שתף קטע נבחר

נתניהו מקדם הצבעת ישראלים בחו"ל ואת חוק הלאום

צוות בראשות יו"ר הקואליציה ינסה לפרק את המוקשים הטמונים בהצעה, שמגדירה את ישראל בחוק יסוד כמדינת הלאום של העם היהודי, מהלך בעל השלכות מרחיקות לכת. השר לוין הופקד על שינוי שיטת הממשל ועל קידום החוק להצבעת ישראלים בחו"ל, גם הפקעת סמכות הנשיא להטיל את הרכבת הממשלה על הפרק

אחרי שהעביר את התקציב, ראש הממשלה מתפנה להשלים משימות קואליציוניות בעלות השלכות פוליטיות ברורות. בנימין נתניהו הודיע היום (א') כי יו"ר הקואליציה, ח"כ צחי הנגבי, יעמוד בראש הצוות שאמור לפרק את המוקשים בחוק הלאום ולגבש נוסח אחיד שיהיה מקובל על כל סיעות הקואליציה. מלבד הנגבי, בוועדה יהיו חברים גם שרת המשפטים איילת שקד וחברי הכנסת יפעת שאשא ביטון מכולנו, אורי מקלב מיהדות התורה והשר לשעבר אריאל אטיאס, שייצג את ש"ס.  

 

חוק הלאום עורר מחלוקות רבות ולפני כמה שבועות החליט נתניהו לדחות את אישורו בוועדת השרים לענייני חקיקה עד להקמת צוות שיעסוק בחוק. כעת, כאמור, החליט נתניהו לקדם את הנושא, אולם עדיין לא ברור מתי ואיזה נוסח מוסכם יוגש לקואליציה.

 

הסעיף הראשון של חוק הלאום מעגן בחוק-יסוד את מעמדה הבלעדי של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. הסעיף גם קובע כי יש לפרש את כל המשפט הישראלי לאור עיקרון זה, כשם שכבר קבע בית המשפט כי יש לפרש את כל המשפט הישראלי לאור עקרונות זכויות האדם הקבועים בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. 

 

חוק היסוד מפרט גם היבטים מעשיים של היותה של מדינת ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, שלחלקם יש ביטוי בחקיקה קיימת: סמלי המדינה (המנון, דגל, סמל), ירושלים כבירתה, שפתה, זכות השבות, קיבוץ גלויות, התיישבות יהודית, הקשר עם יהודי התפוצות, לוח שנה עברי ומקומות קדושים.

 

לפיכך חוששים כי החוק יעורר עימותים אזרחיים ופוליטיים, בעיקר בגלל הרגישויות של המגזר הערבי מחד, והחשש להצטייר בעולם כמדינה לאומנית המקדמת חוקים לאומניים. בכיר בקואליציה אמר היום: "זה חוק שיש בו רגישות, כי לא רוצים לפגוע בציבור של האזרחים הערבים. את זה צריך לפתור בתוך הקואליציה".

 

היום התייחס נתניהו לנושא בפתח ישיבת הממשלה: "אני שומע לאחרונה את הקולות שעולים מתוך הציבורים בארץ נגד ההחלטה שלנו להוציא את הפלג הצפוני של התנועה האיסאלמית מחוץ לחוק. זה לא ישנה את ההחלטה שלנו במילימטר. אנחנו דבקים בהחלטה הזאת כמו שאנחנו דבקים בהעברת חוק הלאום, שיסדיר בצורה ברורה את היותה של ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית, מדינת הלאום של העם היהודי. במסגרת זו, הדיונים שהבטחנו לקיים יתחילו השבוע בראשותו של יו"ר הקואליציה חבר הכנסת צחי הנגבי. אנחנו מתחילים לקדם את חקיקת חוק הלאום".

השר לוין. שינוי שיטת הממשל והצבעת ישראלים בחו"ל (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
השר לוין. שינוי שיטת הממשל והצבעת ישראלים בחו"ל(צילום: עידו ארז)
 

בתוך כך מינה נתניהו את השר יריב לוין לקדם סוגיות הנוגעות לשינוי שיטת הממשל בישראל. לוין יעמוד בראשות שני צוותים קואליציוניים שיעסקו בשינוי שיטת הממשל ובקידום החוק להצבעת ישראלים בחו"ל.

 

לפי שעה, ישראלים המתגוררים בחו"ל יכולים להצביע רק אם הם מגיעים ארצה ביום הבחירות. בעבר כבר הועלתה הצעה לאפשר גם להם להשתתף בבחירות בארץ מושבם. בדיקות שונות לאורך השנים וכן הערכות במערכת הפוליטית מקנים למחנה הימין רוב בקרב הישראלים המתגוררים בחו"ל. בדיקה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת לא הצליחה לספק נתונים אלה. עם זאת, בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העריכו כי ב-2009 עמד מספרם של תושבי ישראל ששהו בחו"ל שנה ויותר נע סביב 550 אלף איש, לא כולל ילדים שנולדו בחו"ל.

 

בין ההצעות שהועלו בעניין שינוי שיטת הממשל גם ביטול את הצורך הפרוצדורלי שהנשיא יכריז מי מרכיב את הממשלה, ושהרכבת הממשלה תוטל על המפלגה הגדולה ביותר.

 

השר לוין אמר: "הכוונה היא לבצע שינויים שיבטיחו יציבות שלטונית ויגבירו את יכולת המשילות של הממשלה. במקביל, בכוונתי לקדם באופן מהיר את החוק לאישור הצבעת ישראלים בחו"ל, כפי שמקובל ברוב מדינות העולם, חוק שיהדק את הקשר בין בעלי האזרחות הישראלית למדינה". בקדנציה הקודמת, לוין גיבש עם ח"כ נחמן שי חוק כזה, אולם ההצעה לא הוגשה לכנסת מסיבות טכניות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי מילרוד
בנימין נתניהו
צילום: מוטי מילרוד
מומלצים