שתף קטע נבחר

אפס מקום: שר הפנים פועל להגדיל את מתקן חולות

כ-2,500 מסתננים ומבקשי מקלט שוהים כיום במתקן שיכול להכיל עד 3,300 בני אדם, ואליהם יצטרפו בימים הקרובים מאות נוספים שכבר זומנו. השר סילבן שלום הודיע כי המתקן על סף תפוסה מלאה והוא פועל להגדילו

מתקן השהייה "חולות" בדרום (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מתקן השהייה "חולות" בדרום(צילום: הרצל יוסף)

המשנה לראש הממשלה ושר הפנים, סילבן שלום, הודיע היום (ג') בוועידת הגליל כי כבר בימים הקרובים צפויה להירשם במתקן "חולות" תפוסה מלאה. בסביבתו של שלום אומרים כי הוא פועל להגדיל את המתקן וכי בקרוב ייערך דיון בנושא עם משרדי הביטחון, הפנים והמשפטים.

 

לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, נכון להיום שוהים במתקן חולות 2,495 מסתננים ומבקשי מקלט, ובימים הקרובים יצטרפו אליהם מאות נוספים שכבר זומנו. המתקן יכול להכיל בתפוסה מלאה כ-3,300 איש. לפי נתוני הרשות, בישראל שוהים כ-45 אלף מבקשי מקלט.

 

בתוך כך, מנתונים שפרסמה היום רשות האוכלוסין וההגירה עולה כי נרשמה השנה ירידה במספר מבקשי המקלט העוזבים את ישראל בהליך השנוי במחלוקת המכונה "יציאה מרצון". רק 2,920 מבקשי מקלט עזבו השנה במסגרת ההליך, לעומת כ-7,000 בשנת 2014.

שר הפנים סילבן שלום (צילום: עידו ארז ) (צילום: עידו ארז )
שר הפנים סילבן שלום(צילום: עידו ארז )

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

ברשות מסבירים את הירידה בהכרעות בג"ץ שפסלו חלקים בחוקים למניעת הסתננות, שאפשרו כליאת מבקשי מקלט ללא הגבלת זמן וללא משפט. עם זאת מציינים ברשות כי בחודש האחרון נרשמה שוב עלייה במספר העוזבים (507), וטוענים כי הדבר קרה בעקבות הגדלת מספרם הזימונים למתקן ויישום מדיניות מחמירה כלפי מבקשי המקלט.

 

ארגוני זכויות אדם ונציבות האו"ם לפליטים מתחו ביקורת קשה על המדיניות שבמסגרתה ניתן לכלוא ללא הגבלת זמן מבקשי מקלט המסרבים לעזוב את ישראל למדינות אחרות. בחודש שעבר דחה בית המשפט לעניינים מנהליים עתירה נגד ההליך וארגוני זכויות אדם הגישו ערעור על כך לבית המשפט העליון.

 

השבוע פרסם משרד הפנים תזכיר חדש לחוק למניעת הסתננות, לאחר שבג"ץ פסל באוגוסט בפעם השלישית חלקים מהתיקון הקודם לחוק. בין היתר קובע התיקון החדש כי תקופת השהייה המרבית במתקן חולות תעמוד על 12 חודשים למבקשי מקלט ומסתננים שכבר שוהים בישראל, עם אפשרות הארכה של שישה חודשים במקרים חריגים. זאת למרות שבג"ץ קרא לקצר את משך הכליאה ואף הורה להגביל אותה באופן זמני לשנה.

 

השר שלום אמר היום: "אנו פועלים בכל דרך חוקית העומדת לרשותנו כדי למגר את תופעת ההסתננות, ועד כה העובדות מוכיחות את עצמן".

 

מהמוקד לפליטים ומהגרים נמסר בתגובה: "במקום להמשיך ולהשקיע הון עתק מכספי הציבור במתקן חולות, יש להפנות את המשאבים למדיניות שתספק מענה אמיתי - ולא לזו שמסייעת אך ורק להון הפוליטי של השרים. יש להשקיע תקציבים בדרום תל אביב ובמקומות אחרים המאכלסים מבקשי מקלט לשיפור התשתיות ושירותי הרווחה והבריאות לטובת כלל הקהילות במקום, וליצור פיזור טבעי של מבקשי המקלט על ידי הענקת רישיונות עבודה מוסדרים ותמריצים לבעלי עסקים ברחבי הארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
מתקן חולות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים