שתף קטע נבחר

שביתה בתחנות בריאות הנפש; אלפים ללא מענה

עשרות אלפי מטופלי המרפאות הציבוריות והתחנות לבריאות הנפש של משרד הבריאות נותרו ללא מענה לאחר שהפסיכולוגים והעובדים הסוציאליים פתחו בשביתה ללא הגבלת זמן. טוענים: המדינה הפרה את הסיכומים בנושא הרפורמה בתחום. משרד הבריאות: טענות משוללות אחיזה

דלתות המרפאות הציבוריות והתחנות לבריאות הנפש של משרד הבריאות נותרו הבוקר (ב') סגורות בכל רחבי הארץ. זאת לאחר שהפסיכולוגים והעובדים הסוציאליים הכריזו על שביתה לזמן בלתי מוגבל, במסגרתה לא יינתן עד להודעה חדשה שירות ב-54 המרפאות, המשרתות כ-56,000 מטופלים בשנה מתוכם 10,000 ילדים.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

עובדי המרפאות הונחו על ידי הוועד שלא להגיע הבוקר לעבודה, בטענה להפרת הסכמות שהתקבלו מול הנהלת משרד הבריאות בנושא הרפורמה בבריאות הנפש שנכנסה לתוקף ביולי 2015. במכתב ששלחו יו"ר הסתדרות המח"ר (הסתדרות האקדמאים במדעי החברה והרוח),  יעל רון, ויו"ר הוועד צפרא דוויק, למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, נטען כי המדינה חזרה בה מההבנות שהושגו בין הצדדים ובכך מפקירה את העובדים ואת ציבור המטופלים.

 

במכתב נטען כי המשרד אינו עומד בהתחייבותו לחשוף נתונים בנוגע לנפח הפעילות במרפאות. בנוסף נטען כי חרף התחייבויות לפיהן לא תהיה פגיעה בהתמחויות של הפסיכולוגים ושל העובדים הסוציאליים, בוצע קיצוץ במלגות ההתמחות, ובנוסף הוקפאו תקנים במרפאות הציבוריות, מה שהביא להקפאת קליטת עובדים.

 

"לצערנו כל מה שהתרנו עוד טרם כניסת הרפורמה לתוקף הולך ומתממש", מסרה רון. "הנפגעים הראשונים מכך אלו עובדי המרפאות והמטופלים. אנו נאלצים לנקוט בצעד קיצוני על מנת להציל את עתיד שירותי בריאות הנפש בישראל ומקצועות הפסיכולוגיה והעבודה הסוציאלית".

 

"הרפורמה היא מכבסת מילים"

"הרפורמה היא מכבסת מילים. למעשה מדובר בהפרטה של שירותי בריאות הנפש ופגיעה באוכלוסייה הכי חלשה במדינת ישראל", כך אמרה חגית, עובדת סוציאלית בתחנה לבריאות הנפש באחת מהערים הגדולות בארץ. "התחנות לבריאות הנפש הם שירות שנבנה במשך עשרות שנים ובו המדינה נתנה לאזרחיה טיפול מקיף מצוות מקצועי. זוהי רשת ביטחון לאזרחים במצבים הכי חלשים".

 

לדבריה, בפועל, השיקולים הכלכליים בלעו כל שיקול אחר. "מאז כניסת הרפורמה לתוקף קופות החולים מחליטות האם לשלוח אדם לתחנה לבריאות הנפש והתוצאה היא שמערימים קשיים ובירוקרטיה על מי שצריך להגיע לטיפול. רוב הטיפולים הפרטניים, כתוצאה מהרפורמה, ניתנים במסלול של שר"פ על ידי מטפלים עצמאים שעובדים עם קופות החולים ללא הדרכה וללא פיקוח", אמרה. "אנחנו כבר לא מקבלים מטופלים באופן ישיר אלא רק על ידי הפנייה וטופס 17 מקופת החולים כתוצאה מכך מגיעים פחות מטופלים כי הקופות רוצות לחסוך. בנוסף הפרטיות של המטופלים נפגעת כי אנחנו מחויבים להעביר מידע לקופות החולים".

 

על הפגיעה בעובדים היא אומרת כי משמעות הרפורמה היא "ייבוש", כלשונה, של התחנות שיקבלו פחות מטופלים. "העובדים חיים בחוסר ודאות מוחלט והחשש הוא שבסופו של דבר התחנות יסגרו וזאת בזמן שמשרד הבריאות מורח אותנו בסיפורים. במציאות נפח העבודה יורד באופן משמעותי ומטופלים לא מצליחים להגיע אלינו". בנוסף היא מצביעה על קיצוץ בהכשרות של עובדים סוציאליים ופסיכולוגים קליניים, שנערך לטענתה על ידי משרד הבריאות.

 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק, אמר כי "המדינה צריכה לספק שירות ציבורי פתוח בבריאות הנפש, ללא צורך בתיווכן של קופות החולים ולהבטיח ביטחון תעסוקתי לעובדים הסוציאליים המועסקים בשירותים אלה. לא נותרה בידינו ברירה אלא לנקוט בשביתה נגד משרד הבריאות על מנת להבטיח לציבור הרחב שירות מיטבי של בריאות הנפש".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "במשרד הבריאות לא התקבלה כל הודעה אודות השביתה. הטענות המועלות במכתב משוללות אחיזה במציאות - המשרד נמצא בשלבים של מו"מ עם ההסתדרות והודעה על שביתה אינה תואמת את שסוכם עם יו"ר ההסתדרות. משרד הבריאות יעמוד בדברים שסוכמו עם יו"ר ההסתדרות ומחויב לחיזוק מערך בריאות הנפש הציבורי וכן להכשרת דור העתיד במקצועות הבריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים