שתף קטע נבחר

צופים לעתיד טוב יותר: סרטי פסטיבל אוטופיה

למרות הקשיים הבירוקרטיים הבלתי נסבלים שמטילים צל כבד על המשך קיומו של פסטיבל אוטופיה למדע בדיוני ואימה, המארגנים הצליחו להרים תוכנית מגוונת ומסקרנת: החדש של צ'ארלי קאופמן, בכורת הבימוי של ראיין גוסלינג וסרט המעריצים המושקע והמרגש אי פעם. וזו רק ההתחלה, נקווה שלא הסוף

השנה משמח אבל גם מעציב להמליץ על סרטי ז'אנר נבחרים בפסטיבל אוטופיה למדע בדיוני, אימה ומותחנים. למה? כי הפסטיבל שמתחיל הערב (ג', ויימשך עד ה-15) כמעט ולא התקיים השנה. הסתבכות תמוהה בסבך בירוקרטי בו מעורבים משרד התרבות וסינמטק תל אביב שמארח את הפסטיבל מזה שנים, הביאה לשלילת כספי התמיכה עליהם המליצה מועצת הקולנוע בשנתיים האחרונות ובכך בעצם נסגר צינור החמצן של הפסטיבל. בלי תקצוב ממשלתי, לו זוכים גם אירועי קולנוע קטנים ומצליחים פחות, הצליחו המארגנים להרים פסטיבל ראוי ומרתק, אך עשויה להיות זו הפעם האחרונה. 

 

כשם שהצליחו להרים את הפסטיבל השנה ללא תמיכה ממשרד התרבות, נקווה שהמארגנים יצליחו לחדש את המסורת המוצלחת של אירוע הקולנוע היחיד שנותן מענה לציפיות של קהל חובבי סרטי המדע הבדיוני, האימה והפנטזיה שהולך וגדל בכל העולם, וכן, גם בישראל. יש לשאוף שבשנה הבאה יימצא פתרון ומימון מוסדר כפי שהיה בשנים עברו. בינתיים הנה המלצות צפייה מתוך התוכנית הקולנועית העשירה והמגוונת השנה, שכוללת מבחר סרטים מהארץ וגם מחו"ל.

 

 

הסרט שיפתח את הפסטיבל הוא "אנומליסה" - סרטו החדש והמצופה של צ'ארלי קאופמן (תסריטאי "להיות ג'ון מלקוביץ'", ובמאי "סינקדוכה ניו יורק"), הפעם באנימציית סטופ-מושן. במרכז העלילה האקזיסטנציאליטית שעיצב קאופמן עצמו אדם שמנסה ומתקשה לתקשר עם אחרים. בהשתתפות דייוויד ת'יוליס, ג'ניפר ג'ייסון לי וטום נונן. הפסטיבל ינעל ביום שלישי (15.12) עם הקרנת "הנערות האחרונות" - קומדיית סלאשרים מדוברת של טוד סטרוס-שולסון, ובו כמות הבדיחות השחורות והאזכורים הקולנועיים משתווה רק לכמות הצווחות של כוכבותיו, טייסה פרמיגה הצעירה ומאלין אקרמן. 

 

נהר אבוד

ז'אנר: מיסתורין, כל דבר שדומה לדיוויד לינץ'.

למי כדאי: חובבי דיוויד לינץ', ומי שמחבב מעט גרוטסקה אפלה.

בשורה אחת: בכורת הבימוי של ראיין גוסלינג מציגה עולם מסויט, יפה ומבולבל.

 

גוסלינג מוכיח שהוא יודע גם לביים. בסרט שמכיל הרבה אלמנטים שמזכירים, בסגנון ובעיצוב, סצנות מועדון מסויטות מסרטים של לינץ', החתיך ההוליוודי מספר על משפחה ענייה חד הורית שמנסה לשרוד בעיירה שכוחת אל. האם (כריסטינה הנדריקס) נאלצת להסכים להצעה של מנהל הבנק לעבוד במועדון בורלסק ואימה אותו הוא מנהל לאחר שעות העבודה. היא מנסה לשמור על כבודה בזמן שהמנהל מנסה לנצל את המצוקה שלה לצרכיו שלו.

 

בינתיים בנה הבכור (איאן דה סייסטקר) מנסה להשלים הכנסה על ידי גניבת נחושת. הוא מתחבר עם הבת בבית השכן (סירשה רונאן), אבל גם מסתבך עם שוטה הכפר שהפך למעין בריון משוגע (מאט סמית'). הבלגן אליו הוא ואמו נכנסו יוביל אותו למחוזות אלימים.

 

טורבו קיד

ז'אנר: מדע בדיוני דיסטופי ואלים, הרפתקאות.

למי כדאי: חובבי אייטיז, חובבי אופניים, חובבי אלימות עם הומור.

בשורה אחת: קו פרודוקציה ניו זילנדית-קנדית של שילוב מקסים של אגדת ילדים עם אלימות וגור.

 

הבמאים הקוויבקים פרנסואה סימר, אנוק וויסל ויואן קארל וויסל יצרו עולם מדברי פוסט אפוקליפטי שמתנהל בשנות ה-90, מה שאומר שהאנשים ששרדו וחיים בו נראים כאילו שיצאו מקליפים ומסרטי אקשן מהאייטיז, וכך גם פס הקול. אין כמעט מים נקיים בעולם הזה, מה שגורם לרודן אכזרי במיוחד (מייקל איירונסייד - עוד אחד שדווקא לא שרד את האייטיז) לשלוח אנשים להילחם זה בזה עד המוות בזירה שלו, כשהמפסיד נקצר ומוכנס למכונה שמסננת איברי אדם למים נקיים.  

 

כולם בעולם הזה מתנהלים על אופניים, וכך גם הגיבור - נער (מונרו צ'יימברס) שבסך הכול רוצה לשרוד, עד שהוא מתיידד עם בחורה קצת משונה (לורנס לבוף). כשהיא נחטפת בדיוק כשהם מתחילים לחבב זה את זו, הוא שואב השראה מגיבור חוברות קומיקס ישנות (וזה יכול להיות גם מקס הזועם לצורך העניין) ויוצא למצוא אותה, גם אם זה אומר להיכנס אל הזירה, שמזכירה מאוד את הזירה של טינה טרנר ב"מקס הזועם: כיפת הרעם" מ-1985.

 

סיפורים מדהימים

ז'אנר: אימה גותית, אנימציה

למי כדאי: חובבי ספרות, חובבי אנימציה וחובבי אדגר אלן פה במיוחד.

בשורה אחת: עיבודי אנימציה מרהיבים לסיפורים קצרים נבחרים של אדגר אלן פה.

 

ראול גרסיה ביים וכתב חמישה עיבודי אנימציה לסיפורי האימה הקלאסיים של אדגר אלן פו. העיבודים שונים זה מזה בסגנוון האנימציה שלהם, ולכל אחד יש מספרים אחרים - ביניהם בלה לוגוסי המנוח בהקלטה ישנה שלו, וכן הבמאים רוג'ר קורמן, גיירמו דל טורו, וכריסטופר לי המנוח.

 

קטעי הקישור בין סיפור לסיפור מציגים את פו בדמות ההולמת של עורב, שמדדה מפסל של אישה בוכיה אחד לאחר בבית קברות פסטורלי. כל עיבוד הותאם בסגנון ובצבעוניות כדי להדגיש את האווירה הקודרת, המאיימת, המותחת, המסויטת או כולן יחד. התוצאה מכבדת את יצירות הסופר ונותנת להם פרשנות מרתקת.

 

שודדים! סיפורו של סרט המחווה הטוב ביותר אי פעם

ז'אנר: תיעודי

למי כדאי: לאוהבי "שודדי התיבה האבודה", לאוהבי סרטי מחווה ולמי שבתור ילד רצה לעשות סרט מחווה.

בשורה אחת: שלושה חברים צילמו כילדים רימייק לשודדי התיבה האבודה במשך שבע שנים ונשארה להם סצנה אחת להשלים - כמבוגרים.

 

הבמאים ג'רמי קון וטים סקאוסן מלווים את חברי הילדות כריס, אריק וג'ייסון כשהם חוברים שוב כדי להשלים את חלום הילדות שלהם. כילדים השלושה ראו את "אינדיאנה ג'ונס: שודדי התיבה האבודה", והוא הפך להיות האובססיה שלהם. בכל קיץ במשך שבע שנים, הם הפכו את החצר האחורית, הסלון והמרתף לאתרי צילום - ושחזרו את הסרט פריים לפריים, עם אמצעי הפקה דלים של ילדים. הם הצליחו לצלם את כולו, כשהעיסוק מהווה מפלט ממשפחות מתפוררות ומשאר הקשיים של העולם שבחוץ.

 

רק סצנה אחת לא הושלמה: המאבק על המטוס שמלווה בפיצוץ גדול. 25 שנים חלפו, והחלום לא נגוז. מה גורם למבוגרים אחראים ולמשפחות שלהם, להשקיע זמן וכסף ולחזור לשחק בחלום הילדות שלהם אחרי כל הזמן הזה? הסרט מלווה אותם בתהליך, יחד עם סצנות מהסרט שצילמו בעבר והעניין הגדול שעורר בזמנו, תוך התחקות אחר החיבה שלהם לקולנוע וסיפור ההתבגרות שלהם.

 

כמובן שאי אפשר להתעלם גם מיציאתו הקרובה של "מלחמת הכוכבים: הכוח מתעורר" ובפסטיבל יקדמו את פניו בעזרת ערב סטנדאפ בהשראת הסצנות והדמויות מהסאגה. בנוסף יוקרן הסרט התיעודי "העם נגד ג'ורג' לוקאס" אשר מתאר את היחסים המורכבים בין יוצר "מלחמת הכוכבים" ג'ורג' לוקאס לעדת המעריצים שגדלו על סרטיו כילדים וחשים מרירות כלפיו כמבוגרים בגלל תמרוניו המסחריים. יוצרו השוויצרי-אמריקני של הסרט אלכסנדר פיליפ יכבד ההקרנה בנוכחותו.

 

סרטים תיעודיים נוספים שיוצגו במהלך הפסטיבל הם "הביקור" של מייקל מאדסן הדני שמנסה להראות כיצד יראה המפגש הראשון של בני האנוש עם חייזרים שינחתו בעולמנו, ו"לאליס אכפת" של סנדרה בורגר ההולנדית על אינטראקציות בין זקנים בודדים לרובוט דמוי אדם שמסב להם חברה.

  

עוד מעוררי עניין:

"הלובסטר": מי שראה את "שיני כלב" של הבמאי היווני יורגוס לנתימוס, יידע שגם הסרט הראשון שלו באנגלית עומד להיות חוויה ייחודית. אם בפעם הקודמת הוא טיפל באכזריות בתא המשפחתי, הפעם מדובר בטייק שלו על מציאת אהבה. קולין פארל מגלם גבר שמגיע למלון שבו עליו למצוא זוגיות בזמן שהוקצב לו - או שהוא ייענש וייהפך ללובסטר. קראתם נכון. משתתפים עוד רייצ'ל ווייז וג'ון סי. ריילי. הסרט זכה בפרס חבר השופטים בפסטיבל קאן.

 

"המכשפה": סרט האימה המדובר של רוברט אגרס הוא יצירה תקופתית קודרת שמתרחשת בקולוניות האמריקאיות של המאה ה-17. משפחת חקלאים נוצרים אדוקה חיה באזור מבודד ומפחיד גם ככה, כשהיא מתחילה לחוות אירועים מטרידים במיוחד שלא ברור מי או מה הגורם להם.

 

"לילה טוב אמא": המועמד האוסטרי לסרט הזר - אותו הפיק אולריך זיידל - נראה כמו האח הקטן של "משחקי שעשוע" של מיכאל הנקה, הפעם בטוויסט על משפחתיות. ורוניקה פרנץ וסברין פיאלה יצרו סרט אימה שבו לוקח זמן להבין מי מזעזע יותר: האמא שחזרה אחרי תאונה עם תחבושות על הפנים ומתנהגת כמו אדם אחר, או ילדיה התאומים שבטוחים שהיא לא אמא שלהם.

 

"הדיבוק": קו-פרודוקציה של ישראל ופולין שהיא גם סרטו האחרון של מרצ'ין ורונה שהתאבד בחדר במלון בגדנסק. איתי טיראן הישראלי הוא כוכב הסרט שעוסק, כשמו, בדיבוק הנודע, דרך סיפורו של חתן צעיר.

 

הזווית הישראלית

גם השנה יש ייצוג מכובד לסרטי ז'אנר ישראלים ארוכים וקצרים, ביניהם "אבוללה" של יוני גבע שרק יצא לאקרנים בשבוע שעבר, "אני לא מאמין, אני רובוט?! " של טל גולדברג וגל זלזניאק שיצא מוקדם יותר הקיץ. עוד יוקרנו "ג'רוזלם" של האחים יואב ודורון פז שמלווה שלושה תיירים במהלך תחיית המתים בירושלים ועושה חיל בפסטיבלי ז'אנר ברחבי העולם, הדרמה המסתורית ההזויה של עידן חגואל "אינרציה", ו"תיקון" של אבישי סיון שזכה בפסטיבל ירושלים, ומספר על אב חרדי שמחזיר את בנו מהמתים. 

 

פסטיבל אוטופיה יפתח הערב (ג') בסינמטק תל אביב ויתארח באולמותיו במשך השבוע עד לנעילתו ביום שלישי הבא, לצד הקרנות ופעילויות שונות בספריית בית אריאלה בתל אביב. אתר הפסטיבל: www.utopiafest.co.il .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים