שתף קטע נבחר

ההנחות על מוצרים מפוקחים לא יגולגלו לציבור: "זו פשוט שערורייה"

ועדת המחירים של משרד האוצר החליטה שלא לחייב את רשתות שיווק המזון (הסוּפרים) לגלגל לציבור את ההנחות שהן מקבלות מיצרניות המזון על מוצרים מפוקחים. ח"כ איציק שמולי תוקף: "פספוס היסטורי. נביא את זה בחקיקה". משרד האוצר: "נוודא שהרשתות יעבירו החלק העיקרי של ההנחות"

 

 

ועדת המחירים של משרד האוצר יכולה הייתה להביא להקלה דרמטית ביוקר המחיה במחי החלטה אחת פשוטה: לחייב את רשתות שיווק המזון (הסוּפרים) - לגלגל את ההנחות שהן מקבלות מיצרניות המזון על מוצרים מפוקחים - לציבור. אבל ההחלטה הזו לא התקבלה והציבור ימשיך לשלם את המחיר. בשבוע שעבר פרסמה ועדת המחירים את מסקנותיה, לאחר "בחינה מעמיקה של עלויות הרשתות הקמעונאיות במכירת מוצרי המזון שבפיקוח מחירים".

 

אלא שגם לאחר "בחינה מעמיקה" הציבור לא ייצא נשכר. על פי החלטת הוועדה - או ליתר דיוק, אי החלטת הוועדה - הקמעונאים לא יחויבו לגלגל לצרכנים הנחות על מוצרים מפוקחים. ב"כלכליסט" דווח בשבוע שעבר כי הממשלה הבטיחה לחייב רשתות שיווק להוזיל מוצרים מפוקחים בהתאם להנחות שהן מקבלות מהיצרנים, אבל הרשתות לחצו, ולבסוף הוחלט רק לעקוב אחר הרווחיות שלהן.

 

על פי הפרסום ב"כלכליסט", ועדת המחירים החליטה כי היא רק תעקוב אחר הרווחיות של הרשתות. בכך החליטה הוועדה, חמישה חודשים אחרי שחשפה את התוכנית, לוותר על אחד המהלכים המשמעותיים שהיו על שולחן הממשלה במלחמה ביוקר המחיה ועל מאות מיליוני שקלים שהיו נחסכים לציבור.

 

החלטה התקבלה על רקע הנחות בהיקף המוערך ב-300‬ מיליון שקל בשנה שהרשתות מקבלות מספקי המוצרים בפיקוח, סכום אשר היה אמור להיות מועבר לצרכן. על פי "כלכליסט", לו היתה ועדת המחירים מממשת את כוונתה המקורית, היתה נרשמת בענף המזון ירידה מוערכת של ‭7%–5%‬ במחיר לצרכן של המוצרים בסל המפוקח.

 

"הממשלה הזו הרימה דגל לבן במאבק מול יוקר המחיה. היא פספסה פה הזדמנות היסטורית להוריד את המחירים", אומר ח"כ איציק שמולי. "כל מה שהוועדה הזו הייתה צריכה לעשות זה להחליט נכון: שהמטרה של המחירים המפוקחים זה לא להגדיל את הרווחים של רמי לוי, שופרסל והרשתות - אלא לחסוך כסף לציבור. זה שקל ועוד שקל ועוד שקל - זה יכול היה להוריד את הסל המשפחתי במאות שקלים בשנה, כי זה חלב, גבינות, לחם. ועכשיו - במקום שמשרד האוצר וכחלון יחליט נכון עבור הצרכנים ויוריד להם את המחירים - זו פשוט שערורייה. זה קרה מפחדנות. אני קורא לשר האוצר כחלון לבטל את ההחלטה הזו. אנחנו נביא את זה בחקיקה".

 

בין המוצרים המפוקחים ניתן למנות: חלב, שמנת, אשל, חמאה, גבינות מסוימות, לחם אחיד וביצים.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ועדת המחירים תוודא כי הרשתות הקמעונאיות יעבירו את החלק העיקרי של ההנחות במוצרים שבפיקוח לצרכן. כל טענה אחרת היא פרשנות מוטעית של החלטת הוועדה ולא תעמוד במבחן המציאות. הוועדה, אשר עצמאית בהחלטותיה, תבצע ביקורות על פעולת הרשתות. במידת הצורך, הוועדה תנקוט בצעדים נוספים כהקשחה נוספת של הפיקוח באופן שיחייב את הרשתות ליישם את החלטתה".

 

יש לציין כי הוועדה קבעה באופן רשמי שהיא "מצפה כי במקרים בהם הרשת הקמעונאית מקבלת הנחה מספק המוצר שבפיקוח, חלקה הארי של ההנחה תשורשר למחיר הסופי לצרכן ולא תופנה להגדלת רווחיות הקמעונאי". כלומר, מדובר בציפייה בלבד, ולא בהחלטה מחייבת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רעות רימרמן
ח"כ שמולי
צילום: רעות רימרמן
מומלצים