שתף קטע נבחר

מה הסיכוי שאסטרואיד ישמיד את כדור הארץ?

בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים שטענו כי הסיכויים לפגיעה של אסטרואיד שיסכן את החיים על כדור הארץ גדלו פי עשרה. אז מה זה אסטרואיד ואת מי הוא כבר השמיד? הכל ב"הידעתם ש..." תוכנית המדע של ynet

מאות מיליונים מהם מסתובבים בחלל במרחק קטן מאיתנו, הדינוזאורים הושמדו בגללם ותעשיית הסרטים מתפרנסת מהם כבר שנים. האם יש הסיכוי שגם אנחנו, בני האדם, ניכחד על ידי פגיעת אסטרואיד?

 

 

לפני הכל, קצת היסטוריה. לפני 65 מיליון שנים אסטרואיד ברוחב של שמונה קילומטרים פגע בכדור הארץ וגרם לפיצוץ אדיר. האבק שהצטבר ושינויי האקלים גרמו להכחדה טוטאלית של הדינוזאורים ששלטו אז בכוכב הלכת. מאז לא היו עדויות לאירוע בסדר גודל כזה, אך במאה האחרונה התרחשו כמה מקרים שצריכים להציב תמרור אזהרה. הבולט ביניהם הוא פגיעת המטאור בעיר צ'ליאביסק שברוסיה לפני שנתיים. הגוף הזר, ששקל 9,000 טון, חדר לאטמוספירה במהירות של 54 אלף קמ"ש והתפוצץ בגובה של כמה קילומטרים.. העוצמה של הפיצוץ הייתה פי 33 מפצצת האטום שהוטלה על הירושימה. התוצאה: 1,200 פצועים.

 

האסטרואידים הם למעשה גושים המורכבים מסלעים, מתכות וגזים. ונעים באופן קבוע בין מסלולו של מאדים לבין מסלולו של צדק. "חגורת האסטרואידים" בעגה המקצועית. נהוג לחשוב שכוכבי הלכת נוצרו מהתלכדות של חלקי אבק וסלעים. האסטרואידים למעשה, הם תוצאה הפוכה של כך. אזור החגורה, שבו נמצאים האסטרואידים היה נתון להשפעתו האדירה של צדק, שבכוח-המשיכה החזק שלו מנע מגושי הסלע הרבים להתלכד ולהפוך לכוכב-לכת.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

הראשון לגלות אותם היה האסטרונום האיטלקי ג'וזפה פיאצי ב-1801. פיאצי לתומו חשב כי מדובר בכוכב לכת חדש ומיהר לתבוע לעצמו חלקה ולקרוא לכוכב החדש על שמה של האלה המשגיחה על סיציליה: קרס. מה רבה הייתה אכזבתו ששנים לאחר מכן התגלו עוד ועוד אסטרואידים עד שזכו לכינויים הרשמי: גרמי שמים דמויי כוכבים.

 

מפחדים מהתנגשות? יש לכם סיבה טובה. בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים שטענו כי הסיכויים לפגיעה של אסטרואיד שיסכן את החיים על כדור הארץ גדלו פי עשרה, ורק לאחרונה נאס"א דיווחה על אסטרואיד חדש שיחלוף על פנינו ממרחק של 500 אלף קילומטר, מרחק זעיר במונחי חלל. שנים שמדענים מנסים לצפות את הפגיעה הבאה ולהתמודד עימה, וכבר היום עובדים בסוכנויות החלל השונות על פתרונות טכנולוגיים לעת הצורך. החל ממדחפים עצומים שיסיטו את האסטרואיד ממסלולו ועד לשליחת חללית עם פצצה מיוחדת שתשמיד אותו לחלוטין. לגמרי ברוס ויליס בארמגדון.

 

רגע לפני שאתם הולכים לבנות את הבונקר שלכם, אתם יכולים להיות קצת יותר רגועים. הפעם האחרונה שזה קרה הייתה לפני עשרות מיליוני שנים. מצד שני...זה קרה פעם אחת... זה יכול לקרות שוב...

 

עורך: מתן כהן

אפטר: ענבל גרוסמן

גרפיקה: דנית רוט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סוכנות החלל האירופית
אילוסטרציה
צילום: סוכנות החלל האירופית
מומלצים