שתף קטע נבחר

ר"מ יוון בביקור ראשון בישראל: "לעצור את הטרור"

אלכסיס ציפראס נועד עם נתניהו והשניים סיכמו על שיתופי פעולה נרחבים בין המדינות, בין היתר בתחום הביטחוני. נתניהו: "יש לנו אינטרס משותף בהדיפת הטרור באזור". מחר ייפגש ציפראס עם הנשיא ריבלין וימשיך לרמאללה

 

ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפראס, הגיע היום (ד') לביקור ראשון בישראל מאז נכנס לתפקידו בראשית השנה. בפגישה עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, סיכמו השניים על שיתופי פעולה נרחבים בתחומי כלכלה, טכנולוגיה ומדע, חינוך, מסחר, אנרגיה, חקלאות ותחומים נוספים. השניים שוחחו בין היתר על הטרור באזור ובעולם כולו, וראש הממשלה היווני אף הציע את עזרה בגישור המשא ומתן בין הצדדים. היום ביקר ציפראס במוזיאון "יד ושם", ומחר צפוי להיפגש עם הנשיא, ראובן ריבלין, כן לבקר ברמאללה ולפגוש הנשיא הפלסטיני אבו מאזן.

 

נתניהו וציפראס קבעו כי יתקיים מפגש בין הממשלות של שתי המדינות (G2G) , ונתניהו נענה בחיוב להצעתו של ציפראס לקיים פסגה משולשת עם נשיא קפריסין, שבין היתר תעסוק בנושא הגז. בפגישה דנו השניים גם על שיתופי פעולה ביטחוניים וכן על האפשרות להקמת צינור גז בין ישראל ליוון וקפריסין.

נתניהו וציפראס, היום בירושלים (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
נתניהו וציפראס, היום בירושלים(צילום: חיים צח, לע"מ)
 (צילום: קובי גדעון / לע"מ) (צילום: קובי גדעון / לע
(צילום: קובי גדעון / לע"מ)
 

ציפראס אמר כי יוון מבקשת לשתף פעולה בתחום האנרגיה באזור, בדגש על העברת גז מישראל לאירופה דרך יוון. הצדדים הסכימו להמשיך את השיחות הבין-ממשלתיות, עם אפשרות להיפגש בינואר 2016 ולמחרת לקיים פגישה משולשת בנושא האנרגיה בקפריסין עם יוון, קפריסין וישראל. סיבת הפגישה היא להצביע על תחומי שיתוף הפעולה הנדרשים וכיצד לבנות על תחומים אלה כדי לפתח את תחום האנרגיה.

 

כמו כן אמר ראש הממשלה היווני כי שוחח עם נתניהו על ההתפתחויות באזור ועל הצורך להבטיח יציבות, לעצור את התפשטות הג'יהאד ובו בזמן לשמור על הקשרים הדיפלומטיים ועל שיתוף הפעולה, על בסיס שיחות וינה, כדי להבטיח את התייצבותה של סוריה. כמו כן דיברו על ההתפתחויות בישראל ובסכסוך הישראלי-פלסטיני וציפראס הציע את עזרת יוון במשא ומתן בין שני הצדדים.

 

בתום פגישתו עם נתניהו אמר ראש הממשלה היווני: "ידוע היטב כי בשנים האחרונות עשינו מאמצים כדי לחזק את הקשרים בין שתי מדינותינו. אנחנו מכירים שישנו מספר רב של מבקרים ישראלים ביוון כל קיץ. ובכל זאת, אפשר להגדיל את ההשקעות ביוון. נוכל להציע את האפשרות לקדם באופן שיטתי את פיתוחן של חברות היי-טק דרך הידע, הטכנולוגיה וכוח האדם המוכשר. הייתה לנו הזדמנות למקד את השיחות שלנו בצורך להעצים את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות".

ראש הממשלה היווני במוזיאון "יד ושם" (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש הממשלה היווני במוזיאון "יד ושם"(צילום: AP)
 

"לישראל ויוון יש שותפות רבת שנים ההולכת וגדלה", אמר נתניהו בתום הפגישה. "אנחנו מבינים שאנו ניצבים בפני אתגרים גדולים, בראש ובראשונה הפונדמנטליזם הדתי האלים מאוד שחותר להשתלט על עולמנו, ששוטף את המזרח התיכון, את צפון אפריקה, את אירופה וחלקים אחרים בעולם. יש לנו אינטרס משותף בניצול ההזדמנויות והדיפת הסכנות".

 

נתניהו חיזק את מקבילו היווני על רקע על המשבר הכלכלי הקשה שסוחף את המדינה בשנים האחרונות. "אני רוצה לומר שאני חש גם זיקה טבעית בהקשר למאמציך לבצע רפורמות ולבנות את כלכלת יוון", אמר. "אני חושב שהמאמצים מוערכים בעולם כולו. אנו מאמינים שכלכלת יוון תתאושש, ובכוונתי לעודד משקיעים ישראלים להשקיע ביוון".

 

אתמול נועד ציפראס עם יו"ר האופוזיציה, יצחק הרצוג. השניים שוחחו על נושאים מדיניים וכלכליים-חברתיים. בתום הפגישה חזר הרצוג על אמירתו כי "המשימה הגדולה ביותר של מדינת ישראל היום היא להילחם בטרור בכוח רב ולעשות הכול כדי להיפרד מהפלסטינים באותו הזמן".

 

ציפרס בן ה-41 הוא מנהיג מפלגת השמאל "סיריזה" והוא אחד מראשי הממשלה הצעירים באירופה, והצעיר בתולדות יוון. עם בחירתו היה חשש בישראל מהתקררות ביחסים עם יוון שהתהדקו מאוד בשנים האחרונות, וזאת בשל העובדה שמפלגת סיריזה וציפראס בעצמו תקפו את ישראל. אולם, בניגוד לציפיות, היחסים תחת ציפראס נשמרים ואף ממשיכים להתהדק, בעיקר בתחום הביטחוני. חילות האוויר של ישראל ויוון ממשיכים בתמרונים משותפים וצה"ל אף מציב נספח קבוע באתונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון / לע"מ
פגישת נתניהו וציפראס, היום
צילום: קובי גדעון / לע"מ
מומלצים