שתף קטע נבחר

מה הקשר בין ויטמין D לבין תפקוד מיני?

מחקר אמריקני חדש מצא קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D לבין בעיות זיקפה. איך מחסור בוויטמין הזה עלול להשפיע על מצב בריאותנו הכללי וכמה מומלץ לצרוך כדי להימנע מחוסרים?

בשיתוף סופר-פארם

 

בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים רבים המדווחים על הקשר בין ויטמין D למחלות שונות כמו סוכרת, מחלות לב, דלקות וכלי דם. אורח החיים המודרני וההמלצות להתרחק מקרינת השמש, גורמים לאחת הסיבות המרכזיות להתפתחות התופעה שהיקפה הגדול התברר רק לאחרונה, והיא מכונה כיום בעולם "מגפת החסר בוויטמין D".

 

לא רק זאת. מחקר אמריקני חדש שנערך באוניברסיטת ג'ונס הופקיס במרילנד, ארה"ב, מצביע על כך כי רמות נמוכות של ויטמין D עלולות להגביר את הסיכון לאימפוטנציה. על פי נתונים, בעיות זקפה קיימות בקרב 40% מהגברים בגילאי 40 ומעלה, ובקרב 70% מהגברים בני 70 ויותר.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

במחקר שערכו נמצא כי מתוך הגברים שסבלו מחסר בוויטמין D, ניכר כי 32 אחוז מהם היו בסיכון גבוה יותר לבעיות זקפה בהשוואה לגברים עם רמות ויטמין D בטווח הנורמה. זאת לאחר שקלול גורמי סיכון נוספים לאין אונות כמו תרופות, צריכת אלכוהול, עישון, סכרת, דלקתיות ולחץ דם גבוה.

 

שתי הבעיות, בעיית זקפה וחוסר בוויטמין D, משויכות לסיכון בתחלואת לב וכלי דם. החוקרים הדגישו עד כמה מכרעת השפעתו של הוויטמין על תפקוד כלי דם בכל הגוף, בין היתר ברקמת הלב ובאברי המין.

 

כבר לא נחשפים כל כך לשמש. מחסור בוויטמין D (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כבר לא נחשפים כל כך לשמש. מחסור בוויטמין D(צילום: shutterstock)

 

ויטמין D  אחראי לאיזון סידן בגוף, הוא חשוב להתפתחות תקינה של השיניים ועצמות הגוף ולשמירה על תפקוד תקין עצב/שריר. בנוסף, הוא קשור גם להפחתת תהליכים דלקתיים בגוף.

  

בשל העובדה שאין הרבה מקורות תזונתיים לוויטמין D, אומרת דתיה יער, תזונאית יועצת לאלטמן כי אין אפשרות מעשית להגיע לרמות סבירות של הוויטמין ללא חשיפה מספקת לשמש ו/או צריכתו כתוסף תזונה.

 

למי חסר ויטמין D?

ויטמין D אינו ויטמין קלאסי, משום שהגוף מסוגל לייצרו ואינו חייב לקבל אותו ממקור חיצוני. הוא חיוני לשמירה על מטבוליזם תקין של סידן וזרחן, וחשוב לתפקוד תקין של מערכת הרבייה, מערכת העיכול ומערכת החיסון.

 

יעילותו של ייצור הוויטמין מקרני השמש תלויה בכמה גורמים, כגון העונה בשנה, האזור בו נמצאים (קו רוחב), זיהום אוויר, צבע עור ושעת החשיפה במשך היום.

 

אוכלוסיות רבות בארץ אינן נחשפות מספיק לשמש: אצל אנשים בעלי גוון עור כהה ייצור ויטמין D3 קטן בשל ההגנה של פיגמנט המלנין מפני קרינת UVB. עובדים שעובדים במקום סגור מרבית שעות היממה, קשישים שמרבים להישאר בבית או מאושפזים בבתי חולים, ילדים שמעדיפים לשבת בבית.

 

גם אנשים שמכסים את גופם בגלל צווים דתיים, אינם נחשפים לשמש במידה מספקת. בנוסף, ייצור הוויטמין בגוף מצטמצם עם תהליך ההזדקנות.

  

התוספים שיעזרו

אליעז רז, רוקח סופר-פארם, מסביר כי ויטמין D (ובצורתו הספיגה ממע' העיכול - D3) נמכר כיום כתוסף מזון בצורת טיפות, טבליות ללעיסה, קפסולות לבליעה ועכשיו לראשונה גם בספריי. ויטמין D3 הינו שומני בצורתו הטבעית.

 

"ישנן חברות אשר משווקות אותו בצורתו השומנית, כשהוא מהול בשמן בסיס, כגון שמן זית, וישנן חברות אשר משווקות אותו אחרי שעבר שינוי כימי, ונעשה מסיס בסביבה מימית.

 

"אין הבדל מבחינת יעילות וספיגה בין השניים, אך יש המעדיפים את הגרסה השומנית, שאינה מכילה חומרי טעם, צבע וריח. את הצורה השומנית מומלץ לצרוך תוך כדי אכילה או מיד בסיומה, ואילו לגרסה המימית אין חשיבות לגבי האוכל.

 

המינון היומי ייקבע על פי רמת החסר, וזאת ניתן לגלות בבדיקת דם פשוטה. חסר קל מוגדר כאשר ריכוז הויטמין בדם הינו בין 10-29 ננו-גרמים למ"ל (או 25-27 ננו-מולים לליטר). חסר חמור מוגדר כאשר ריכוז הויטמין בדם הינו מתחת ל-10 ננו-גרמים למ"ל (או מתחת ל-25 ננו-מולים לליטר). ערכי ייחוס אלה עשויים להשתנות בין קופות החולים השונות.

 

את הוויטמין כדאי לצרוך באופן יומיומי (ולא במנה שבועית או חודשית, כפי שיש הממליצים), בדיוק כפי שאנו אוכלים כל יום, ישנים כל יום. נטילה יומיומית תגביר את ספיגתו, ותמנע תופעות לוואי אפשריות ממנה שבועית או חודשית גבוהה.

 

מומלץ לחזור על בדיקות הדם שבודקת את רמת הוויטמין בדם כל כמה חודשים, כדי לאמוד את השינוי שחל בעקבות הנטילה, ולבצע שינויים במינון, במידת הצורך.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התוספים שיעזרו להגיע לרמות הויטמין הדרושות לבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים