שתף קטע נבחר

הניסוי ב"חץ 3": ותודה להסכם הגרעין

הניסוי המוצלח של מערכת היירוט הוא דמי חנוכה לאזרחי ישראל, שיכולים לישון קצת יותר טוב בלילה. אבל המערכת עוד לא מוכנה לאיום מאיראן. מה שמאפשר את המשך פיתוחה בשקט בחמש השנים הקרובות הוא דווקא הסכם הגרעין המושמץ

הניסוי המוצלח של מערכת "חץ 3" הבוקר (ה') מהווה אבן דרך בשיפור יכולתה של מדינת ישראל להתמודד עם איום הגרעין הנשקף לה מאיראן. זו אבן דרך ולא תפנית של ממש מפני שניסוי מוצלח אחד עדיין לא מבטיח שהמערכת החדשנית כבר מבצעית ואפשר להפעיל אותה בתנאי קרב. אבל אנחנו, אזרחי מדינת ישראל, יכולים לישון היום יותר בשקט מאשר בליל אמש.

 

כדי להבין את משמעות הניסוי ואת התפקיד שממלא חץ 3 בהגנה מפני טילים בליסטיים ונשק גרעיני, צריך לזכור שהיא חלק ממערכת שלה ארבע שכבות וחצי. אם נסדר את המרחב האווירי בשמי מדינת ישראל ובמזרח התיכון כבית רב-קומות, החץ 3 מיירט את האיומים בקומה העליונה, כלומר בחלל מחוץ לאטמוספירה.

 

חץ 2 מיירט טילים בליסטיים בקומה שמתחת לה, כלומר באטמוספירה. מערכת שרביט קסמים, שתהיה מבצעית כנראה בסוף השנה הבאה, תיירט טילים בליסטיים ואיומים אחרים שנורים לעבר ישראל מטווחים של מאות קילומטרים ועם ראשי קרב שמשקלם מאות קילוגרמים.

 

לבסוף, בקומה התחתונה, נמצאת כיפת ברזל, שגם לה יכולות משופרות מאלה שתוכננו לה, אבל היא מיועדת לטווחים קצרים יחסית ולאיומים פשוטים יותר של נשק תלול מסלול לסוגיו.

 

 

שיגור המיירט חץ 3, הבוקר (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
שיגור המיירט חץ 3, הבוקר(צילום: אבי רוקח)

יש גם חצי קומה, בין שרביט קסמים לבין חץ 2: טילי הפטריוט, שגם הם מיירטים איומים שונים שבאים מטווחים בינוניים. המערכת הזאת תצא בהדרגה משימוש כששרביט קסמים, שמפותחת כעת בארצות הברית ובישראל במימון אמריקני וישראלי, תתחיל להיות מבצעית.

 

כל המערכות האלו, גם כשהן כבר מופעלות על ידי חיל האוויר, ממשיכות לעבור תהליך פיתוח בתעשיות הישראליות ובמִנהלת חומה של משרד הביטחון, דבר שמקנה להן כל העת יכולות חדשות. זה כבר קרה עם מערכת כיפת ברזל, שהיום מסוגלת ליירט איומים שבגרסתה הראשונה היו מחוץ לאפשרויות שלה.

 

כך זה ימשיך לקרות גם עם המערכות האחרות שמתוכננות להיכנס לשירות מבצעי ובמקביל לעבור שיפורים ופיתוחים שיעניקו להן כל העת יכולות חדשות בהתאם לאיומים, כלומר - מערכות הנשק והחימוש שמפתחים האיראנים, הרוסים וגורמים אחרים, ושעלולים להגיע אלינו. המרוץ הזה לא נפסק, ולא ייפסק בעשרות השנים הקרובות.

 

פיצוץ הטיל בחלל

אבל מערכת "חץ 3" מהווה באמת פריצת דרך מפני שהיא הוכיחה שהיא אכן מסוגלת ליירט טיל בליסטי בחלל. המשמעות היא שאם האיראנים ישגרו ראש קרב גרעיני על טיל בליסטי מטווח של 2,000 ק"מ, מערכת חץ 3 והמכ"מ "אורן אדיר" יהיו מסוגלות לזהות אותו בעודו משייט בחלל בגבהים של מאות קילומטרים מעל פני כדור הארץ, וליירט אותו באמצעות פגיעה ישירה, ברזל בברזל.

 

כך שאם ראש הקרב שאמור היה לחדור לאטמוספירה ולהגיע אלינו ייפגע, ואפילו אם הוא יתפוצץ, זה יקרה בחלל, הרחק מתחומה של מדינת ישראל, הרבה יותר קרוב לאויב, ואפילו הנשורת הרדיואקטיבית כמעט שלא תגיע אלינו.

 

יותר מזה, ידוע שלארה"ב, לרוסיה, לסין, לבריטניה ולצרפת יש יכולת לשגר טילים בליסטיים שמכל אחד מהם מתפצלים כמה ראשי קרב. כל ראש קרב כזה מכוון לפגוע במטרה אחרת. ישראל צריכה להביא בחשבון שלאיראנים תהיה יכולת כזאת, אבל אם ייפגעו הטילים האיראניים בחלל, גם ראשי הקרב המתפצלים לא יגיעו אלינו.

 

וישנה אפשרות שהאיראנים ישגרו מספר רב של טילים שרק על אחד או שניים או שלושה מהם יהיו פצצות גרעיניות. בכך, כמו שחמאס ניסה לעשות בצוק איתן, הם ינסו לנטרל את מערכות ההגנה האקטיבית של ישראל באמצעות מטחים גדולים. הכמות תהפוך אז לגורם שמגביל את היכולות של מערכות ההגנה האקטיביות ליירט אותן.

הניסוי הבוקר בפלמחים (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
הניסוי הבוקר בפלמחים(צילום: אבי רוקח)

אבל אם ישנה מערכת ישראלית שיכולה ליירט ביעילות בחלל, הדבר מעניק הרבה יותר הזדמנויות יירוט שבמהלכן יושמדו כל הטילים המתקרבים. תחילה על ידי החץ 3, אחר כך על ידי החץ 2, אחר כך על ידי הפטריוט ושרביט קסמים, ואם משהו כבר יגיע קרוב אז גם כיפת ברזל בתצורתה המעודכנת ביותר תהיה מסוגלת ליירט את האחרון מבין טילי המטח.

 

אגב, כשמדובר על איומים לא מדובר רק על טילים בליסטיים. צריך לקחת בחשבון פרסומים בעיתונות זרה שלפיהם האיראנים בונים מל"טים תוקפים, חלקם מצוידים בטילים וחלקם "מל"טים מתאבדים" עמוסי חומר נפץ שמתרסקים אל מטרתם, וגם טילי שיוט שכבר נרכשו מאוקראינה.

 

כשמערכת ההגנה האקטיבית על ארבע שכבותיה תושלם, כנראה יהיה לישראל מענה טוב לכל האיומים האלו. השכבה החשובה ביותר היא זו של חץ 3, שמאפשר לנו להתגונן מפני איום הגרעין, לא רק מצד איראן, אלא גם אם מדינות נוספות באזור יפתחו נשק גרעיני ויאיימו עלינו. לכן הניסוי היום הוא בהחלט דמי חנוכה ראויים לאזרחי ישראל.

 

מקדימים את איראן בזכות הטכנולוגיה

צריך לציין דבר נוסף: אפילו ראש הממשלה בנימין נתניהו ייאלץ עכשיו להודות ביושר שהסכם הגרעין שעליו חתמו מעצמות המערב עם איראן בהובלת ארה"ב תרם בצורה מכרעת לביטחון מדינת ישראל. איך?

אובמה. ההסכם בהובלתו קנה זמן לפיתוח מערכת ההגנה הישראלית (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה. ההסכם בהובלתו קנה זמן לפיתוח מערכת ההגנה הישראלית(צילום: AP)

ההסכם נותן פסק זמן של בין חמש ל-15 שנה בתהליך שבו יהיה בידי איראן נשק גרעיני מבצעי. סביר לגמרי להניח שאיראן לא תפר את ההסכם לפחות בחמש השנים הראשונות, עד שיוסרו מעליה כליל הסנקציות שהטילו עליה ארה"ב, האירופים והאו"ם. זה בדיוק פרק הזמן המינימלי שייקח למדינת ישראל לפתח את מלוא היכולות של חץ 3, לשפר את חץ 2, להכניס לשימוש מבצעי ולהשיג את מלוא היכולות של מערכת שרביט קסמים ולהמשיך לפתח את כיפת ברזל.

 

זה יעלה הרבה כסף, אבל האמריקנים, בעקבות חתימת ההסכם עם איראן, מוכנים לממן את זה. וזאת תעודת ביטוח טובה יותר מכל תקיפה צבאית של מתקני הגרעין באיראן, שתיתן לנו פסק זמן של בין שלוש לחמש שנים ואולי פחות.

 

היום אין ספק שהסכם הגרעין עם איראן, שמאפשר למדינת ישראל לפתח למלוא יכולותיהן את מערכות ההגנה האקטיבית שלה מפני איומים תלולי מסלול, הוא הסכם חשוב ומעניק תרומה מכרעת לביטחוננו למרות הפגמים הלא מעטים שיש בסעיפיו השונים.

 

חמש השנים שההסכם הזה מעניק לנו ינוצלו על ידי איראן לפתח טילים בליסטיים, טילי שיוט ואולי אפילו ראשי חץ מתפצלים ושאר מרעין בישין. אבל כיום לפחות אנחנו נעים בערוץ הטכנולוגי מהר הרבה יותר ויעיל הרבה יותר מהם, ולפי שעה זה מה שקובע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
שיגור החץ 3, הבוקר
צילום: אבי רוקח
מומלצים