שתף קטע נבחר
 

כך תמצאו את רופא השיניים המתאים: 25 עצות

רופא שיניים טוב, כמו רופא משפחה, יכול ללוות אתכם חיים שלמים. לכן כדאי להשקיע בחיפוש אחר הרופא הרגיש, ההגון והמקצועי ביותר שאפשר למצוא ולא להתפשר. "זמנים בריאים" בידיעות אחרונות מביאים את הטיפים שיעזרו לכם בחיפוש

‭.1‬ איך מתחילים לחפש רופא

בקשו, כמובן, המלצות של חברים ומכרים והתרשמו מהביקור שלכם במרפאה ומהשיח עם הרופא, אך יחד עם זאת בררו אם הרופא הוא רופא שיניים מוסמך. 

 

בישראל יש טכנאים העוסקים בטיפול שיניים אף שזה אסור על פי חוק. ידוע גם מקרה של שיננית שעסקה ברפואת שיניים. לא רואים תעודות על הקיר? בררו באתר משרד הבריאות האם יש לו רישיון.

 

כמו כן שאלו את הרופא איפה למד וכמה זמן הוא עוסק ברפואת שיניים וחפשו עליו חוות דעת באינטרנט. אם מצאתם יותר מחוות דעת אחת שלילית או כמה תביעות שהוגשו נגדו התרחקו ממנו ומהמרפאה.

 

‭.2‬ כמה זמן הטיפולים מחזיקים?

כשאתם מתייעצים עם חברים ומכרים: שאלו אותם כמה זמן מחזיקים מעמד הטיפולים שעברו. לכל טיפול זמן חיים ממוצע: ‭6-5.5-כ‬ שנים לסתימות לבנות, כתרים ותותבות, ‭8-כ‬ שנים לסתימות אמלגם, ‭10-9-כ‬ שנים לכתר ‭12-וכ‬ שנים לשתלים. רופא בינוני ישיג לכם זמן ממוצע, רופא טוב ישיג לכם יותר זמן.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

‭.3‬ כמה זה עולה?

מחיר הטיפול הוא מרכיב חשוב בבחירת הרופא, אבל הוא לא צריך להיות הגורם המוביל. ייתכנו בהחלט הבדלים בין התעריפים של רופאים שונים, וזו פונקציה של החומרים שבהם ישתמשו, הטכנאים שיבצעו עבורם את העבודה, הערכתם העצמית ומיומנות עבודתם.

 

היזהרו ממחירים נמוכים במיוחד. כדי להשוות מחירים בצורה טובה יותר למדו על החומרים שבהם משתמש הרופא. למשל, כשמדובר בכתר הוא יכול להשתמש במתכת לא אצילה, כרום או קובלט,‬ במתכת חצי אצילה, סגסוגות כסף או זהב עם פלדיום, שילוב זהב עם פלטינה ובזרקוניה שקוף ומתלבש טוב יותר על הכתר.

 

ככל שהמתכת בשלד הכתר מכילה שיעור גבוה יותר של זהב, הכתר נחשב משובח יותר. על פי הנחיות משרד הבריאות, על הטכנאים לקיים רישום של סוגי המתכת. כלומר לכל כתר יש "תעודת זהות" ואפשר פשוט לבקש לראות אותה.

 

‭.4‬ גם עם רופא שיניים אפשר להתמקח

ניתן להציע לשלם חלק מהסכום במזומן ומראש תמורת הנחה. כך נחסכים לרופא עמלות האשראי, והוא מקבל ביטחון שחלק מעלויותיו כוסו. אבל היזהרו, אל תגזימו בעמידה על המקח תוך פגיעה בגאווה המקצועית של הרופא.

 

‭.5‬ מתי לבקש חוות דעת שנייה

אם הרופא מציע מחיר גבוה במיוחד או כשמדובר בטיפול מורכב, מומלץ לקבל חוות דעת שנייה. דרך נוחה לקבל חוות דעת שנייה: לבקש מהרופא את צילומי הרנטגן ולשלוח לאתר לחוות דעת שנייה. "רדנט‭,"‬  שאותו מפעילים בתשלום שני רדיולוגים ותיקים, פרופ' יצחק מרמרי ופרופ' ישראל קפה.

 

‭.6‬ זקוקים לטיפול שיניים גדול ומורכב?

 שווה לברר על רופאים טובים בערי הפריפריה שיהיו זולים בהשוואה לרופאים במרכז הארץ. זאת בתנאי שיש לכם זמן ואפשרות לנסיעות לפריפריה, כי כל טיפול ממושך כרוך בכמה ביקורים אצל רופא השיניים.

 

‭.7‬ שיהיה לכם נוח

בחרו מרפאה בעלת מיקום נוח, גישה קלה וחניה. חשוב שהמרפאה תהיה פתוחה בשעות הנוחות לכם.

 

‭.8‬ מתי יש צורך במומחה ומתי די ברופא שיניים כללי?

‭90%‬ מרופאי השיניים בישראל הם רופאי שיניים כלליים שסיימו שש שנות לימודים. ברפואת השיניים תשע התמחויות שונות ובהן אורתודונטיה, שיקום הפה, טיפולי שורש, חניכיים ועוד, שכל אחת מהן דורשת שלוש-ארבע שנות לימוד נוספות.

 

אז נכון שרופא השיניים הכללי מוסמך לבצע את כל הטיפולים, ויש גם שעושים זאת בצורה נפלאה, אבל הסטטיסטיקה מלמדת שבדרך כלל איכות הטיפול של המומחה טובה יותר, והטיפול שורד זמן רב יותר.

 

כשמדובר בטיפול מורכב, ביותר משן אחת, מומלץ לפנות לטיפול אצל מומחה. החלטתם על מומחה? אם במשרדו אין תעודה המעידה על הסמכתו כמו - מחה, מומלץ לפנות לאגף לבריאות השן במשרד הבריאות כדי לברר אם הרופא המסוים אכן בעל תואר מומחה.

 

בידקו אם רופא השיניים עובד עם סייעת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בידקו אם רופא השיניים עובד עם סייעת(צילום: shutterstock)

 

‭.9‬ האם רופא השיניים עובד עם סייע/ת?

 רופא שיניים שעובד ללא עזרה לא יוכל להעניק לכם טיפול ברמה טובה. לדוגמה, לא דומה אחיזת סקשן על ידי סייע/ת לרופא ש"תוקע" את הצינורית בפיכם הפעור, ואתם עלולים להיחנק.

 

‭.10‬ למי שייכת המרפאה?

האם הבעלים הוא הרופא המטפל בכם או גוף אחר? כשמדובר בבעלות של חברה, קיים סיכון שהרופא שמטפל בכם היום לא יהיה שם בעוד חצי שנה, כשתצטרכו טיפול נוסף, או שהחברה שמנהלת את המרפאה לא תכיר באחריות שלה לטיפול.

 

לרופאים המועסקים בתאגיד אין אחריות אישית כלפיכם, ואם המרפאה תפשוט רגל, וכבר היו דברים מעולם, לא יהיה לכם את מי לתבוע.

 

‭.11‬ שימו לב להתנהגות הרופא כשאתם יושבים על הכיסא

רופא רציני יתחקר אתכם ראשית כל לגבי ההיסטוריה הרפואית שלכם, כולל אשפוזים, מחלות כמו סוכרת, אלרגיות, התרופות שאתם נוטלים; ירשום פרטים בכרטסת או במחשב, וילבש כפפות לפני שהוא נוגע בכם.

 

אם הרופא לא שאל אתכם על מחלות קודמות ועל תרופות שאתם מקבלים, וגם לא מבצע צילום רנטגן אף שהגעתם אליו בפעם הראשונה, קומו וצאו. טיפול שיניים הוא טיפול רפואי לכל דבר, ובמהלכו נעשות פעולות שונות כגון מתן תרופות שיכולות לסתור תרופות שאתם נוטלים. חוסר התייחסות למרכיבים אלו עלול לסכן אתכם.

 

‭.12‬ עם איזה טכנאי הרופא עובד?

 רכיב עבודת הטכנאי משמעותי גם במחיר וגם באיכות התוצר הסופי. הרופא יכול לרכוש כתר ב ‭300-200-‬ שקלים, ויש גם ‭2,500-2,000-ב‬ שקלים. רמת האיכות של החומרים, הדיוק, ההקפדה ואורך החיים של המוצר הסופי שונים לחלוטין.

 

שאלו את הרופא אם הוא מוכן לפרט את עלות הטכנאי במחיר הסופי כדי שתוכלו לשפוט את רמת הטכנאי. לחלופין אתם יכולים לשאול אם המרפאה עובדת עם טכנאים בכמה רמות מחיר, ומה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם.

 

‭.1 3‬ ודאו שיש לו הרבה לקוחות

אמרה ידועה קובעת שרופא שיניים רעב הוא רופא שיניים מסוכן. ודאו שאינכם בין מטופליו הבודדים של הרופא שאתם חושבים לבחור.

 

‭.14‬ אל תהססו לשאול שאלות

לפני שאתם מתחילים בטיפול שאלו את כל השאלות שעולות בדעתכם, אתם לא נודניקים. האם הרופא מסביר את כל התהליך מראש? מהן השיטות שהוא נוקט להפחתת כאבים? האם הוא מסביר לכם גם את הסיכונים?

 

‭.15‬ איך נראית המרפאה?

 נקייה? מתוקתקת? האם השירותים נקיים? האם יש כיור לרחיצת ידיים בחדר הטיפולים? איך אנשי הצוות לבושים? האם יש סטריליזטור במרפאה? בעידן של היום רופא שמעשן במרפאה או מאפשר לפציינטים לעשן בחדר הקבלה הוא רופא סוג ‭.'ב‬

 

‭.16‬ האם משתמשים בציוד חד-פעמי?

ככל שהרופא משתמש במגוון גדול יותר של ציוד חדפעמי כך הוא מקפיד יותר על ההיגיינה של המטופלים ועל ביטחונם. מה צריך להיות חד-פעמי? הסינרים, הכפפות, הכוס לשטיפת הפה והחלק שמוכנס לפה לשאיבת הרוק.

 

‭.17‬ האם יש מענה למקרה חירום?

 בררו אם הרופא או המרפאה נגישים במקרה חירום.

 

‭.18‬ האם הרופא מציג תוכנית טיפול?

ודאו שהרופא מציע לכם תוכנית טיפול מסודרת. רופא שיניים איכותי אמור להציע לכם כמה אופציות טיפוליות.

 

‭.19‬ האם הרופא מעודכן?

בישראל, בניגוד לארצות-הברית ולאנגליה, אין חובה לרופאי שיניים ללמוד לימודי המשך ולהתעדכן. חלק מרופאי השיניים הפעילים לא שמעו הרצאה בתחום

 מאז סיום לימודיהם, ולכן הם עלולים שלא להכיר טכנולוגיות וחומרים חדשים.

 

הסתדרות רופאי השיניים מקיימת מסלול עדכון המעניק ניקוד לחבריה המגיעים להרצאות ולכנסים מקצועיים בארץ ובחו"ל. 100 נקודות מצטברות מעניקות תעודת "רופא שיניים מעודכן" לתלייה בקליניקה. בדקו אם רופא השיניים שבחרתם מתעדכן.

 

‭.20‬ חפשו כימיה.

רופא שיניים ילווה אתכם בדרך כלל במשך שנים רבות. בחרו את הרופא המטפל גם על בסיס הכימיה שתיווצר ביניכם. 

 

‭.21‬ האם מותר לו להרדים?

 אם אתם מתכננים לעבור טיפול שיניים בהרדמה מלאה, ודאו שהרופא עבר קורס מיוחד המסמיך אותו לעסוק בהרדמה; ודאו שהמרפאה מחזיקה ברישיון של

 משרד הבריאות לטיפול בהרדמה, וכי נוסף על רופא השיניים יימצא במקום מרדים מוסמך. בקשו את שם המרדים וודאו שהוא אכן מוסמך.

 

‭.22‬ מפחדים מאוד?

בררו אם הרופא מוכן לקיים את הפגישה הראשונה מחוץ לטווח הראייה של המקדחה המאיימת. ודאו שרופא השיניים מוכן לדון ולהתייחס לפחדיכם ולהציע דרכים

להתמודד איתם. אם לא, החליפו רופא.

 

‭.23‬ האם הוא נלחם על כל שן?

 העדיפו רופא שיניים שנלחם על כל שן ולא ממהר לעקור. אין תחליף לשיניים האמיתיות, גם אם מדובר בעקירת שן חולה, שן בינה או בעקירת שיניים לצורך הרכבת שתל. תשאלו תמיד: האם זה הכרחי? שקלו להתייעץ עם רופא נוסף או מומחה לבעיה הספציפית לפני העקירה.

 

‭.24‬ הרופא מציע שתלים ללא ניתוח?

 היזהרו, כי אין חיה כזו. החדרת שתל מחייבת פעולה כירורגית. ישראל נחשבת לשיאנית עולמית הן במספר הניתוחים להשתלת שיניים והן ברמת הסיבוכים. בררו מהי ההכשרה שעבר הרופא בתחום השתלים.

 

האם הוא מומחה שעבר הכשרה מסודרת וממושכת או שהשתתף פה ושם בקורסים ביוזמת חברות השתלים. על פי הערכות, כשליש מרופאי השיניים מבצעים שתלים אף שלא עברו הכשרות מסודרות, ‭5%-כ‬ מהשתלים נכשלים.

 

‭.25‬ רופא שיניים הוא מין סוג של בית.

אם אתם מרגישים שהמצב בפה מידרדר, סימן שהבית לא נותן לכם מענה מספיק טוב ויש צורך להחליפו. מצד שני לישראלים יש נטייה מוגזמת לקפוץ מרופא שיניים אחד לאחר, בדרך כלל בגלל שיקולי מחיר.

 

אם מצאתם רופא שיניים טוב, אמין, שעונה על דרישותיכם —הישארו איתו. זכרו שרופא השיניים המחליף גם לא יהיה אחראי לעבודתו של הרופא הקודם.

  

סייעו בהכנת הכתבה: פרופ' ארווין וייס, ראש בית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל־אביב; ד"ר לנה נטפוב, מנהלת המחלקה לשירותים דנטליים, משרד הבריאות; פרופ' יונתן מן, בית הספר לרפואת שיניים האוניברסיטה העברית והמחלקה לרפואת שיניים קהילתית בבית החולים הדסה ירושלים; ד"ר יצחק חן, יו"ר התאחדות רופאי השיניים; פרופ' יצחק מרמרי, מבעלי מיזם האון־ליין "חוות דעת מומחה ברפואת שיניים"

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך תבחרו את רופא השיניים הטוב ביותר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים