שתף קטע נבחר

חשש: מרכז לטיפול בגברים מכים ייסגר

מרכז "דיאלוג מחודש" נקלע לגירעון של כ-900 אלף שקל ועלול להיסגר בסוף השנה. המשמעות: חלק מהגברים המכים שהורשעו בתקיפת בנות זוגן - יחזרו לכלא. אישה שבעלה טופל במקום: "המרכז הזה הציל לי את החיים"

 

עשרות גברים חזרו למשפחותיהם והשאירו את האלימות מאחוריהם. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשרות גברים חזרו למשפחותיהם והשאירו את האלימות מאחוריהם. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)
 

האלימות נגד נשים גוברת - ובמקביל המצוקה הכלכלית של המרכזים לטיפול באלימות, שעלולה להביא להפסקת פעילותם. המרכז לטיפול בגברים מכים בדרום, "דיאלוג מחודש", נמצא בפני סכנת סגירה בעוד כחודש בשל בעיות תקציביות. המשמעות: גברים שהורשעו באלימות נגד בנות זוגם לא יוכלו להישאר במרכז שייסגר - ויוחזרו לכלא. "התקציב קיים, והוא לא עובר", אומר יאיר באר, מנכ"ל עמותת יחדיו המפעילה את המרכז, שמפנה את טענותיו למשרד הרווחה.

 

"דיאלוג מחודש" הוא אחד משני המרכזים היחידים בארץ מסוג זה. הוא פועל במתכונת של מוסד סגור, שבו הגברים זוכים לטיפול פסיכולוגי ואינטנסיבי במשך ארבעה חודשים, קבוצתי ואישי. לרובם משמש המרכז כחלופת מעצר, לאחר שהורשעו בעבירות אלימות כלפי בנות זוגם. מכיוון שבתחילת השנה משרד הרווחה הפסיק להעביר לעמותה את התקציבים הדרושים להפעלת המקום, היא נקלעה לגירעון של 900 אלף שקל. אם לא יימצא פתרון, העמותה תאלץ לסגור את המרכז, לשלוח את העובדים הביתה וחמור מכך - את המטופלים בחזרה לכלא.

 

"מי שהולך לכלא, מרצה את המאסר וחוזר, במקרה הטוב הוא נשאר אותו הדבר. במקרה הפחות טוב - נהיה יותר אלים", מספרת אופיר, עובדת סוציאלית במרכז. "הרבה פעמים הכלא מכניס אותם למעגל לא טוב, ומבחינתם זה כבר לא ביג דיל לרצות מאסר".

 

מטרת המרכז, לעומת זאת, היא לשקם את הגברים - והתוצאות מרשימות. בחמש השנים בהן הוא פועל, עשרות גברים שטופלו בו חזרו למשפחותיהם והשאירו את האלימות מאחוריהם. אחד מהם הוא י', שטופל במרכז בשנת 2014. "המקום הזה הוא קודש הקודשים", הוא אומר, "הטיפול יורד לעומקי הנפש, בודק מאיפה האלימות מגיעה, מה חווית בילדות, ומשנה לך את דפוסי החשיבה וההתנהגות".

 

נשים מדווחות על שיפור הדיאלוג עם בני זוגן שטופלו במרכז. אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נשים מדווחות על שיפור הדיאלוג עם בני זוגן שטופלו במרכז. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)
 

אחרי שטופל במרכז, חזר י' לאשתו ו', היחסים ביניהם שוקמו והם אף הביאו עוד ילד לעולם. "אם בעלי עבר את הטיפול הזה בהצלחה, אז כל גבר יכול לעבור", היא אומרת. "בית סוהר זה ענישה, אבל לא פתרון. המרכז הוא מקום מצוין עם טיפול אפקטיבי. בעבר י' היה יותר עצבני, חסר סבלנות, פחות חושב, והיום הכול השתנה אצלו. כשהוא מתרגז הוא עובד עם כל מיני טכניקות שהוא למד בטיפול. לא ממשיכים ויכוח, סוגרים דברים בצורה יפה, אין כבר התפרצויות", היא מסבירה את השינוי שחל ביחסיהם מאז הטיפול.

 

"נופל בין הכיסאות"

א' ו-ע' הם לא הזוג הסטריאוטיפי שהייתם מצפים לראות במקום כזה. שניהם בשנות ה-30 לחייהם, אקדמאים ואנשי קריירה. לשניהם אלה הנישואים השניים. תקופה של אלימות הובילה את ע' להגיש תלונה נגד א', והוא סיים את הטיפול בתוכנית לפני כשלושה חודשים. "המרכז הזה הוא תרופה מצילת חיים, עד כדי כך", מספרת ע', "זה שינה אצלנו את הכול מהקצה לקצה. עברתי שבעת מדורי גיהנום בשביל להגיע למתנה שקיבלתי עכשיו. היום בעלי הוא זה שמלמד אותי איך מנהלים ריב. אני חרדה בשביל שאר הנשים בארץ אם מקום כזה ייסגר. המרכז הציל לי את החיים ואני רוצה לצעוק שאסור לסגור אותו", מסכמת ע'.

 

א' מפרט: "לפני זה הייתי מאוד מרוכז בעצמי, פחות הקשבתי לאשתי, הייתי פחות מודע לצרכים שלה. עכשיו כשיש עימותים אני יודע להסתכל עליה בצורה אמפטית, איך לריב יותר נכון, איך להיות רגיש יותר. הייתה גם אלימות לפני זה, היום אין".

 

מנכ"ל העמות יאיר באר, מסביר את הסיבה, הקפקאית למדי, להפסקת העברת התקציבים ממשרד הרווחה: "התקציב קיים, והוא לא עובר. יש במשרד הרווחה שני ערוצים מהם אני מקבל את הגברים: אחד הערוץ הפלילי, כחלופה לכלא, והערוץ השני הוא ערוץ אזרחי, של אנשים שמגיעים לטיפול מיוזמתם. 90 אחוז מהגברים מגיעים מהערוץ הפלילי,

ובכל זאת התוכנית ממומנת על ידי הערוץ האזרחי במשרד הרווחה, שלא רוצים לתקצב את הפעילות של הערוץ הפלילי. אני נופל בין הכיסאות".

 

ל-60 נשים אין מקום במעונות

דו"ח ויצו שהתפרסם בתחילת השבוע הצביע על עלייה במספר הנשים והילדים השוהים במקלטים לנשים מוכות. בשנת 2015 שוהים 755 נשים ו-1,083 ילדים ב-14 המקלטים הפועלים ברחבי הארץ, לעומת 641 נשים ו-932 ילדים ששהו במקלטים בשנת 2014 - עלייה של 20% במספר הנשים ו-16% במספר הילדים. לפי הדו"ח, כ-60 נשים לא נכנסו השנה למעונות לנשים מוכות בשל היעדר מקום פנוי.

 

ב-ynet נחשפה השנה מצוקת המרכזים לטיפול באלימות במשפחה. למרות עלייה של 25% בפניות למרכזים ב-2014 - מספר המטופלים בפועל אינו משתנה. לפי מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו, הדבר נובע מאי עדכון תקציב המרכזים בשנים האחרונות, מה שלדבריה "מייצר קיבעון במערכת שאמורה לספק שירות מציל חיים".

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "המשרד רואה חשיבות רבה בקיומה של מסגרת שיקומית לגברים מכים. שר הרווחה והשירותים החברתיים, חיים כץ, הנחה את הגורמים המקצועיים במשרדו לפתור את הבעיה התקציבית של המעון ולעשות כל שיידרש להבטחת המשך פעילות המסגרת".

 

בהכנת הכתבה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים