שתף קטע נבחר

חברת החשמל תפוצה ב-1.76 מיליארד דולר

חברות החשמל המצריות EGAS ו-EGPC יפצו את חברת החשמל בגין פיצוץ צינור הגז המצרי בתחילת 2011. התשלום יועבר במנגנון שייקבע בעתיד, תוך כדי קיזוז ההוצאות המשפטיות שנרשמו ב-4 השנים האחרונות

פסק בוררות בינלאומי קבע שלשום (ו') כי חברת החשמל תקבל פיצוי בסך של 1.76 מיליארד דולר, בגין פיצוץ צינור הגז המצרי בתחילת 2011. מי שאמור לפצות את חברת החשמל הן חברות החשמל המצריות EGAS ו-EGPC.

 

פיצוץ צינור הגז המצרי - השתלשלות העניינים:

מצרים הודיעה: מבטלת הסכם הגז עם ישראל

ב-2012 פיצוץ צינור הגז בסיני יגיע לארנק שלנו

"מחיר החשמל יזנק - אם הגז המצרי לא יחזור"

 

התשלום יועבר במנגנון שייקבע בעתיד תוך כדי קיזוז ההוצאות המשפטיות שנרשמו ב-4 השנים האחרונות. פסק הבוררות ניתן בלשכת המסחר הבינלאומית (ICC) בפני צוות של 3 שופטים ובדלתיים סגורות.

פיצוץ צינור הגז בסיני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פיצוץ צינור הגז בסיני(צילום: EPA)

בין השנים 2008 ל-2011 סיפקה מצרים גז לחברת החשמל הישראלית באמצעות הצינור שהוקם בזמנו על ידי חברת EMG, שם החזיק יוסי מימן כ-21% באמצעות אמפל ומרחב.

 

בתחילת 2011 אירעה הפיכה במצרים והפטרון של הסכם הגז, הנשיא לשעבר חוסני מובארק, הודח מתפקידו מה שהוביל לסדרת פיצוצים שחיבלה בצנרת והפסיקה את זרימת הגז לישראל. עד רגע הפיצוץ סיפקו המצרים כ-40% מהביקוש המקומי לגז והיוו למעשה את התחרות היחידה לדלק ונובל אנרג'י, שסיפקו אז גז טבעי ממאגר "ים תטיס".

 

באפריל 2012 הודיעו המצרים על ביטול ההסכם בצורה חד-צדדית, מה שהוביל להגשת שתי עתירות למוסד לבוררות. הראשונה, שנאמדה אז בהיקף של 4.7 מיליארד דולר, הוגשה ב-2013 על ידי חברת החשמל הישראלית נגד EMG ונגד חברת הגז הלאומית המצרית (EGAS) על הפרת הסכם ועל אי־אספקת אנרגיה.

 

יצוין שחברות הגז המצריות החזיקו עד אז כ-10% ב-EMG, והיו אחראיות על האבטחה של הצנרת. במקביל, אמפל (שפשטה מאז את הרגל) ובעלי המניות ב-EMG תבעו כ-8 מיליארד דולר, מאותן סיבות של חברת החשמל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
פיצוץ צינור הגז המצרי
צילום: EPA
מומלצים