שתף קטע נבחר

בנק ישראל: להקים תשתית חדשה לתשלומים אלקטרוניים

הוועדה לקידום השימוש באמצעי תשלום מתקדמים, ממליצה להקים תשתית תקשורת לאומית לתשלומים שתשמש בין הייתר להעברות כספים בארנק הדיגיטלי ובסלולר

הוועדה הבין-משרדית לקידום השימוש באמצעי תשלום מתקדמים, מפרסמת היום (א') דו"ח ביניים, הכולל המלצות לפיתוח שוק אמצעי התשלום המתקדמים ותשתיות מערכות התשלומים והסליקה.

 

  • בנק ישראל יקל על מכירת חברות כרטיסי האשראי

 

ההמלצה המרכזית של הוועדה היא הקמת תשתית סליקה מרכזית ותשתית תקשורת לאומית מאובטחת לביצוע תשלומים באמצעים מתקדמים.

 

כיום קיימות תשתיות שונות להעברת תשלומים אך הן אינן כוללות את כל אמצעי התשלום בדגש על אמצעי תשלום דיגיטליים, או שאינן מאפשרות העברות כספים בסכומים קטנים.

 

 (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
(צילום: אוהד רומנו)

המטרה היא לייצר פלטפורמה מתקדמת ומאובטחת שתשמש כתשתית לכלל התשלומים, בהם צ'ק דיגיטלי, ארנק אלקטרוני, תשלומים סלולריים ותשלומים באינטרנט ולעודד כניסה של אמצעי תשלום חדשים וכן שחקנים חדשים בתחום התשלומים.

הוועדה קובעת כי תוקם ועדה ייעודית נוספת שתקבע את המודל העסקי של תשתית כזו והיא תגיש את מסקנותיה בעוד שנה.

 

המלצה נוספת היא לקדם במסופי התשלום הנמצאים בבתי העסק(POS) תשתית שתאפשר לבצע עסקאות ללא מגע (Contactless). עסקאות אלו מבוצעות בעזרת טכנולוגיות שונות המשולבות בכרטיס, בסמארטפון או באביזר אחר ומאפשרות ביצוע תשלום על ידי קרבה בין האביזר למסוף העסק (כגון NFC). טכנולוגיה זו קיימת כבר במקומות רבים בעולם, בעיקר בהובלת חברות כרטיסי האשראי הבינלאומית מסטרקארד וויזה ואף נוסתה בישראל, אך לא הצליחה להתבסס בארץ.

 

המלצה זו דורשת גם פתרון לסוגיה שעלתה כבר בעבר והיא - מי יישא בעלות המסוף המתקדם שיותקן בבית העסק, עלות הנאמדת בכ-1,000 שקל למסוף.

 

עוד נכתב בהמלצות כי יש צורך באסדרה משפטית של שירותי התשלום, הסליקה וההנפקה ולהתאים את התשתית המשפטית הקיימת לפעילות באמצעי התשלום המתקדמים.

 

הוועדה הבין-משרדית לקידום השימוש באמצעי תשלום מתקדמים, מונתה באפריל 2014 בהתאם להמלצות ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן, שאושרו בממשלה באוקטובר 2014.

 

בראש הצוות עומדת עירית מנדלסון, מנהלת מחלקת חשבות, ומערכות תשלומים בבנק ישראל ומשתתפים בה נציגים של בנק ישראל, משרד ראש הממשלה, משרד המשפטים, משטרת ישראל, רשות המסים, הרשות להגבלים עסקיים, המטה הקיברנטי הלאומי, הרשות למניעת הלבנת הון ומימון טרור והרשות הממלכתית לאבטחת מידע.

 

בתגובה לפרסום דו"ח הביניים אומר שי פרמינגר, מנכ״ל ERN סליקת תשלומים, כי השלמת התשתית לשימוש בצ'קים דיגיטליים יכולה להיעשות תוך זמן קצר והיא קיימת כבר זמן רב במקומות אחרים בעולם. "חוק הסליקה האלקטרונית, שעבר בקריאה ראשונה בכנסת בחודש האחרון, מהווה העתקה מוחלטת לחוק שנקרא Check 21 בארה"ב, ושקיים כבר יותר מעשר שנים. מטרתו לאפשר לבנקים העברת קבצים של צ'קים סרוקים באופן אלקטרוני, מה שאמור להפוך את תהליך זיכוי הצ'ק למהיר ויעיל יותר ולחסוך את העלויות והזמן הכורכים בתהליך השינוע הפיזי של הצ'קים מבנק לבנק".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים