שתף קטע נבחר

טורקיה בהסכם היסטורי: אנחנו אומה אירופית

טורקיה הסכימה לעצור את זרם הפליטים לאירופה ותקבל בתמורה מהאיחוד האירופי שלושה מיליארד אירו, פטור מוויזות ואת חידוש המשא ומתן על הצטרפותה לגוש המדינות. "אנחנו רוצים להיות חברים במשפחה האירופית", אמר ראש ממשלת טורקיה דבוטאולו למנהיגי האיחוד בבריסל

נשיא צרפת הולנד, קנצלרית גרמניה מרקל וראש ממשלת טורקיה דבוטאולו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא צרפת הולנד, קנצלרית גרמניה מרקל וראש ממשלת טורקיה דבוטאולו(צילום: EPA)

על רקע המשבר עם רוסיה , עושה אנקרה צעד לעבר אירופה: טורקיה תסייע לעצור את זרם הפליטים לאירופה בתמורה לשלושה מיליארד אירו (3.2 מיליארד דולר), פטור מוויזות וחידוש המשא ומתן על צירופה של טורקיה לאיחוד האירופה. כך הושג אתמול (יום א') בהסכם היסטורי בין אנקרה לבין בריסל שאותו כינה ראש ממשלת טורקיה, אחמט דבוטאולו, "התחלה חדשה" ליחסים בין ארצו לבין שכנותיה האירופיות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מנהיגי 28 מדינות האיחוד האירופי פגשו בבריסל את דבוטאולו ונתנו את ברכתם הקולקטיבית להסכם שעליו עמלו דיפלומטים בשבועות האחרונים.

 

 

טורקיה תקבל סיוע בסך שלושה מיליארד אירו כדי לטפל ב-2.2 מיליון הפליטים הסורים שנמצאים בשטחה. סיוע זה נועד להעלות את רמת החיים של הפליטים בטורקיה ובכך לשכנע כמה שיותר מהם להישאר בשטח המדינה במקום לנסות לעזוב אותה, לעתים בדרך מסוכנת, בדרכם למדינות העשירות באיחוד האירופי, בהן גרמניה ושבדיה, דרך איי יוון והבלקן.

 

"הגורל של היבשת שייך לכולנו"

"האיחוד האירופי מחויב להעניק סכום ראשוני של שלושה מיליארד אירו", נמסר בהודעה משותפת של טורקיה והאיחוד האירופי.

 

"אנחנו מדינה אירופית. הגורל של היבשת שלנו שייך לכולכם", אמר דבוטאולו למנהיגים האירופיים. "למען עתיד היבשת האירופית, טורקיה עושה את כל האפשר, לא רק כדי להגיב למשבר הפליטים, אלא גם בסוגיות שנוגעות לעתיד היבשת שלנו", הוא אמר. "אנחנו רוצים להיות חברים במשפחה האירופית".

 

מהגרים שבאו מטורקיה מגיעים לחופי האי היווני לסבוס (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים שבאו מטורקיה מגיעים לחופי האי היווני לסבוס(צילום: AP)

ההסכם שהושג היה פשרה בין הצעת האיחוד האירופי לשלושה מיליארד אירו בשנתיים לבין הצעת טורקיה לשלושה מיליארד אירו בשנה, ונשיא צרפת הסביר שהכסף יועבר לטורקים בפעימות ויעמוד על סכום של שלושה מיליארד דולר פחות או יותר.

 

ראש ממשלת טורקיה: "זהו יום היסטורי"

אנקרה אמנם הייתה קשה במשא ומתן, אולם היה לה אינטרס להחיות את השיחות על הצטרפותה לאיחוד האירופי ולשפר את יחסיה עם שכנותיה האירופיות על רקע בעיותיה במזרח התיכון והידרדרות יחסיה עם רוסיה בעקבות הפלת המטוס הרוסי על ידי טורקיה בשבוע שעבר.

 

למרות ההסכם על חידוש המשא ומתן בין אנקרה לבין בריסל, הצטרפותה של טורקיה לאיחוד האירופי לא צפויה בעתיד הקרוב. בכל מקרה, טורקים רבים ייהנו תוך שנה מפטור מוויזות לאזור אמנת שנגן באירופה אם ארצם תעמוד בתנאים שעליהם התחייבה ותקשיח את הבקרה על גבולותיה ותמנע כאמור מהפליטים לעזוב למדינות האיחוד.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"היום הוא יום היסטורי בהליך ההצטרפות שלנו לאיחוד האירופי", אמר דבוטאולו לכתבים עם בואו לבריסל. "אני אסיר תודה לכל המנהיגים האירופיים על ההתחלה החדשה הזו".

 

הייאוש האירופי, ההתעקשות של ארדואן

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן היה מודע לתחושת הייאוש באירופה ולרצונה למצוא פתרון למשבר הפליטים החמור ביותר ביבשת מאז מלחמת העולם השנייה, ולכן הקשה על המשא ומתן כדי להשיג לארצו תנאים טובים יותר. במסגרת ההסכם תגביר טורקיה את הסיורים הימיים וכן את הבדיקות בגבולותיה כדי לעצור את זרם הפליטים לאירופה, שרק השנה יעמוד על 1.5 מיליון.

 

"התוצאות חייבות להיות מושגות בייחוד בעצירת זרם המהגרים הלא חוקיים", נמסר בהודעה המשותפת לטורקיה ולאיחוד האירופי. "שני הצדדים, כפי שהוסכם, יגבירו את שיתוף הפעולה שלהם בסוגיית המהגרים שאינם זקוקים להגנה בינלאומית, ימנעו נסיעה לטורקיה ולאיחוד האירופי וישיבו מהגרים שאינם זקוקים להגנה בינלאומית למדינות המוצא שלהם".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק הדגיש שהישיבה המיוחדת בבריסל התמקדה בעיקר בסוגיית המהגרים ולא בשיפור היחסים עם טורקיה, שהורעו בשנים האחרונות בזמן שארדואן מנצל את המנדט שלו כדי לחזק את אחיזתו בשלטון. מבקריו של הנשיא הטורקי אמרו שהוא פגע בזכויות יריביו, בתקשורת ובמיעוט הכורדי. "המטרה העיקרית שלנו היא לעצור את זרם המהגרים לאירופה", אמר טוסק, לשעבר ראש מממשלת פולין.

 

האירופאים, וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בראשם, נמצאים תחת לחץ עצום לנהל את זרם המהגרים הגדול ליבשת, שרובם הגדול מסמן לעצמו את גרמניה כיעדם הסופי. משבר הפליטים סייע ליריביה הפופוליסטיים של מרקל להרים את ראשם וכן פילג בין מדינות האיחוד האירופי לגבי האופן שבו יש לטפל במצב.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לפני הפסגה בבריסל נפגשה מרקל עם מנהיגי כמה ממדינות האיחוד האירופי שקלטו לשטחן מהגרים רבים, וסיפרה שהם דנו באפשרות שיקלטו את המהגרים ישירות מסוריה במקום שייאלצו לעבור מסעות מסוכנים בים התיכון, לרוב באמצעות מבריחים תאבי בצע. הקנצלרית הגרמנייה אמרה שהצדדים לא דיברו על מספרים. בתקשורת הגרמנית דווח על קרוב ל-400 אלף מהגרים שייושבו מחדש.

 

הצעדים שנקט האיחוד האירופי עד כה לא הצליחו לבלום את תנועת המהגרים ביבשת. מזג האוויר החורפי באירופה עשוי להקטין את מספר המהגרים הנכנסים במשך כמה חודשים, אך באותה עת הוא יחמיר את מצבם של עשרות אלפים שתקועים בשל סגירת הגבולות בבלקן.

 

מתקפת הטרור בפריז ב-13 בנובמבר הגבירה את הקריאות באיחוד האירופי לבצע יותר בקרה בגבולות על אנשים שמגיעים מסוריה בשל החשש שבין המהגרים והפליטים מסתתרים מחבלים, בין היתר מארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש).


פורסם לראשונה 29/11/2015 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שמח על ההסכם. ר"מ טורקיה דבוטאולו
צילום: AFP
מומלצים