שתף קטע נבחר

נתניהו ייפגש עם טראמפ כשברקע התבטאויותיו האנטי-מוסלמיות

ראש הממשלה ייפגש בסוף החודש בישראל עם המועמד לראשות המפלגה הרפובליקנית. בלשכתו הדגישו כי הפגישה נקבעה לפני קריאתו של טראמפ למנוע ממוסלמים להיכנס לארה"ב. גלאון: "זו סטירה בפרצוף לאזרחי ישראל המוסלמים". 37 ח"כים חתמו על מכתב שקורא לבטל את הפגישה

ממשיך לעורר סערות. דונלד טראמפ (צילום: AP, גדעון גדעון לע"מ) (צילום: AP, גדעון גדעון לע
ממשיך לעורר סערות. דונלד טראמפ(צילום: AP, גדעון גדעון לע"מ)

ראש הממשלה בנימין נתניהו ייפגש ב-28 בדצמבר בישראל עם המועמד לראשות המפלגה הרפובליקנית דונלד טראמפ. מלשכת נתניהו נמסר כי הפגישה נקבעה כבר לפני שבועיים עוד לפני קריאתו של טראמפ למנוע מוסלמים לארצות הברית. מהלשכה נמסר כי "ראש הממשלה ייפגש עם כל מועמד מכל מפלגה, שיגיע ויבקש. ‏גורמים בסביבת נתניהו הוסיפו כי "נתניהו לא מסכים עם כל אמירה של כל מועמד".

 

ח"כ מיכל רוזין (מרצ), חברה בוועדת חוץ וביטחון, החתימה 37 חברי כנסת על מכתב בהול לראש הממשלה בדרישה לגנות בפומבי את דבריו של טראמפ ולבטל את פגישתם המתוכננת עד שיחזור בו מדבריו. "בעוד שברחבי העולם מנהיגים מגנים את דבריו הגזעניים והמקוממים של המועמד הרפובליקני לנשיאות, נתניהו מעניק לו חיבוק חם", אמרה רוזין. "פגישתם בסוף החודש נותנת גיבוי לאמירותיו הגזעניות".

 

מהקואליציה חתמו על המכתב: יעקב מרגי ורועי פולקמן. באופוזיציה חתמו: מיכל רוזין, זהבה גלאון, אילן גילאון, עמיר פרץ, אחמד טיבי, סתיו שפיר, נחמן שי, איתן כבל, יוסי יונה, מיכל בירן, עליזה לביא, מיקי לוי, תמר זנדברג, עיסאווי פריג', מיקי רוזנטל, עבד אל חכים חאג' יחיא, יואל חסון, איתן ברושי,טלב אבו עראר, יעל גרמן, זוהיר בהלול, חנין זועבי, מסעוד גנאים, קסניה סבטלובה, עבדאללה אבו מערוף, יוסף ג'בארין, אוסאמה סעדי, איציק שמולי, מרב מיכאלי, קארין אלהרר, דב חנין, עאידה תומא-סלימאן, חיים ילין, יעקב פרי.

 

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה בתגובה כי "בושה שראש הממשלה מוכן לתת לגיטימציה לטראמפ ולסמן אותו כמועמד סביר שראוי להיפגש עם ראש מדינה. נכונותו של נתניהו להיפגש עם טראמפ למרות אמירותיו הגזעניות החמורות מאשרת את מה שהתבטאויותיו של ראש הממשלה מעידות עליו כבר מזמן; שמעולם לא היה פה ראש ממשלה כה גזען וחסר אחריות, שלא בוחל באמצעים ומוכן להעמיק את הקרע כדי להרוויח עוד כמה קולות או חיבוק מביך ממועמד הזוי, שאיש מלבדו לא מוכן לקבל".

 

לדבריה, "זו סטירה בפרצוף לאזרחי ישראל המוסלמים, שדונאלד טראמפ הציע למנוע מהם להיכנס לארה"ב ומעוניין לסמן אותם כחשודים ללא כל הצדקה".

 

המועמד המוביל לראשות המפלגה הרפובליקנית, דונלד טראמפ, הודיע הלילה כי יגיע עד סוף החודש לביקור בישראל. כבר הבוקר קראו ח"כים למנוע את כניסתו לכנסת במהלך ביקורו.

 

"ביקשתי מיו"ר הכנסת למנוע את כניסת הניאו-נאצי טראמפ לכנסת, 'עד שנבין ממש מה הסכנה של כל הטראמפים' למרות שהדברים שאמר לא זרים לאחדים כאן בכנסת", תקף בחריפות ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המאוחדת). גם ח"כ עומר בר-לב (המחנה הציוני) צייץ בעניין וכתב: "ככל שזה קשור אליי, הגזען דונלד טראמפ לא צריך להתקבל בכנסת".

 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)

 (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
(צילום: מתוך טוויטר)
 

 

 

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג אמר כי "‏דבריו של טראמפ מזעזעים ומעוררים שאט נפש. עוד לא הגיעה ללשכתנו פנייה להיפגש ונשקול אותה אם תגיע. הרצוג מקווה כי בהגיעו של טראמפ לישראל הוא ילמד שעמדותיו שגויות וייווכח במציאות שבה האוכלוסייה הערבית צומחת ומתפתחת וניתן להוביל למציאות של קיום משותף חזר ופורה אם מתייחסים לבני אדם בשוויון והערכה".

 

אך מהצד הימני של המפה התקבלו תגובות מרוככות יותר לדבריו של המועמד הרפובליקני המוביל במרוץ לנשיאות ארה"ב. "אני לא מרוצה מההתבטאויות שלו, ממש לא", מסר ח"כ יואב קיש (ליכוד). "יש לי הרבה ביקורת על מה שאמר, אבל הוא לא פרסונה נון-גרטה, והוא מועמד לנשיאות ארה"ב עם בולטות ועם סיכויים מסוימים. לדבר איתו ואפילו לומר לו את הביקורת על מה שאמר, ולנסות להבין מי הבן אדם, זה יכול להיות דווקא טוב. אז לפי שעה, אם תהיה הזמנה, אבוא לפגוש אותו, כי יש לי הרבה מה לומר. הוא לא מוקצה בעיניי. יש לי הרבה ביקורת שאני רוצה להשמיע באוזניו. אני פתוח לשמוע את דבריו".

 

ח"כ מייקל אורן מכולנו אמר כי "אסור שישראל תיגרר לתוך המירוץ הפוליטי לנשיאות ארה"ב, אך מצד שני אסור לנו לשתוק כאשר מכתימים קהילה שלמה רק על סמך אמונתם הדתית. עלינו לארח את המועמד לראשות המפלגה הרפובליקנית כאילו הדברים לא נאמרו על ידו, אך מצד שני להביע הסתייגות עמוקה מהאופי הפוגעני של דבריו".

 

עם זאת נראה כי הפוליטיקאים הבכירים בישראל מהססים אם להשתתף במופע של הקרקס הנודד, ויושבים כרגע על הגדר. "נגיב כשהעניין יהיה רלוונטי", נמסר מלשכתו של יו"ר הכנסת, ח"כ יואל (יולי) אדלשטיין, ואילו בלשכת ראש הממשלה עדיין לא השיבו על השאלה אם ייפגשו עם המועמד לנשיאות.

 

אתמול גם מתחו ארגונים יהודיים בארה"ב ביקורת נוקבת על טראמפ, בעקבות הצהרתיו על הצורך למנוע כניסה של מוסלמים למדינה, בין אם הם מהגרים או תיירים. הליגה למניעת השמצה (ADL), שנוסדה ב-1913 כדי להגיב על תופעות של אנטישמיות, מסרה: "התוכנית של טראמפ למנוע מאנשים להיכנס לארה"ב על רקע דתי אינה מקובלת ומנוגדת לערכים האמריקנים".

  

זעם גם בבריטניה: "טראמפ מטיף שנאה"

הח"כים הישראלים הם לא המחוקקים היחידים בעולם שזועמים מהצהרותיו השנויות במחלוקת של טראמפ. גם בבריטניה סערו הרוחות בעקבות דבריו של המועמד הרפובליקני המוביל, שטען בין היתר כי שוטרים בלונדון "חוששים לחייהם" בגלל שישנן קהילות בעיר שהן "קיצוניות מדי". ראש הממשלה הבריטי, דיוויד קמרון, גינה כבר אתמול את דבריו של טראמפ, ואמר כי "התבטאויות טראמפ הן פלגניות, אינן עוזרות ופשוט שגויות".

 

סטלה קריסי ממפלגת "הלייבור" הבריטית וטסמינה אחמד-שייח מהמפלגה הלאומית הסקוטית מיהרו לגנות את דבריו של טראמפ וקראו לו "מטיף שנאה". אל דבריהן הצטרף גם ראש העיר לונדון, בוריס ג'ונסון, שאמר כי הצהרותיו של טראמפ הן "שטויות מוחלטות" והוסיף: "הסיבה היחידה שבגללה לא הייתי הולך לאזורים בניו יורק היא הסיכון מפני מפגש עם דונלד טראמפ".

 

עתירה שפורסמה באתר הממשלה הבריטית, לפיה יש להרחיק את המועמד לנשיאות ארה"ב משטחי הממלכה בשל דברי שטנה, כבר הצליחה לגרוף עשרות אלפי חתימות. "בריטניה אסרה כניסה לאנשים רבים בעקבות דברי שטנה", נכתב. "אותם עקרונות צריכים לחול על כל מי שרוצה להיכנס למדינה. אם בריטניה ממשיכה ליישם את קריטריון 'ההתנהגות הפסולה' עבור אלו שרוצים להיכנס לגבולותיה, על הדבר להיות מיושם באופן שווה לעשירים ולעניים, לחלשים ולחזקים".


פורסם לראשונה 09/12/2015 10:43

 

בהכנת הידיעה השתתף איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, גדעון גדעון לע"מ
בדרך לישראל? טראמפ
צילום: AP, גדעון גדעון לע"מ
מומלצים