שתף קטע נבחר

לחייב בחוק שילוב עובדים עם מוגבלות במשרדי ממשלה

מקומם שדווקא המדינה לא עומדת בדרישות של עצמה ולא נותנת סיכוי שווה לשילוב אנשים עם מוגבלות

השבוע התפרסם דוח של נציבות שירות המדינה על שילוב עובדים עם מוגבלות בעבודה בשירות המדינה. הנתונים - מזעזעים וחמורים: רק 2.2% מהעובדים בשירות הציבורי הם אנשים עם מוגבלות.

 

דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה

 

מקומם שדווקא המדינה לא עומדת בדרישות של עצמה ולא נותנת סיכוי שווה לשילוב אנשים עם מוגבלות. הנתונים העלובים האלה מזכירים יותר מדינות נחשלות ולא את הסטנדרטים האירופים והאמריקנים מדהים גם שהמדינה מוכנה להפסיד 5 מיליארד שקלים בשנה (כמו שקבע מבקר המדינה לפני כשנה) - ולא לשלב עובדים עם מוגבלות בשורותיה.

 

עוד בערוץ הדעות:

הטובים להוראה

תרבות או הפקרות

לכרות או לא לחיות, זאת השאלה?

מלחמת רשע ברשע

נעדרים מבימת ההיסטוריה

 

כידוע, בחוקי המכרזים יש חובה לתת העדפה מתקנה לאנשים עם מוגבלות במכרזים פומביים. לי ולאנשים אחרים לא ידוע אפילו על מקרה אחד שבו חוק זה יושם וניתנה העדפה למישהו עם מוגבלות, כאשר היה מדובר במשרה מעל דרגה מסוימת..

 

קצת מספרים

בישראל חיים כ- 880,000 אנשים עם מוגבלות בגילאי עבודה ועוד כ-320,000 ילדים עם צרכים מיוחדים. לפי סקר שפרסמה השבוע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ל-14% מהאוכלוסייה בגיל 20 ומעלה יש מוגבלות תפקודית חמורה כלשהי, ול-40% בקרב בני 65 ומעלה.

 

שיעור התעסוקה גם הוא סיפור עצוב. 54% מהאנשים עם מוגבלות חמורה בגיל 54-25 מועסקים, לעומת 81% בשאר האוכלוסייה. המצב חמור הרבה יותר בקרב ערבים עם מוגבלות :רק 31% מהם מועסקים.

 

אורן הלמן (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
אורן הלמן(צילום: אילן ספירא)

 

עכשיו נדבר על כסף. דוח מבקר המדינה ממאי 2014, קובע כי סך האובדן של המשק כתוצאה מאבטלה של אנשים עם מוגבלות הוא 5 מיליארד שקלים. זהו בזבוז של 5 מיליארד שקל, כיוון שלא מייצרים מהם הכנסות שמגדילות את התוצר ויוצרים מצב של win-win אמיתי למשק. וכל זה - מכיוון שאנשים עם מוגבלות לא מועסקים, לא כי הם לא טובים או מסוגלים לעשות את תפקידם, אלא כי קיים פחד אצל ה"רגילים" להעסיק אותם.

 

ומה קורה בעולם?

בגרמניה החוק מחייב כל מעסיק שיש לו יותר מ-25 עובדים להעסיק 5% עובדים עם מוגבלויות. בארצות הברית כל חברה שהיא ספקית של הממשלה האמריקנית או של גופים ממשלתיים, בהיקף כספי של 50,000 דולר ומעלה, ושיש בה 100 עובדים ומעלה - חייבת להעסיק 7% עובדים עם מוגבלות בכל קטגוריה של העסקה: עובדים פשוטים, מנהלים זוטרים והנהלת חברה!!!

 

אין שום סיבה לפעול בצורה שונה בישראל ולכן יש לחייב בחוק את הממשלה על זרועותיה השונות (רשויות מקומיות, עיריות, חברות ממשלתיות, צה"ל, המשטרה וכמובן שירות המדינה ומשרדי הממשלה) להעסיק מיידית 3% עובדים עם מוגבלות בכל גוף שיש בו יותר מ-25 עובדים, בשלב ראשון. בשלב השני, משנת 2017, יש להעלות את שיעור ההעסקה של עובדים עם מוגבלות ל-5%. הצעת חוק כזו הוגשה על-ידי חברי הכנסת יואב קיש, נורית קורן ואיציק שמולי ועבר קריאה טרומית.

 

התירוץ המקובל הוא ש"לא צריך לכפות העסקה של אנשים עם מוגבלות. צריך לעודד העסקה כזו". וישעוד תירוצים עלובים ועצובים.

 

עובדים נפלאים

מנסיוני האישי, כמי שמעסיק חמישה עובדים עם מוגבלות, מדובר בעובדים נפלאים. מסורים. חרוצים. עם נאמנות ארגונית יוצאת דופן. מלאי הכרת הטוב ובעיקר מוטיבציה גבוהה ורצון להוכיח את עצמם. הם נכס אמיתי למקום עבודתם!

 

בשורה התחתונה, כבר 67 שנים מאז הוקמה המדינה, כל הזמן מעודדים העסקה של אנשים עם מוגבלות. וראו איזה פלא - לא קורה כלום. בוודאי שלא בשירות המדינה. איך בדיוק ניתן לעודד מנכ"ל משרד ממשלתי או מנהל אגף או מנכ"ל חברה ממשלתית להעסיק עובדים עם מוגבלויות?

 

לכן, הקמנו דף פייסבוק שנקרא "סיכוי שווה", שמטרתו להעלות את הנושא לסדר היום הלאומי. להשאיר את הנושא על סדר היום. ולאלץ את המערכות השונות לקבל את הדרישות שלנו לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה. בנוסף, אנחנו מפרסמים בעמוד שלנו סיפורים של אנשים עם מוגבלות שמחפשים עבודה, במטרה לסייע להם לעבוד וכן הצעות עבודה שונות המיועדות למחפשי עבודה עם מוגבלות.

 

לכן צריך לאכוף שילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה במשרדי הממשלה!

 

הכותב הוא מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ספירא
אורן הלמן
צילום: אילן ספירא
מומלצים