שתף קטע נבחר

לדבר על מין עם עובדת נחשב להטרדה מינית?

17 שנה לאחר שנחקק החוק למניעת הטרדה מינית במקומות עבודה, רבים עדיין לא הפנימו שגם התייחסויות מיניות מילוליות מהוות הטרדה מינית, אפילו כשאין בהן הצעה ישירה למין. מדריך

האם להגיד לעובדת אני חרמן עלייך, התחת שלך תמיד עשה לי את זה, זו הטרדה מינית? ואם הם חברים וניהלו פעם מערכת יחסים, ועכשיו הם עובדים באותו מקום עבודה, האם גם אז דברים כאלה ייחשבו לעבירה פלילית? ומה אם הוא רק עמית לעבודה, לא בוס ולא בעל מרות, האם נראה זאת אחרת?

 

 

ההטרדות המיניות המילוליות, אלה שיש בהן "רק" מילים ולא נגיעות, מתקבלות כמו האחות החורגת של ההטרדה המינית ה"קלאסית", זו שיש בה נגיעות מיניות ללא הסכמה. 17 שנה תלוי החוק למניעת הטרדה מינית במקומות עבודה, ועדיין לא ברור שגם התייחסויות מיניות, אפילו כאלה שאין בהן רצון למין - מהוות הטרדה מינית.

 

אז מה אלו אותן הטרדות מיניות של מילים: הצעות מיניות חוזרות וכן התייחסויות מיניות חוזרות (בלי הצעות) - כמו לדבר על מין עם עובדת? בשני המקרים האלה לא צריך להראות סירוב כאשר מדובר בבוס.

 

ההגדרה האחרונה היא התייחסות מבזה ומשפילה הנוגעת למינו או מיניותו של אדם, לרבות נטייתו המינית. למשל, להגיד לעובד שהוא הומו. כאן לא צריך מרות וגם לא התייחסויות חוזרות. מספיקה התייחסות אחת מבזה ומשפילה על מנת שהדבר ייחשב להטרדה מינית. מניסיון, מספיקה התייחסות אחת כזו כדי שעובדת תרגיש שאין לה מה לחפש במקום העבודה.

 

לבתי הדין לעבודה מגיעים מקרים רבים יחסית של תביעות הטרדה מינית על התייחסויות מיניות מבזות ומשפילות. מה שקובע בסופו של דבר בפסיקות זה ההקשר של הדברים. אם בן זוג לשעבר יתבטא באופן חופשי כלפי עובדת שעמו יש או היה לו קשר אינטימי, ייתכן שזה יהיה קטנוני לטעון להטרדה מינית כשהוא מציע הצעות מיניות או מרשה לעצמו לדבר בחופשיות בענייני מין.

 

120 אלף שקל פיצוי

על הטרדה מינית אפשר לתבוע מאז אוגוסט 2013 120,000 שקל פיצוי ללא הוכחת נזק. לפני כן עמד הפיצוי על 50,000 שקל. למרבה ההפתעה בתי הדין פוסקים בתביעות אלה סכומים משמעותיים, לעתים מקסימלי. הנה כמה דוגמאות:

 

  • ממונה אמר למתלוננת שהיא סקסית, דיבר על המראה המלבב הנשקף מכפתור חולצתה ובמהלך עבודה אמר לה שהוא אינו זקוק לעזרתה, למשל לחברתה הנעימה המפיחה יופי במקום. הוכח שהוא נהג לספר בדיחות מיניות במקום העבודה. בית המשפט העליון קבע כי בהתנהגותו יצר אווירה עוינת במקום עבודתו ולכן התנהגותו מהווה הטרדה מינית, גם אם הדברים נאמרו בצחוק או שחלק מהעובדים לא עשו מזה עניין.

 

  • עובד קרא לעובדת "ילדונת" ו"ברבי", סיפר בדיחות גסות והתבדח עם אחרים על מיניותה לא בנוכחותה. להגנתו טען שעשה זאת מנחמדות ושהוא נוהג לדבר חופשי. בית הדין לעבודה קבע שכאשר עובדים גברים מתבדחים על מיניותה של אחת העובדות אבל לא בנוכחותה ולא ישירות כלפיה –-זו גם הטרדה מינית. במקרה זה נפסקו לעובדת 30,000 שקל.

 

  • סכום פיצוי מקסימלי של 50,000 שקל הוטל על מעביד שגלש להנאתו באתרי מין במחשב, הנמצא בעמדת העבודה של העובדת. נקבע שהמעביד בעצם אילץ את העובדת לצפות בתכנים שהיא לא רצתה.

 

  • מעביד אמר לעובדת - "גם אם אני אאנוס אותך ואמרוט את שערותייך את לא תדברי עם אף אחד" - האם זו הטרדה מינית מסוג התייחסות מבזה ומשפילה, שכן לכאורה אין פה שום רצון למין. בית הדין קבע כי ההתבטאות באה על רקע רצון הנתבע להבהיר לתובעת את "מיקומה" בסביבה ההיררכית של העבודה ולכן מהווה הטרדה מינית. השימוש במילה אונס הינו שימוש באלימות מילולית, אך אין לקרוא לתוך ההתבטאות איום או כוונה כלשהי לאנוס.

 

  • פיצוי של 30,000 שקל נפסק לעובדת שטענה כי יו"ר ועד העובדים אמרה לה - "איזו אשה יפה, כמו יין משובח", "אתמול הייתי עם אשתי ואני מפנטז עלייך כל הלילה", "איך בא לי לזיין אותך... האם את במחזור חודשי?". בית הדין ראה בחומרה את טענת ההגנה של הנתבע כי מדובר באשה שהתנהגה חופשי בענייני מין. בפסיקת גובה הפיצוי התייחס בית הדין לכבודן של הנשים בכלל ולא רק לכבודה של המתלוננת הספציפית.

 

הכותבת מתמחה בתביעות הטרדה מינית בעבודה ומנהלת את אתר עובדות


פורסם לראשונה 27/11/2015 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עו"ד מיה צחור
מומלצים