רב", אומרת שטיין, שסבה - הרב מרדכי שטיין – נחשב לדמות מוכרת וידועה בקהילה החסידית המקומית. "המשפחה שלי הייתה יותר קפדנית אפילו מרוב המשפחות בווילימסבורג. מגברים ציפו לעבוד רק במשרות תורניות. כל הזמן אמרו לי שאנחנו צריכים להיות מודל לחיקוי. כעת", היא אומרת. "נראה לי שזה זעזע את אבא יותר מכל דבר אחר. הוא לא יודע מה לעשות".

 

גם בקהילה החסידית שעזבה לא נותרו אדישים, ושטיין סופגת שלל גינויים ונאצות. "ראיתי את אבא שלך היום בבית הכנסת. הוא הולך למות מהבושה שאתה גורם לו", כתב אחד מהם. "אין אדם בעולם שמקדם את ההנאה של עצמו, על חשבון כאב שהוא גורם לאנשים שקרובים אליו. איזו מין חיה אתה?" לשון ההודעה.

 

מישהו אחר מהקהילה החרדית, הגיב: "זה הכל השטן. יצר הרע שאומר שיש דבר כזה שאדם יכול להיוולד בגוף הלא נכון".

 

"טרנסג'נדרים לא היו קיימים"

שטיין הייתה יותר ממוכנה לתגובת הנגד הקשה שהיא מקבלת כעת מחברי קהילתה לשעבר. "המטרה העיקרית שלי היא לגרום לאנשים לדבר על זה", היא אומרת לניו-יורק פוסט. "לא אכפת לי כמה מלאת שנאה התגובה עשויה להיות בתוך הקהילה האורתודוקסית".

 

מוויליאמסבורג - לאוניברסיטת קולומביה ()
מוויליאמסבורג - לאוניברסיטת קולומביה

 

לדבריה, היא מבקשת לאפשר לאחרים מתוך הקהילה להיחשף לסיפור שלה, ולדעת שהם לא לבד. "עד עכשיו הם התעלמו מהעניין. אני רוצה לעלות את המודעות לטרנסג'נדרים בתוך הקהילה החרדית". היא מציינת כי מאז שנודע ברבים תהליך שינוי המין שהיא עוברת, פנו אליה לא פחות מ-17 אנשים מהקהילה החסידית עם סיפורים דומים.

 

בבלוג שבו חשפה באופן רשמי לעולם את התהליך שהיא עוברת בשנה האחרונה, ציינה: "כפי שכולכם יודעים, בקהילה שבה גדלתי, טרנסג'נדרים לא היו קיימים. זה מעולם לא נדון. לכן חשבתי שאני משוגעת, ואני צריכה לקבל כ'טיפשות' את התחושה שלי שאני בעצם ילדה".

 

עוד היא מתארת, כיצד בגיל 14 לקתה בדיכאון קשה. "לא יכולתי לתפקד חודש מבלי ליפול לייאוש מוחלט", היא כותבת, ומציינת כי על אף תחושתה הברורה לגבי זהותה המגדרית, היא חשה אז שאין ביכולתה לעשות דבר בנוגע לכך.

 

המשפחה נתקה כל קשר. אבי - כשרולי, ביום נישואיו ()
המשפחה נתקה כל קשר. אבי - כשרולי, ביום נישואיו

 

"כששואלים אותי מהם זיכרונות הילדות הראשונים שלי, אני אף פעם לא עונה על השאלה הזו בכנות. הייתי מבועתת מזיכרונות הילדות המוקדמים שלי, ובמשך 20 שנה אני מנסה לברוח מהם", כך שטיין. "אחד הדברים הראשונים שאני זוכרת על עצמי הוא, אני לא ילד. המחשבה, התחושה, הבלבול, אף פעם לא עזבו אותי".

 

"אתה יכול לעשות את זה!"

לדבריה, רק שנה לאחר שעזבה את העולם החסידי, העזה לפנות לרופא המתמחה בנושאי הפרעה מגדרית,

שאמר לה: "את אישה, ואת צריכה להתמודד עם זה", כך שטיין בבלוג שכתבה.

 

התהליך אותו היא עוברת בשנה האחרונה, לא הרפו את ידה בכל הנוגע לאקטיביזם חברתי. שטיין לומדת היום מדעי המדינה ומגדר באוניברסיטת קולומביה, ומקווה להקים יום אחד עמותה שתסייע לטרנסג'נדרים - וכן להשתתף בעיצוב המדיניות הציבורית בנושא.

 

והיא מסכמת: "אני רוצה לומר מילים ברורות לכל בני האדם שנמצאים שם בחוץ, ועוברים חוויות דומות לשלי, במיוחד בעלי רקע חרדי: אתה יכול לעשות את זה! זה לא הולך להיות קל, אבל זה יותר קל מאשר לא לעשות את המעבר. כשאתה מתחיל לראות את השינויים ולהרגיש יותר נוח בגוף שלך, אתה לא תפסיק לאהוב את עצמך".

 

 

 


פורסם לראשונה 19/11/2015 13:40

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אקטיביסטית. אבִּי
דיכאון ובלבול. בימיו כשרולי
מומלצים