שתף קטע נבחר

הביטו מחר בערב לשמיים: 120 מטאורים בשעה

שיא מטר המטאורים ג'מינידים יהיה מחר ב-20:00 בערב - ואם לא יהיו עננים צפוי לנו מטר נאה. אז איך ניתן לצפות במטר ואיפה? כל הפרטים

חגיגה בשמיים - בסוף חנוכה: האירוע המשמעותי הגדול של השבוע הוא מטר המטאורים ג'מינידים, הנובע מקבוצת תאומים (ג'מיני) ושיאו צפוי מחר (יום ב'). מטר זה הוא אחד ממטרות המטאורים העשירים ביותר בשנה והקצב הצפוי בשיא הוא כ-120 מטאורים בשעה (הקצב הוא תיאורטי והוא מחושב לקצב שהיה נראה לו נקודת המוצא של המטאורים מצויה מעל הראש כאשר תנאי התצפית אופטימליים).

 

 

קבוצת תאומים זורחת באופק המזרחי עם רדת החשיכה בישראל ומגיעה לרום מרבי, כמעט בזניט, כשעתיים לאחר חצות, כך שבחציו השני של הלילה אפשר לצפות למטר עשיר. שיא המטר צפוי מחר (יום ב') בשעות הערב (20:00 שעון ישראל) ולפיכך השיא ייראה מישראל, אם כי יש גם תחזיות לשיאים קטנים בשעות מוקדמות יותר ואפשר לצפות בקצבים נאים של המטר בלילה שלפני ואחרי השיא. כיוון ששיא בשעות בערב של יום שני והיעדרו של הירח המצוי בסמוך למולד, מבטיחים מטר נאה, אם כי כמובן הכל תלוי בעננות ובמזג האוויר.

 

המטאורים הם חלקיקי אבק שמסתם אינה עולה על חלקיקי הגרם. המטאורים המשויכים למטר הג'מינידים נעים במהירות בינונית של 35 ק"מ לשנייה ומקורם באסטרואיד פא'תון ובכך הם נבדלים ממרבית מטרות המטאורים שמקורם בשביטים. חלקיקי האבק נשרפים כליל לאחר כניסתם לאטמוספירה ואינם מגיעים לפני הקרקע.

 

ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארכיון(צילום: EPA)

 

מטר המטאורים הבא שייראה מישראל יהיה מטר המטאורים קואדרנטידים ששיאו צפוי בין ה-3 ל-4 בינואר 2016, אלא שאז אור של הירח שיזרח לאחר חצות עשוי לקלקל מעט את ההנאה.

 

כיצד צופים במטר המטאורים?  

ראשית - מרבית המטאורים הם חיוורים ואינם "אוהבים" תאורת רקע. לכן, רצוי לצאת למקום חשוך ככל האפשר ולהתרחק ממקום יישוב. כך נגדיל את הסיכוי לראות יותר מטאורים. השנה הירח מצוי סמוך למולד ולכן אורו לא יפריע לצפייה במטר.

 

כרגיל במטרות מטאורים חשוב להדגיש שאין צורך במשקפות או בטלסקופים, יש להביט לכיוון השמים (רצוי לכיוון הזניט בשעות המאוחרות של הלילה). המטאורים נראים בכל מקום בשמים. חשוב להדגיש שאין כל כיוון מוגדר בשמים שבו נצפה כיוון שגם אם המטאורים מגיעים מקבוצת תאומים, הרי שהודות למסלולם אפשר לראות אותם גם הרחק מנקודת המוצא.

 

צילום מטאורים

כדי לצלם מטר מטאורים, כל שנדרש הוא להגיע למקום חשוך, ללא תאורת רקע, ולעמיד מצלמה עם צמצם פתוח. ככל שפרק הזמן שבו הצמצם פתוח ארוך יותר, כן יהיה סיכוי גדול יותר לקלוט מטאור בעדשה. זכרו - הקווים המוארכים שיתקבלו אינם מטאורים. אלה מסלולי הכוכבים בשמים הנובעים כתוצאה מסיבוב כדור הארץ סביב צירו.

 

ומה בשמיים בימים אלה?  

מי שיחמיץ את המטר יכול להתנחם בצפייה בכמעט כל כוכבי הלכת שאפשר לראות בעין, הנראים מעל האופק המזרחי טרם זריחת החמה. כוכב הלכת הזורח ראשון הוא כוכב הלכת הענק צדק, שאי אפשר לטעות בזוהרו הרב יחסית ליתר כוכבי השמים. צדק נראה מצוין על חגורות העננים שלו וארבעת ירחיו הגדולים במשקפת שדה או בטלסקופים קטנים. אחר צדק זורח מאדים, ההולך ומתקרב לכדור הארץ לקראת הקרבה המירבית ביננו במחצית השנה הבאה. מאדים ניכר בגונו הכתמתם-אדום ובבהירותו הגבוהה יחסית. לאחר מאדים זורח נוגה, באופן ששלושת כוכב הלכת-– צדק, מאדים ונוגה יוצרם מעין קו ישר במקטעים שווים. נוגה מאפיל בזוהרו גם על צדק. ממש לפני הזריחה, חדי העין יוכלו להבחין בשבתאי, המצוי בהמשך הקו הנמתח מצדק לנוגה, בולט ממש מעל האופק באור הדמדומים.

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מטאורים בנגב. ארכיון
צילום: רועי עידן
מומלצים