שתף קטע נבחר

לעצור את לה פן. השמאל רוצה דיל, הימין נגד תרגיל

כשז'אן מארי לה פן עלה לסיבוב השני בבחירות לנשיאות ב-2002, השמאל הסוציאליסטי עבר לתמוך במועמדותו של ז'אק שיראק מהמרכז-ימין השמרן כדי למנוע בכל מחיר את עליית הימין הקיצוני לשלטון. האם זה יקרה שוב בצרפת והפעם נגד בתו של לה פן, מרין?

מרין לה פן. בניגוד לאבא שלה - הפעם היא רוצה ללכת עד הסוף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרין לה פן. בניגוד לאבא שלה - הפעם היא רוצה ללכת עד הסוף(צילום: רויטרס)

כשמנהיג הימין הקיצוני בצרפת ז'אן מארי לה פן העפיל לסיבוב השני בבחירות לנשיאות ב-2002, המצביעים ההמומים ומפלגות המיינסטרים התאחדו כדי להרחיק אותו מהשלטון. 13 שנים מאוחר יותר והמצב בצרפת השתנה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עוד חדשות בעולם :

 

בתו מרין לה פן, שכיום עומדת בראש מפלגת "החזית הלאומית" האירו-סקפטית והאנטי-מהגרים, מכוונת למרוץ לנשיאות צרפת ב-2017, והשבוע היא רשמה הישג גדול בסיבוב הראשון של הבחירות האזוריות במדינה. הפעם, הסוציאליסטים המבוהלים והשמרנים לא מסכימים על דרך פעולה משותפת. גם אם היו מסכימים, סקרי דעת קהל בצרפת מראים שרבים ממצביעיהם לא רוצים עוד בריתות משותפות מסוג זו של 2002.

 

"המערכת הישנה מתה היום", אמרה אחייניתה של מרין, מריון מרשאל לה פן, לאחר שקיבלה 40.5 אחוזים מקולות הבוחרים במחוז שבו התמודדה בדרום-מזרח צרפת. והיא כנראה צודקת.

הכוכבת העולה, אחייניתה של לה פן - מריון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכוכבת העולה, אחייניתה של לה פן - מריון(צילום: EPA)

ב-2002, מאות אלפי צרפתים יצאו לרחובות לומר שאינם רוצים את הימין הקיצוני בשלטון, ולה פן האב הפסיד בפער גדול בסיבוב השני ליריבו מהמרכז-ימין ז'אק שיראק, שנהנה מתמיכת השמאל הקיצוני.

 

ביום ראשון הקרוב ייערך הסיבוב השני בבחירות האזוריות בצרפת ומסתמן שהפעם לא יקומו בריתות מיוחדות ולא ייערכו הפגנות ענק נגד מפלגת הימין הקיצוני "החזית הלאומית". קרנה של המפלגה עלתה בשנה האחרונה בעקבות משבר המהגרים באירופה ושיעור האבטלה הגבוה ובעקבות מתקפת הטרור בפריז בחודש שעבר שבה נרצחו 130 בני אדם. "אין מה להשוות עם 2002", אמר פרנסואה מיקה-מארטי, מנהל מכון הסקרים Viavoice.

 

"'החזית הלאומית' לא מפחידה כל כך אנשים. המצביעים הסוציאליסטים כבר לא ששים להצביע למפלגתו (השמרנית) של ניקולא סרקוזי, ויותר אנשים בצרפת מוכנים לקבל את הרעיון של מחוזות בשליטת 'החזית הלאומית', זה לא דוחה אותם כמו הרעיון של לראות את ז'אן מארי לה פן הופך לנשיא", אמר מיקה-מארטי.

 

1956 לא תחזור

על רקע האפשרות ש"החזית הלאומית" תזכה במחוז אחד או יותר בסיבוב השני ב-13 בדצמבר ותשתמש בהישגה כמקפצה בבחירות לנשיאות ב-2017, הנשיא הסוציאליסטי וקודמו בתפקיד סרקוזי קיבלו החלטות הפוכות ושנויות במחלוקת בתוך המחנות הפוליטיים שלהם.

סרקוזי. לא הצליח לנצל את דעיכת הסוציאליסטים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סרקוזי. לא הצליח לנצל את דעיכת הסוציאליסטים(צילום: AFP)

הסוציאליסטים דבקו במסורת ארוכת השנים של מפלגות המיינסטרים בצרפת לשמור בכל מחיר את הימין הקיצוני מחוץ לשלטון - מסורת שמכונה "חזית רפובליקנית" או "מחסום דמוקרטי" - ופרשו משני מרוצים אזוריים לפחות וקראו למצביעיהם לתמוך במפלגה הרפובליקנית של סרקוזי במקומות אלה. אלא שסרקוזי ורוב הבכירים במפלגתו דחו בתוקף את הרעיון לנקוט צעד דומה בנימוק שאינו דמוקרטי ועשוי להתברר כלא יעיל. סרקוזי שבר את המסורת הצרפתית לראשונה לפני ארבע שנים, ומפלגתו טוענת שהוא לא יזוז מעמדתו.

 

"אין לנו בעלות על הקולות של המצביעים שלנו", אמר שר החוץ לשעבר של סרקוזי אלן ז'ופה, לאחר שהרפובליקנים פרסמו הצהרה שבה נמסר שהם פוסלים בריתות עם הסוציאליסטים שלטענתם "יתנו לצרפתים את התחושה שאנחנו מבצעים עסקות טקטיות מאחורי הגב שלהם".

 

במונח "חזית רפובליקנית" השתמשו לראשונה כשדיברו על קואליציית המרכז-שמאל בשנת 1956, כשצרפת הייתה במלחמה באלג'יריה. הקואליציה הוקמה כמשקל נגד לעליית התנועה הפוג'אדיסטית הפופוליסטית שאליה השתייך באותה תקופה ז'אן מארי לה פן והייתה מגינת הערכים הדמוקרטיים הצרפתיים.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

בשנת 2015, בתקופה שבה מרין לה פן עושה מאמצים להגיע לקהלים רחבים יותר בציבור הצרפתי, רבים חושבים שאין עוד הצדקה לבריתות הפוליטיות. חוץ מזה, אמר ז'ופה, גם אם הרפובליקנים יחליטו לצאת מהמרוץ בכמה אזורים לטובת הסוציאליסטים, "החזית הלאומית" עדיין תנצח. ראש ממשלת צרפת לשעבר, ז'אן-פייר רפרין השמרן, חולק על הערכה זו ואמר שהניסיון לנצח את הימין הקיצוני צריך לגבור על כל השיקולים האחרים.

 

המכה של סרקוזי

סימן נוסף לכך שמפלגות המיינסטרים בצרפת חלוקות בתוכן לגבי הדרך שבה צריך לעצור את הימין הקיצוני ניתן למצוא בסירובו של מועמד סוציאליסטי בדרום-מזרח המדינה לפרוש מהמרוץ בבחירות האזוריות ולא להתמודד בסיבוב השני.

 

המפלגות הגדולות החליטו את מה שהחליטו, אבל אין כל ערובה לכך שהן ירוויחו מהאסטרטגיות שבהן בחרו. "יש לחץ בתוך השמאל שהוא יותר לפעול מבחינה מוסרית מאשר לעסוק בפוליטיקה. האם זה מבטיח ש'החזית הלאומית' תנוצח בסיבוב השני? התשובה היא לא", אמר ז'אן-דניאל לוי ממכון הסקרים Harris Interactive.

 

תקוותיו של סרקוזי להשיג ניצחון גדול בבחירות האזוריות בגלל חולשת הסוציאליסטים התנפצו בעקבות עליית הימין הקיצוני, והמרוץ שלו לנשיאות ב-2017 יספוג מכה קשה ביותר אם "החזית הלאומית" תרשום ביום ראשון הישגים משלה על חשבון המפלגה הרפובליקנית שלו.

מרין לה פן עם אחייניתה מריון מרשאל לה פן (צילום: AP) (צילום: AP)
מרין לה פן עם אחייניתה מריון מרשאל לה פן(צילום: AP)

השאלה איך להתמודד עם המפלגות היריבות הפכה למורכבת ביותר עבור סרקוזי לאור העובדה שסקרי דעת קהל מראים שיותר ממחצית המצביעים למפלגתו לא פוסלים בריתות דווקא עם "החזית הלאומית", כך אמר הפרשן הפוליטי סילביאן קרפו. בריתות כאלה עם הימין הקיצוני יהיו משמעותיות ביותר ויהוו שרטוט מחדש של המפה הפוליטית בצרפת.

 

הבדל גדול נוסף מ-2002 הוא שבאותה עת, עלייה של ז'אן מארי לה פן לסיבוב השני בבחירות לנשיאות הייתה לא צפויה לחלוטין,

והוא לא תרגם את ההצלחה שלו להצלחות בבחירות שנערכו לאחר מכן בצרפת. הוא בעיקר רצה למשוך אליו מחאה וביקורת - לא קולות וניצחונות. בתו מרין, לעומת זאת, היא ההיפך הגמור ממנו וגורמת לכאב ראש גדול ביותר למפלגות המיינסטרים בצרפת. "מה שקרה (ביום ראשון) איננו תאונה", אמר לוי על תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות האזוריות. "זו מגמה הולכת וגדלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
מרין לה פן. "אין מה להשוות עם 2002"
צילום: MCT
מומלצים