שתף קטע נבחר

לא לגדל דור נוסף לאלימות

כ-80% מהבנים שראו את האבא פוגע באמא ינהגו כך כלפי בנות זוגם. הם יהוו דור חדש במעגל האלימות ויהוו נטל על החברה - אם לא ישוקמו. אחרים עלולים להפוך לקורבנות נפגעי אלימות בעצמם

על פי הערכות רשויות הרווחה כ-200 אלף נשים בישראל סובלות מאלימות במשפחה וקרוב ל-600 אלף ילדים הנם עדים לאלימות זו. נתון זה מציב כמעט כל ילד רביעי בישראל כנחשף לאלימות - אם כלפי אמו, אחיו או כלפי עצמו. מדובר בנתון מזעזע וחסר תקדים לכל הדעות, המחייב את החברה הישראלית לבדק בית עמוק ולמציאת פתרונות שיאפשרו לילדים אלה לצאת ממעגל האלימות ולנהל חיים שפויים יותר. היום הבינלאומי למניעת אלימות במשפחה שיצויין מחר, הינו הזדמנות טובה לחשיבה מעמיקה בנושא.

 

עוד בערוץ הדעות:

"לייק" לאבא של פייסבוק

1 מתוך 3 והשיירה עוברת

סימפסון ומחירי הדירות

אין פג תוקף על בני אדם

צאו משם!

 

הילדים לנשים נפגעות אלימות במשפחה אמנם מגיעים עם האם למקלטים, אולם הרבה פעמים הם "מפוספסים" ולא זוכים לטיפול מספק. כיום התקציבים שניתנים לילדים בזמן שהותם במקלטים הנם נמוכים משמעותית מהתקציבים להם זכאים, לדוגמה, ילדים השוהים בפנימיות לבני נוער בסיכון.

 

ההנחה כי הילדים לא יודעים על האלימות כלפי האם או לא מבינים את המצב, או ההנחה שהילדים ישכחו ושהכול יהיה בסדר, הנה כמובן שגוייה. בפועל המציאות הנה שונה לחלוטין. ילדים שהנם עדים לאלימות במשפחה, גם אם האלימות לא הופנתה כלפיהם, סובלים מטראומה קשה לאורך שנים. ילדים חווים ומבינים הכל. לא ניתן להסתיר מהם. הם יודעים, חווים ורואים, גם כשנדמה לנו שלא ושהצלחנו לגונן עליהם.

 

הילדים המגיעים למקלטים שלנו סובלים מטראומה קשה. הם מגיעים עם תסמונות התנהגותיות, תפקודיות ורפואיות קשות, "רק" בגלל שהיו עדים לאלימות של האב כלפי אמם. פגשנו בילד בן 5 שאיים על אמו שירצח אותה תוך כדי העברת אצבע על גרונו, התנהגות שברור שהוא מחקה. פגשנו בילדה בת 3 שהגיעה למקלט בהגדרה של אילמת (מוטיזם) ורק לאחר חודשיים התחילה פתאום לדבר. בילד שבגיל 6 הציל את האם ממוות. כמעט כל הילדים שמגיעים אלינו סובלים מהקאות, הרטבות, חרדות ופחדים.

 

מחקרים שנעשו קובעים נחרצות שילדים שהיו עדים לאלימות במשפחה יהפכו להיות חלק ממעגל האלימות. כ-80% מהבנים שראו את האבא פוגע באמא, ינהגו כך כלפי בנות זוגם, הם יהוו דור חדש במעגל האלימות ויהוו נטל על החברה - אם לא ישוקמו. אחרים עלולים להפוך לקורבנות נפגעי אלימות בעצמם.

 

לפיכך זמן שהותם של הילדים במקלטים, הנמשך לרוב כחצי שנה, חייב להוות חלון הזדמנויות שיש לנצל עד תום במטרה לשקמם.

 ילד שראה את אמו עוברת התעללות מתמשכת, מושפלת ומוכה, חייב שיקום. עלינו להציע להם מגוון של טיפולים פרטניים וקבוצתיים (כמו רכיבה טיפולית, טיפול באמנות, טיפול במוסיקה וכדומה) שיעצימו אותם ויחזקו את ביטחונם העצמי, עלינו לאפשר להם להביע את חרדותיהם ולטפל בהן. אם לא נשקם את הילדים בשלב זה, ככל הנראה נצטרך לשקם אותם בשלב מאוחר יותר בחייהם עקב מעשי תוקפנות, התמכרות או כקורבנות למעשי אלימות.

 

עלינו כחברה לעשות הכל על מנת להציל אותם ולהעניק להם את הסיכוי לחיות בעתיד בזוגיות נורמאלית. הם בהחלט ראויים לכך.

 

עו"ד צילית יעקבסון, יו"ר עמותת 'בת מלך', הפועלת למניעת אלימות במשפחה בציבור הדתי והחרדי ומפעילה שני מקלטים לנשים מוכות והוסטל לנערות בסיכון.

לקו החירום של העמותה: 1-800-292-333

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי אורני
עו"ד צילית יעקבסון
צילום: עדי אורני
מומלצים