שתף קטע נבחר

לחלוק את השפע

בפעם הבאה שאתם מסתכלים על המשפחה המאושרת שלכם, על הילדים הנפלאים שלכם, עלל השפע המשפחתי שבו זכיתם, חשבו לעצמכם האם תוכלו לחלוק חלק מהשפע הזה עם מישהו נוסף. ה"מישהו" הזה הוא ילד שזקוק לכם ולכישורי ההורות שלכם

ביום זה, יום הילד הבינלאומי, אנו מקדישים את הדיון ל"אזרחים הצעירים" במדינתנו. אנו מדברים עליהם, עוסקים במצבם, מדברים על זכויותיהם ועל רווחתם. למרבה הצער, ביניהם יש לא מעט ילדים שחיים וגדלים בנסיבות לא פשוטות. נסיבות של קושי, חוסר יכולת או חוסר מסוגלות להבטיח להם תנאים של הגנהל, רווחה והתפתחות תקינה.

 

עוד בערוץ הדעות:

מבחני המיצ"ב רחוקים מלשקף את המציאות

דה-קלרק, רבין ונתניהו - ומה שביניהם

בידינו לשים סוף לבריונות ברשת

סימון המוצרים - בניגוד לעקרונות השוק החופשי

דאעש והפלסטינים - זה לא אותו דבר

 

לפני ימים אחדים, נולדה נכדתי הראשונה. בהביטי בתינוקת הזערורית הזו, לצד האושר הגדול, קשה היה לי שלא לחשוב על המקרים שנחשפתי להם במסגרת עבודתי בעמותת "אור שלום", המטפלת בילדים ונוער בסיכון. הילדים הללו מגיעים אלינו שבורים ברוחם, חלקם עם סימני אלימות, חלקם חוו וראו דברים בלתי נסבלים, וכולם בטראומה עמוקה. בעזרתן של משפחות נדיבות עד אין קץ, משפחות האומנה, שמוכנות לפתוח בפני הילדים הללו את ביתן ואת ליבן, אנו מעניקים לילדים הללו הזדמנות לעתיד טוב יותר.

 

ישנם כאלו שיתהו כיצד זה בכלל אפשרי. איך אפשר לגדל ילד של מישהו אחר כאילו היה שלך? להתייחס לילד, שלפחות בהתחלה הוא זר לך, כחלק אינטגרלי מהמשפחה? לתת לו את כל האהבה, החום והביטחון שאתה מעניק לילדיך הביולוגיים, ולעתים גם להיפרד ממנו לאחר תקופה מסוימת? זו בדיוק הגדולה של משפחות האומנה. אלו משפחות שבחרו להעניק מעצמן, לפתוח את ביתן ולבן לילד של מישהו אחר.

 

גם אחרי שפגשתי מאות משפחות אומנה, אני נפעמת כל פעם מחדש מנדיבות הלב ומגדלות הרוח. כששואלים אותן איך הן חוות את האומנה, לרוב מתקבלת התשובה הבאה: "תחושת הסיפוק היא אדירה. זה קשה ומאתגר מעבר למה שיכולנו לשער, אבל בסופו של יום הכול מתגמד כשרואים ומבינים מה המשמעות של המעשה שלנו. הצלנו ילד אחד, אבל למעשה הצלנו את ילדיו ונכדיו וזאת הנתינה הגדולה מכולן".

 

לא רק הורי האומנה חווים תחושות כאלה - השפעת האומנה על ילדיהם הביולוגיים, גם הקטנטנים שבהם, אלו שאנו קוראים להם אחי אומנה, היא אדירה. מרביתלם מעידים שהם רואים בהם אחים לכל דבר ושההזדמנות לגדול במשפחה שפתחה את לבה ודלתה לילד אומנה הפכה אותם לאנשים טובים יותר, עם מצפון ותודעה חברתית מפותחת הרבה יותר מבני גילם, והערכה רבה להוריהם ולכוחה של המשפחה בה גדלו.

 

במהלך השנים, זכיתי לראות כיצד יכולים ילדי אומנה לפרוח ולהפוך למבוגרים מדהימים. למרות הטראומות שחוו והמשקעים שנותרו בהם, רבים מהם מצליחים. משפחות האומנה החזירו להם את האמון במבוגרים

 ובבני אדם בכלל - את התקווה לחיים נורמליים. הן עזרו להם להתגבר על נסיבות חייהם הקשות ולהיות ילדים שמחים, חמים ואופטימיים שהופכים לחלק בלתי נפרד מהמשפחות שגידלו אותן. לא פלא שרבים מהם בוחרים להיות הורי אומנה בעצמם בבגרותם.

 

בפעם הבאה שאתם מסתכלים על המשפחה המאושרת שלכם, על הילדים הנפלאים שלכם, שגידלתם וחינכתם בעמל רב, על השפע המשפחתי שבו זכיתם, חשבו לעצמכם האם תוכלו לחלוק חלק מהשפע הזה עם מישהו נוסף. ה"מישהו" הזה הוא ילד שזקוק לכם ולכישורי ההורות שלכם, לחיבוק האוהב, ליד המנחמת, ובעיקר לאמונה ולתקווה שגם הוא יכול לחוות בפעם הראשונה בחייו, בית חם. את החוויות הללו, הוא יישא איתו כל החיים. ברוב המקרים, הוא יעניק לכם לא פחות ממה שתעניקו לו. אם יש לכם מקום בבית ומקום בלב - פיתחו אותם לילדי האומנה.

 

לאה גולן, מנכ"לית עמותת אור שלום

 

עמותת אור שלום מחפשת בימים אלה משפחות אומנה ל- 50 ילדים ממקומות שונים ברחבי הארץ. משרד הרווחה משקיע בין 140-145 מיליון שקלים בשנה לסיוע ותמיכה במשפחות האומנה ומעניק להן סיוע כספי, על מנת שהאומנה לא תהפוך לנטל כלכלי על המשפחה. עובדת סוציאלית של העמותה מלווה את המשפחה לכל אורך הדרך, ומסייעת בפתרון קשיים ודילמות בתהליך האומנה. בנוסף, אור שלום מקיימת קבוצות העצמה להורים ולילדים קולטים, וכן ערבי הרצאות, ימי עיון וימי כיף למשפחות אומנה. עם קליטת הילד/ה במשפחה חדשה, זכאי אחד ההורים לחופשת לידה על פי חוק. משפחות המעוניינות לקבל פרטים נוספים, מוזמנות לפנות לאור שלום בטלפון: 03-5417000 או במייל omna@orr-shalom.co.il .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים