שתף קטע נבחר

מטיילים עם הילדים בעקבות חנוכה והמכבים

מטיול חנוכיות בשכונות הירושלמיות, ביקור בקברי המכבים, מסלול באזור קרבות יהודה וסיור בעקבות שמן הזית בגליל המערבי: לרגל חג האורים מדריכי "אשכולות" ממליצים על סיורים חינוכיים לכל המשפחה

 

לאורך ההיסטוריה היהודית חג החנוכה זכה לכינויים רבים ביניהם "חג האורים", "חג החורף" ו"חג הזיתים", אך בשנים האחרונות הוא זכה לכינוי נוסף - "חג הפסטיבלים והפסטיגלים". זה לא סוד שאירועי הילדים הולכים וגדלים מידי שנה באופן תדיר, ומעבר למנהגים המסורתיים שכוללים הדלקת נרות ואכילת סופגניות ולביבות, הפכה חופשת החג לפרק זמן נוסף שההורים צריכים למצוא עיסוק לילדיהם.

צילום: אייל רוטשילד (צילום: באדיבות "אשכולות") (צילום: באדיבות
צילום: אייל רוטשילד

לרגל ציון חג האורים, ועל מנת שהמשפחות יוכלו לעבור אותו בשלום, מדריכי "אשכולות", פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית, גיבשו עבורנו המלצות לסיורים במוקדים חינוכיים בעקבות סממני החג.

 

בעקבות קברי המכבים  

על כביש 443 ניצב אתר קברות המכבים, אתר שזוהה כבר לפני יותר מ-100 שנה על ידי מורי הגימנסיה הרצליה – כקברות המכבים. אולם, מסתבר שהם טעו בזיהוי קברם של המכבים, אך למרות זאת המקום מהווה מקום עלייה לרגל עד עצם היום הזה, ומסע הלפיד שנערך מקברות המכבים אל ירושלים הפך לאתר פופולארי ביותר. כבר בימיה הראשונים, לתנועה הציונית היה חשוב הקשר לגבורה יהודית לאורך הדורות – מורדי בר כובכא, החשמונאים, ולכן מקום קברם סקרן את העוסקים בתחום. לרגל החנוכה מומלץ לצאת לטיול קצר (כשעתיים) בעקבות מקום קברם. צאו מירושלים על כביש 443 ופנו ימינה לכיוון צפון לפי השילוט "קברי המכבים".

 (צילום: באדיבות "אשכולות") (צילום: באדיבות
(צילום: באדיבות "אשכולות")

פנו ימינה ומיד לאחר מכן שמאלה שם תחנו את רכבכם. התחילו בשוטטות סביב האתר שכולל קברים מרתקים, שזוהו בתחילה כקברות המכבים, לאחר מכן המשיכו לצעוד, הקיפו ממערב את קברי המכבים על שביל צר שיוביל אתכם לכיוון שביל רחב יותר (מסומן במפת סימון שבילים בצבע אדום). פנו שמאלה והמשיכו עד שתראו מצד ימין מבנה קטן ומרשים, ביציאה ממנו תראו מתחם חפירות. הסברה אומרת שאלו הם קברי המכבים. לאחר שביקרתם באזור החפירות תחזרו אל השביל האדום שממנו באתם והמשיכו עד לחניון.

 

ירושלים עיר עוטפת אור  

בימים אלה הלילות מתארכים והימים מתקצרים. עם רדת החשיכה צאו לסיור בשכונותיה הקסומות של ירושלים (מומלץ להגיע בשעות ההדלקה בין חמש לשבע בערב). ימי חג החנוכה מהווים זמן טוב לחזות ביופי הציורי של השכונות המקבלות אור חדש לעת ערב. התחילו ברחוב בצלאל וכנסו אל רחוב הנציב בשכונת בתי ראנד. תוכלו להבחין בבתי השכונה והקְפָדתם על מצוות היום "נר איש וביתו".

ירושלים. שווה ביקור בחג (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירושלים. שווה ביקור בחג(צילום: shutterstock)

חצרות אלו נבנו לפני למעלה ממאה שנה ועדיין משמרות בצורה יפה את מראה העיר בימים ההם. המשיכו לשכונת סוכת שלום שבמשכנות ישראל, שם תבחינו בחבלי הכביסה העומדים ואת תושבי השכונה נפעמים מהחנוכיות המשתלבות כציור עם חוטי הכביסה. אחד מתושבי השכונה הבולטים היה רבי אברהם משה לונץ - מגדולי חוקרי ארץ ישראל שעל אף עיוורונו היה מורה דרך (פעל על סמך הזיכרון).

 

זהו המקום לציין כי חנוכה מתעסק בראיה ואור, ואף על פי כן ההלכה מחייבת אדם עיוור בהדלקת נרות. המשיכו באופן ספונטני לשוטט בסמטאות הציוריות, שכן חיזיון החנוכיות מרהיב ביופיו. כשתסיימו בשכונה פנו לעבר מתחם השוק, שם תוכלו לקנח את הסיור בסופגנייה אותנטית.

 

קרבות יהודה המכבי  

במחלף לטרון פנו אל כביש 3 לכיוון מודיעין. לאחר כחצי קילומטר פנו ימינה על פי השילוט לפארק איילון. עברו את שער הכניסה ופנו ימינה עד לאגם שם תחנו את הרכב והתחילו במסלול המשחזר את אחד הקרבות המזהירים וההיסטוריים של יהודה המכבי; קרב שנלמד במכללות צבאיות גם בימינו אנו. ההיסטוריה מלמדת שמצביעי הצבא הסלוקי מיקמו את המחנה באמאוס, ויהודה אסף את העם לתפילה במצפה.

חג שמח! (shutterstock) (shutterstock)
חג שמח!(shutterstock)
 

הצבא הסלוקי התחיל לעשות דרכו במעלה ההר אל עבר יהודה, ובוא בזמן יהודה עשה דרכו מדרום, והסתער על אמאוס. באותו זמן הצבא היווני הבין שיהודה לא במצפה ולכן עשה דרכו חזרה, אך בשלב מסוים הוא מזהה שאמאוס עולה בלהבות, כאשר הצבא היווני נפוץ לכל עבר. לאחר שמתיתיהו הניף את נס המרד במודיעין, יהודה בנו הוביל בגבורה שמונה קרבות. חזרו לנקודת הכניסה ופנו שמאלה לכביש הפונה לתצפית מרהיבה לעמק איילון. בסיום, רדו לכביש שממנו עליתם בתוואי נחל המעיינות בין בוסתנים ושרידים ארכיאולוגים עד לרכב אתו השארתם באגם למטה.

 

בעקבות שמן הזית בגליל המערבי  

תקופת בית המקדש נחשב שמן הזית הגלילי לעשיר ומשובח, החשמונאים דאגו להעביר שמן זית מהצפון לירושלים, למרות שהיה ניתן למצוא שמן גם בחבלי ארץ קרובים יותר, זאת בגלל איכותו של השמן הגלילי. לרגל חג האורים צאו לסיור משפחתי בעקבות שמן הזית בגליל המערבי.

שמן זית (צילום: רונית סבירסקי ) (צילום: רונית סבירסקי )
שמן זית(צילום: רונית סבירסקי )

ריכוז של שרידי בתי בד בגליל העליון המערבי ניתן למצוא בחורבת דנעילה. סעו בכביש הצפון לכיוון פארק גורן, כ-100 מטר מזרחית לגרנות הגליל פנו צפונה לנחל שרך עד שתגיעו לחניה גדולה בה תשאירו את הרכב. צאו מהחניון שמאלה בשביל לא מסומן העולה במתינות אל שרידי כפר שהיה כאן כבר בתקופה הרומית-ביזנטית. מסביבכם משתרע יער הילד היהודי שנטעה קק"ל בשנות השבעים לזכרם של יותר ממיליון הילדים שנספו בשואה. כל ילד שהשתתף במבצע הנטיעות נטע שני עצים- אחד עבורו והשני לזכר ילד שנספה בשואה.

 

המסלול מעגלי ומוצל ברובו ומשך ההליכה בו כרבע שעה בלבד. הצמחייה ליד השביל היא חורש ים תיכוני המקושט בעצי יער נטועים. השביל מוביל אל שרידי הכפר הקדום שהשתמר מסוף ימי בית שני. ישוב הכפר נמשך כאלף שנים (לא ברצף) עד לנטישתו הסופית בימי הביניים. לאורך כל התקופה נבנו בו בתי בד רבים המעידים על תעשיית השמן הענפה בו. את שרידיהם חשפו בחפירות (בשנות ה-80). במרחק נסיעה קצר, במעיליא, מומלץ לבקר בבית הבד הפעיל היושב בתוך מבנה עתיק. בתקופה זו של השנה ניתן לראות בפועל את הפקת השמן. בבית הבד במעיליא מתקיימת עדיין הפקת השמן על פי השיטות המסורתיות. בנוסף, כדאי להגיע לביקור במוזיאון שמן הזית הנמצא ברגבה (הנמצא ממש בגבו של קניון חוצות רגבה) על כביש עכו-נהריה. שם תוכלו לראות מתקני שמן זית עתיקים ולהשתתף בפעילויות לכל המשפחה המוצעות במקום.

 

המידע באדיבות מדריכי מרכז סיור ולימוד גליל ואביחי ברג – רכז הדרכה באשכולות – פורום מרכזי סיור ותודעה ישראלית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל רוטשילד
בעקבות המכבים (צילום: אייל רוטשילד)
צילום: אייל רוטשילד
מומלצים