שתף קטע נבחר

האם גברים בחיפה ישלמו יותר מזונות מת"א?

הנתונים מצביעים על הבדלים משמעותיים בין המרכז לבין חיפה בפסיקת מזונות במשמורת משותפת. הגיע הזמן שבית המשפט העליון יעשה פה סדר

רוחות חדשות נושבות בכל הנוגע לפסיקת מזונות במשמורת משותפת ותוך קיום אחריות הורית זהה או דומה, ובתי המשפט נוהגים לפסוק מזונות נמוכים יותר אף שישנו ספק רב אם גישות אלה מתיישבות עם הדין העברי ועם הלכות בית משפט העליון.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

חובת האב לשאת במזונות הילדים היא עדיין מוחלטת ורק לאחרונה הבהיר זאת השופט אליקים רובינשטיין מפורשות (בע"מ 8719/13 פלוני נ' פלוני). למרות זאת, בפועל נפסקים מזונות נמוכים יותר בסיטואציות של משמורת משותפת, תוך מתן פרשנות יצירתית ביותר לדין העברי.

 

נדמה שרוח חדשה זו, השואפת להכיר ב"מזונות שוויוניים", מהווה חקיקה שיפוטית של הערכאות הדיוניות, וגם אם יש לכך מקום – ראוי היה לעשות זאת באמצעות חקיקה ולמצער בתקדים מחייב. פסיקה של ערכאות נמוכות עלולה ליצור כאוס משפטי, שכן כל ערכאה יכולה לשפוט אחרת, וכל שופט מחיל על המקרה שבפניו את השקפת עולמו האישית.

 

תחושה זו הובילה אותי לחקור את הנושא ולמצוא הבדלים משמעותיים בין בפסיקת המזונות בבתי המשפט בתל אביב לבין הפסיקה בחיפה.

אילוסטרציה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

המחוזי בחיפה: 25%, בלי מדור

בבית המשפט המחוזי בחיפה נקבע לא אחת שאין מקום לפטור את האב ממזונות גם כשמתקיימת משמורת משותפת, אך ראוי להפחית מגובה התשלום ובלבד שטובת הקטינים לא תיפגע. כמו כן, הגישה היא ששיעור ההפחתה אינו מנותק מהתחשבות בהכנסותיהם של שני ההורים.

 

כבר לפני תשע שנים קבע בית המשפט המחוזי בחיפה כי שיעור ההפחתה יהיה תלוי בנסיבות כל מקרה לגופו. במקרה זה נקבעה הפחתה של כ-25% מסכום המזונות שבו חויב האב. יחד עם זאת, דמי המדור לא הופחתו נוכח ההבנה כי דמי השכירות ועלות אחזקת הבית אינם משתנים גם אם הילדים לא לנים בחלק מהימים אצל האם, וכלשון בית המשפט:

 

"עיקר ההוצאה בגין מדור - שכר דירה וארנונה - אינו תלוי במספר הימים שבהם מתגוררים הקטינים בדירת האם. לפיכך, אין להפחית חלק זה של מזונות הקטינים מחלקו של האב, על אף שמדובר במשמורת משותפת" (ע"מ 318/05).

 

פסק דין זה הפך להיות פסק הדין המנחה במחוז חיפה. כך למשל, בפברואר 2015 הוא אישר את החלטת בית המשפט למשפחה להפחית מהאב – החולק עם האם משמורת משותפת – רק 30% מהמזונות, מבלי לפגוע במדור. נפסק כי האב ישלם לשלושת ילדיו 5,500 שקל בלבד בתוספת 60% מהוצאות החינוך והבריאות החריגות (עמ"ש 54256-09-14, 51098-09-14).

 

במקרה אחר, שהוכרע לאחרונה, קבע השופט חננאל שרעבי כי אין לשנות את החלטת בית המשפט למשפחה להפחית מהמזונות רק 25% ללא המדור. בכך נדחתה בקשת האב להפחית יותר בשל המשמורת המשותפת, והוא ישלם לילדיו 3,750 שקל (רמ"ש 46702-06-15).

 

תל אביב והמרכז: חצי בהכול

לעומת זאת, בבית המשפט המחוזי מרכז הגישה הרווחת היא הפחתה של 50% במזונות, כולל במדור, כאשר המשמורת משותפת וההורים משתכרים הכנסה דומה.

 

כך קבע בית המשפט המחוזי בערעור שהוגש על ידי אב שחויב במזונות מלאים במצב של משמורת משותפת: "בהתחשב בחלוקת האחריות ההורית שבין הצדדים, אנו סבורים כי ראוי לחייב את האב במחצית עלות ההוצאות ההכרחיות של הקטינים ומחצית עלות חלקם במדור בעת שהם שוהים עם האם" (עמ"ש 25027-02-14).

 

במקרה הזה האב חויב לשלם לשלושת ילדיו 1,750 שקל בלבד – דמי מזונות נמוכים לכל הדעות.

 

בפרשה שהוכרעה במחוזי בתל-אביב (עמ"ש 1180-05-14), התקבל ערעור על פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה, שחייב את האב במזונות של 3,900 שקל כדי לאזן בין המשאבים של משקי הבית – של האב ושל האם – תוך הטלת חבות עודפת מסוימת על האב מצד אחד, ומצד שני להותיר בידו אמצעי מחייה בסיסיים.

אילוסטרציה  (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)

שופט המחוזי בתל אביב שאול שוחט הציע נוסחה לחישוב חיוב המזונות של אב שחולק משמורת משותפת שבה קיים שוויון מלא בחלוקת זמני השהות של הילדים עם ההורים: לפי הנוסחה יש להוסיף למחצית המזונות ההכרחיים ומחצית המדור (חלקו של האב בתקופה שבה הילד אצל אמו), את היחס בין ההכנסה הפנויה של האב אל מול ההכנסות הפנויות של שני ההורים, במכפלת הצרכים שמעבר להכרחיים. לכך מתווספות הוצאות המדור הבסיסיות של הקטין בתקופה שאינו שוהה אצל האם, בהפחתת הצרכים העודפים שבהם נושא האב בתקופה שבה הקטין שוהה אצלו.

 

לאחר שהחיל את החישוב הזה על המקרה שבפניו, קבע השופט שוחט שהאב ישלם לשני ילדיו מזונות של 1,120 שקל בלבד, בתוספת מחצית מהוצאות חינוך ורפואה.

 

שימו לב: מדובר בתוצאה מרחיקת לכת עבור הצדדים, שכן החיוב במזונות הופחת לפחות משליש מהסכום המקורי.

 

מה ניתן ללמוד מההבדלים?

המזונות והמדור באזור המרכז אם כן, נפסקים בשיעור של 50%, כולל סוגיית המדור, בעוד שבמחוז חיפה ההפחתה היא בשיעור של 25% בלבד, והפחתה זו מתייחסת אך ורק למזונות ולא למדור.

 

יוצא אם כן, כי מצבם של גברים שחולקים משמורת משותפת טוב יותר באזור המרכז מאשר בחיפה.

 

מדובר במצב בעייתי: כשם שאין זה סביר שענישה בתחום הפלילים תהא שונה ממחוז למחוז, כך נכונים הדברים לעניין מזונות ומדור.

 

לפיכך נדרשת התערבות המחוקק או פסיקה עקרונית של בית המשפט העליון, שכן אין זה רצוי או נכון שהתוצאה הסופית תהא נגזרת של מקום המגורים, ואף יודגש כי מדיניות משפטית ראויה יוצרת אחידות בפסיקה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד אלינור ליבוביץ'
מומלצים