שתף קטע נבחר

מפציץ הכור בעיראק בהפגנת הגז: "הממשלה בגדה בי, מי ידאג לנכדים שלי?"

בערים שונות בארץ התקיימו אמש הפגנות מחאה נגד מתווה הגז. במפגן המחאה הגדול ביותר בתל אביב נאם בין היתר אל"מ במיל' זאב רז, שעמד בראש מבנה המטוסים שהפציץ את הכור בעיראק: "אני לא מומחה לאנרגיה ולכלכלה, אבל אני אזרח מודאג. אני מרגיש נבגד"

 

 

המחאה בבאר שבע (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
המחאה בבאר שבע(צילום: רועי עידן)
 

ההפגנה בכיכר הבימה בתל אביב ( צילום: גלעד מורג) ( צילום: גלעד מורג)
ההפגנה בכיכר הבימה בתל אביב( צילום: גלעד מורג)

נמשך מאבקם של הארגונים החברתיים נגד מתווה הגז , שאותו הם מגדירים "העברת נכסי ישראל לידי קומץ טייקונים": אמש, כמו בכל מוצאי שבת בחודש האחרון, התקיימו בערים שונות בארץ הפגנות נגד ההסכם שעל פי המארגנים ייצור מונופול של חברות "דלק אנרגיה" ו"נובל אנרג'י". אלפי בני אדם השתתפו באירועים שמתקיימים בתל אביב, ירושלים, חיפה, באר שבע, קריית שמונה - ולראשונה גם בעתלית.

 

בין הנואמים בכיכר התרבות בתל אביב היה אלוף-משנה במיל' זאב רז, שעמד בראש מבנה המטוסים שהפציץ את הכור בעיראק: "אני לא מומחה לאנרגיה ולכלכלה, אבל אני אזרח מודאג. אני מרגיש נבגד על-ידי השלטון והממשלה שלנו. לפני 35 שנה הממשלה שלחה אותי להפציץ כור אטומי. עכשיו אני כבר סבא, מסתכל על נכדיי ושואל היכן הממשלה שתדאג לעתיד שלהם? בעזרת האוצר הזה אפשר להחזיר אור לאזרחים אבל קורה ההיפך. הגז מביא חושך. זו מתנה למונופול פרטי המעניקה לו שליטה מוחלטת על משק האנרגיה ועל כל כלכלת ישראל". זאב רז הקדיש את השנים האחרונות בין היתר לפעילות בארגונים למען השלום.  

 

אחד המפגינים בתל אביב היה ארז צדוק, שבחר להציג את עצמו כך: "שמי ארז צדוק. אני ימני, דתי, גר באלקנה, קפיטליסט, איש שוק ההון, מנהל קרנות גידור, מרצה למימון בינלאומי, כתבתי ספרים על השקעות גלובליות, ואני נגד מתווה מונופול הגז. עזבו ימין-שמאל, עזבו דתיים-חילוניים, עזבו קפיטליזם-סוציאליזם. הוגנות אמורה להיות נחלת כולם. מתווה הגז הוא על הוגנות. הוגנות עסקית, הוגנות כלכלית, הוגנות לבעלי ההון וגם לחסרי האמצעים, הוגנות היא מכנה משותף שתחתיו כולם יכולים להתאחד".

 

אור-לי ברלב, ממובילות מאבק הגז, הסבירה: "למה אנחנו מתכוונים ב'שוד הגז'? לכוונת ראש הממשלה להנציח את המונפול - שליטה של תאגיד זר על המדינה ועל כל משק האנרגיה שלנו לשנים קדימה. שנית, המתווה מנציח את המחירים המופקעים שנוצרים כשאין תחרות. נגזר מאיתנו מס תשובה. שלישית, יש גזל של המשאב עצמו: הגז עצמו מיועד לשימוש ישראל, לייצור חשמל, אבל המתווה מאפשר ייצוא מוגבר ומופרז. המתווה נותן לחברות הגז חסינות חוקית מהמדינה ל-15-10 שנה. זה מצב שלא היה כמותו. הציבור מבין שגונבים אותו. גם אם הוא לא בקיא בכל פרטי המתווה, הוא יודע לזהות איפה יש קומבינה ולכן יוצא לרחובות".

 

אור-לי ברלב (צילום: גלעד מורג) (צילום: גלעד מורג)
אור-לי ברלב(צילום: גלעד מורג)

 

אלפים במחאה בתל אביב ( צילום: גלעד מורג) ( צילום: גלעד מורג)
אלפים במחאה בתל אביב( צילום: גלעד מורג)

במקביל: הפגנה בבאר שבע (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
במקביל: הפגנה בבאר שבע(צילום: רועי עידן)
 

בכיכר הבימה הייתה גם יו"ר אגודת הסטודנטים בסמינר הקיבוצים, נועם מעולם, שאמרה: "בישראל יש שתי מדינות, של מעלה ומטה. ישראל של מעלה יש בה בריאות וכסף. רוב הציבור נמצא בישראל של מטה. לא נראה שאני צריכה להיות כלכלנית גדולה כדי להבין שמה שקורה פה הוא שוד לאור היום".

 

כ-600 איש צעדו בשדרות רגר בבאר שבע לכיוון העיר העתיקה. שדרות רגר נסגרו לתנועה למשך כשעתיים מצומת המשחררים עד לצומת טוביהו. בסיום התהלוכה נישאו נאומים, בין היתר של פעילים חברתיים מאזור הנגב ושל ממלא מקום וסגן ראש עיריית רהט, עטא אבו-מדיעם. בירושלים צעדו כארבע מאות איש מגן הסוס במרכז העיר לעבר בית ראש הממשלה. גם בערד הפגינו כמאה איש נגד מתווה הגז ונגד הכוונה של חברת "כימיקלים לישראל" להקים בשדה בריר הסמוך לעיר מכרה לכריית פוספטים.

 

אך כאמור מפגן המחאה הגדול ביותר נערך בתל אביב. הוא החל בכיכר הבימה, וכעבור כשעה החלו המפגינים לצעוד לכיוון רחוב אבן גבירול. עדי פלד, פעילה חברתית מארגון "אנו" נאמה בכיכר התרבות: "גם ראש הממשלה יודע שבישראל משאבי המדינה שייכים לציבור על פי חוק. כמו הכנרת גם הגז. המאבק האזרחי הגדול הזה הוא לשמור על משאב הטבע החשוב ביותר שנמצא פה. המאבק בעד קידום הכלכלה, מאבק של אזרחים שרוצים שהמדינה תפעל לטובתם ולא לטובת ההון. אינטרסי ההון אינם האינטרסים שלנו".

 

בשלטים שנשאו המפגינים נכתב: "מסריחים משחיתות", "הגז עולה לנו ביוקר" וכן "פושעי הגז לדין". עידו מתל אביב, אחד המפגינים: "תראה מה נתניהו עשה, הוא גרם לעשרות אלפי אזרחים לצעוק ביחד שהגז הוא של כולנו. עדיין אישור המתווה עדיין לא סגור, יש עוד צ'אנס, זה לא נגמר עד שהגברת השמנה שרה".

 

מפגין נוסף אמר כי "כל ההסכם נעשה מבלי ידיעת הציבור. הממשלה ניהלה מדיניות במחשכים, אין פרוטוקולים שהציבור יכול לחוות עליהם דעה. לכן מראש ההסכם ישרת רק בעלי כוח".

 

על מנת לאשר את המתווה, בכוונת ראש הממשלה בנימין נתניהו לחתום על סעיף 52 בחוק ההגבלים העסקיים, שמאפשר לו לעקוף את הממונה על ההגבלים במקרים של שיקולים ביטחוניים-מדיניים. על מנת לעשות זאת הוא חייב להיוועץ קודם כל עם ועדת הכלכלה. חובת היוועצות זו היא כפי הנראה המכשול האחרון של נתניהו בטרם אישור המתווה.

 

מנכ"ל מגמה ירוקה, מור גלבוע, אמר בהפגנה: "אזרחי המדינה מבינים את מה שטענו קודם לכן הממונה על ההגבלים העסקיים שהתפטר מתפקידו לאחר שסירב לחתום על המתווה, ושר הכלכלה שספק פוטר ספק התפטר מתפקידו מאותה הסיבה. הגז הטבעי הוא קופת החיסכון של אזרחי ישראל לעשרות שנים, וממשלת ישראל מתעקשת להעביר מתווה רע לעתיד המדינה ולאפשר למונופול הגז לבזוז אותו מידינו".


פורסם לראשונה 28/11/2015 20:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מחאת הגז בבאר שבע
צילום: רועי עידן
מומלצים