שתף קטע נבחר

למרות הסנקציות - ישראל ייצאה לצפון קוריאה

פרסום ראשון: על אף הסנקציות שהטיל האו"ם ב-2006 על קוריאה הצפונית ובכללן איסור על יצוא מוצרי יוקרה, היה בשנים האחרונות יצוא אסור של זהב מישראל אל המדינה המבודדת, בסכום של מאות אלפי דולרים וישראל ננזפה על כך. הבוקר עצרה ועדת הכלכלה והיו"ר איתן כבל את החגיגה

פרסום ראשון: על אף הסנקציות שהטיל האו"ם ב-2006 על קוריאה הצפונית ובכללן איסור על יצוא מוצרי יוקרה, מתברר כי בשנים האחרונות היה יצוא אסור מישראל אל המדינה המבודדת עם מוצרים שונים - בהם זהב, בסכום של כ-400 אלף דולר - ובניגוד להחלטת האו"ם, וישראל אף ננזפה על כך.

 

בשנת 2006 החליטה מועצת הביטחון של האו"ם על סנקציות על קוריאה הצפונית (הרפובליקה העממית הדמוקרטית של קוריאה), ואסרה על יצוא מוצרי יוקרה אל המדינה. אולם הבוקר התברר בוועדת הכלכלה של הכנסת כי למרות הזמן הרב שחלף מאז, לא אישרה המדינה את הצו המסדיר את הפיקוח על ייצוא אל המדינה המבודדת, ובכך איפשרה את הפרצה ליצוא טובין שככל הנראה הגיעו ישירות לסביבת חצר השלטון הרודני.

זהב מישראל ישירות לחצר השלטון. שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זהב מישראל ישירות לחצר השלטון. שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און (צילום: רויטרס)

הבוקר, כמעט עשור לאחר החלטת האו"ם, אישרה לראשונה ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) את הצו. בדיון נחשף כי בשנים האחרונות ישראל ייצאה זהב לקוריאה הצפונית, ומנהל תחום היצוא ברשות המיסים, דוד חורי, אף ציין כי הזהב אינו כנראה המוצר היחידי שהגיע לקוריאה הצפונית מישראל, אולם לא פירט מעבר לכך. "לצערי היה יצוא של זהב ולצערי גם עלו על זה ונדרשנו לתת הסברים", אמר. חורי אף סיפר כי עצר ניסיונות נוספים לייצא זהב בגלל שהדבר מבזה את ישראל. "כמעט ולא היה יצוא לקוריאה הצפונית מאז 2011, והוא כלל רק ספרים ושתלים דנטליים". לדבריו, הצו שהובא היום אל הוועדה נועד ליישר קו עם מדינות העולם.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) מתח ביקורת חריפה על העיכוב בהגשת הצו לאישור הוועדה. במהלך הישיבה תהה היו"ר כבל אם בסוגיה יחסית פשוטה היה עיכוב כל כך גדול מה עלול לקרות בנושאים אחרים - משמעותיים הרבה יותר. "אולי לראש הממשלה (המשמש גם כשר הכלכלה) לא היה זמן לחתום", עקץ כבל.

יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יו"ר ועדת הכלכלה, איתן כבל(צילום: גיל יוחנן)

נציגת הלשכה המשפטית של משרד הכלכלה, דלית רנרט, שהציגה את הצו, אמרה כי הוא נועד לאפשר פיקוח על היצוא לקוראיה הצפונית ולקבוע כי היצוא יתאפשר רק ברישיון, כמו כן קובע הצו את רשימת מוצרי היוקרה שאותם אסור לייצא למדינה. לדבריה קדמה לכך ועדה בין משרדית שהוביל משרד החוץ, שפעלה ב-3 השנים האחרונות להביא ליישום הסנקציות של מועצת הביטחון של האו"ם, המחייבת את ישראל כמו את שאר המדינות החברות בארגון.

 

עיכוב מכוון?

רנרט שבה והזכירה כי הייתה ועדה בין משרדית שעסקה בעניין וכי היה צורך לכנס הרבה משרדי ממשלה. אולם היו"ר כבל התעקש ואמר כי בכל זאת מ-2006 חלפו כמעט 10 שנים, ודרש לדעת האם מדובר בעיכוב מכוון. רנרט הודתה כי לא הייתה סיבה לעיכוב, אך ציינה כי הסנקציות מתחדשות כל שנתיים. היו"ר כבל תהה "אם לראש הממשלה לא היה זמן לחתום על התקנות".

 

כעת החגיגה הסתיימה והעובר על הצו צפוי לעונש. על פי הצו, רשימת מוצרי היוקרה שאסור לייצא כוללת: יינות; משקאות חריפים מכל סוג; מוצרי טבק; קוויאר; סרטנים וכל סוגי הלובסטרים; שבלולים; רכיכות וחסרי חוליות תת ימיות; מכוניות וכל סוגי הרכבים; יאכטות וסירות תענוגות; בשמים ומי טואלט; כל מוצרי הקוסמטיקה; פרוות; מתכות יקרות כולל זהב וכסף; תכשיטים; אבנים יקרות וחצי יקרות, כולל יהלומים ופנינים; כוסות משקה (בעיקר קריסטלים); עבודות וחפצי אמנות; עטי נביעה; שעונים מכל הסוגים; שטיחים; מוצרי עור הקשורים במוצרי נסיעה, אופנה ולבוש; אלקטרוניקה צרכנית (טלוויזיות, וידאו, DVD, טאבלטים ודומיה, לפטופים, נגני MP3 וכיוצא באלה); ציוד צילום; ציוד בידור אלקטרוני ותוכנות לציוד בידור אלקטרוני וציוד ספורט.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און
צילום: רויטרס
מומלצים