שתף קטע נבחר

"גזל הביטוח הסיעודי": הרוויחו 5 מיליארד - ורצו עוד

דו"חות שהגיעו לידי ynet מוכיחים כי אף שחברות הביטוח טוענות שהביטוח הסיעודי הסב להן נזק כלכלי, הן הרוויחו מיליארדים. לאחר ביטול הביטוח הקבוצתי, החלו החברות למכור פוליסות פרטיות יקרות והמבוטחים בביטוח קבוצתי נותרו ללא כול. שמולי: "זו הונאת ענק"

יממה לאחר שח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) תועד פורץ בבכי בדיון בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת על מחדלי הביטוח הסיעודי, ynet חושף את האמת המכוערת של חברות הביטוח: לפי דו"חות החברות שהוגשו למפקח על הביטוח, חברות הביטוח הרוויחו מהביטוח הסיעודי הקבוצתי יותר מ-5 מיליארד שקלים בין השנים 2014-2003 - ורצו להרוויח עוד.

 

 
 

נחזור אחורה. ב-2011 החליט המפקח על הביטוח הקודם, פרופ' עודד שריג, על ביטול הפוליסות הסיעודיות הקבוצתיות בטענה שהן גורמות להפסדים ולכן הורה לחברות להפסיק למכור אותן. גם החברות טענו שאותן פוליסות קבוצתיות מסבות להן נזקים כלכליים חמורים.

 

הדו"חות שהגיעו היום (ג') לידי ynet חושפות את ההפך הגמור. באותן שנים הרוויחו חברות הביטוח מביטוחים סיעודיים פרטיים וקבוצתיים קרוב ל-11 מיליארד שקלים, מתוכם 5 מיליארד על אותם ביטוחים קבוצתיים. עם זאת, לאחר הוראת המפקח לבטל את הביטוח הקבוצתי נותרו רבבות ללא ביטוח.

 

ח"כ שמולי אומר היום שמדובר בגזל ובהונאת ענק. "אם למישהו עוד היה ספק, הנה ההוכחות והמספרים והכול למרבה הבושה באישור הרגולטור", תוקף שמולי. "כבר ארבע שנים אומרים לנו שהעילה לביטול של הביטוחים הסיעודיים שהם מפסידים והנה הנתונים הפנימיים של חברות הביטוח עצמן מגלים שהן עשו מיליארדים על גב המבוטחים".

 

כ-66% מן הציבור בישראל מבוטחים בביטוח סיעודי פרטי או קבוצתי (דרך קופות החולים, ארגוני עובדים או ארגוני גמלאים), אולם הביטוחים, שחלקם בתקציב המדינה עומד על מיליארד שקלים בשנה, ברוב המקרים נותנים מענה חלקי בלבד: רובם מוגבלים בפרק הזמן שבו יממנו את הטיפול או האשפוז הסיעודי ומכסים חלק מן העלות ולא את כולה.

 

לבעיה הקשה של אשפוז סיעודי בישראל נוספה בעיית הביטוחים הסיעודיים. המפנה השלילי הגיע כשהמפקח על הביטוח בשנת 2011 עודד שריג הודיע כי בכוונתו לבטל את הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים שלא במסגרת קופת החולים עד לסוף שנת 2013. עם ההכרזה התחייב שריג כי עד לכניסת ההוראה לתוקף יימצא פתרון למבוטחים שכבר רכשו ביטוחים אלה. עם זאת, חברות הביטוח החלו לממש את הסעיפים שמאפשרים להן לבטל את הביטוחים, וסירבו לחדש את הפוליסות עבור כמיליון ו-220 אלף מבוטחים, מתוכם 236 אלף בני 60 ומעלה, נכון לשנת 2011.

 

בשנה האחרונה הציעה המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, מתווה חדש לפתרון שאמור היה להיכנס לתוקף ביוני 2015 ובו הנחיות חדשות לחברות הביטוח: קופות החולים יספקו ביטוחים סיעודיים חדשים למי שהפוליסות שלהם בוטלו. כשבמשרד האוצר הודיעו על הכוונה לבטל את הביטוח הסיעודי הקבוצתי, חברות הציעו למבוטחים המבוגרים לעשות במקום זאת ביטוח פרטי בעלות של עד פי עשרה מהמחיר ששילמו.

 

קורא לכחלון לפעול (צילום: רעות רימרמן) (צילום: רעות רימרמן)
קורא לכחלון לפעול(צילום: רעות רימרמן)

 

 

 

לפי נתוני הסתדרות הגמלאים שהגיעו לידי ynet  בסוף החודש ייפלטו עוד עשרות אלפי מבוטחים בארגונים שונים מהסדר הביטוח הקבוצתי. בין אלה גם 11 אלף מבוטחים בחברת "הראל", שהתקשרו איתה דרך הסתדרות המורים.

 

עו"ד חיים קליר, מומחה בביטוחים, הסביר כי אם המגמה של שנת 2014 הייתה ממשיכה, בשנה האחרונה היה צפוי רווח של 13 מיליארד שקל מאז 2003. לדבריו, לאחר ביטול הפוליסה הקבוצתית, אנשים נכנסו לפאניקה. "בני 70 ו-80 נשארו בלי ביטוח שהופסק במפתיע והתחילו לעשות ביטוחים פרטיים, שהם רווחיים לחברות", אומר קליר.

 

עו"ד קליר קורא לחקור את הנושא. "אין מנוס מלהקים ועדת חקירה להתנהלות חברות הביטוח והמפקח על הביטוח. התנהלות מקוממת ולא מתקבלת על הדעת. מישהו עושה עלינו סיבוב".

 

היום תתקיים פגישה בין שר האוצר משה כחלון ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. שמולי קורא לכחלון לפעול. "אסור לכחלון לתת לאוצר לשמור שוב על חברות ביטוח במקום על הקשישים הסיעודיים, שאותם זורקים לכלבים כבר שנים. זה יהיה פשע. אני דורש ממנו לחייב את חברות הביטוח להמשיך לספק למבוטחים את הכיסוי הסיעודי שהתחייבו לו ובהמשך לחייב את החברות להכניס את היד לכיס ולהעמיד פיצויים הולמים למבוטחים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
ח"כ שמולי דומע, אתמול בדיון
צילום: עפר מאיר
מומלצים