שתף קטע נבחר

הריבית בארה"ב שמשגעת את העולם. מדריך

כולם מדברים על זה כבר חודשים ואולי הלילה זה יקרה. אחרי שבע שנים של ריבית אפסית יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן תכריז ככל הנראה על העלאה מתונה בשיעורה. רגע לפני מתקפת הפרשנויות, כלכליסט מגיש מורה נבוכים

הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב (הפד) יפרסם הערב בשעה 21:00 שעון ישראל את החלטתו הדרמטית בעניין הריבית. לפי ההערכות, בכירי הבנק המרכזי האמריקאי צפויים להחליט על העלאת הריבית בארה"ב, אחרי 7 שנים של ריבית אפסית, לאור ההתמודדות עם נזקי המשבר של 2008.

 

הפד "נגע" בריבית בפעם האחרונה בהחלטה של דצמבר 2008 - אז הוריד הבנק המרכזי את הריבית מרמה של 1% לרמה של 0.25%-0%. ההורדה של דצמבר 2008 היתה הפעם השביעית באותה שנה שהפד הוריד את הריבית, בתגובה למשבר הפיננסי. הפעם האחרונה שבה ביצע הפד העלאת ריבית היתה בישיבה של יוני 2006 - אז הוחלט להעלות את הריבית מ-5% ל-5.25%. 

 

למה מהמרים שהריבית תעלה דווקא עכשיו?

הסימנים החיוביים בכלכלת ארה"ב הצטברו זה זמן, ובראשם שיעור האבטלה שהמשיך לרדת ועמד על 5% באוקטובר ובנובמבר. לפני הפגישה החודשית של ועדת השווקים הפתוחים באוקטובר ניסה הפד להנמיך את הציפיות, ורמז שאם הסימנים יישארו יציבים - רגע האמת יגיע בדצמבר.

נשיא ארה"ב ברק אובמה ויו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא ארה"ב ברק אובמה ויו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן(צילום: AFP)
 

איזו משמעות תהיה להעלאת הריבית?

ההעלאה שצפויה הלילה תהיה נמוכה מאוד, לא יותר מ־0.25%, מה שיציב את שיעור הריבית על לא יותר מ־0.5%. כך שבשטח לא מדובר בשינוי גדול. אבל מדובר באיתות היסטורי לכך שארה"ב נמצאת על הדרך הבטוחה לצאת מהמשבר הכלכלי הגדול שהחל ב־2008. סביר להניח שהאפקט הפסיכולוגי של הצעד כבר מגולם בשווקים.

 

בטווח הארוך, מדובר במהלך ראשון בסדרה של העלאות ריבית. כל זאת כמובן אם הכלכלה תמשיך להראות סימני יציבות. הפד מודע לכך, וכדי לא לגרום לזעזועים בשווקים ההודעה שהוא יוציא הלילה, אם הוא יחליט על העלאת ריבית, תנסה לטשטש כמה שיותר את הרמזים למועד האפשרי של העלאת ריבית נוספת.

 

בזירה הבינלאומית, הבנקים המרכזיים בכל העולם לא יוכלו להשאיר זמן רב את הריבית ברמות נמוכות אם הם לא רוצים לעודד בריחת הון לארה"ב. השאלה הגדולה היא מה יעשה הבנק המרכזי האירופי, שנמצא בעיצומה של תוכנית הקלה כמותית, ושהריבית שהוא קבע עבור גוש היורו היא שלילית ועומדת על 0.3%-.

 

מדוע הריבית היתה נמוכה למשך זמן רב כל כך?

ארה"ב נפגעה מקריסת שוקי הדיור והבנקאות בעת המשבר הפיננסי העולמי בשנים 2009-2007. בבנק המרכזי האמריקאי החליטו לשלוף את כל השפנים מהכובע כדי למנוע מהכלכלה לחוות שפל גדול נוסף, דומה לזה שעבר על ארה"ב בשנות השלושים של המאה שעברה. אחת הדרכים שנבחרו היתה הורדת מחיר הכסף לרמות שפל כדי לעודד נטילת הלוואות והשקעות.  

 

האם הכלכלה האמריקאית מוכנה להעלאת ריבית?

זוהי שאלת טריליון הדולר. האופטימיסטים מאמינים כי הפד הצליח להנדס התאוששות מכובדת שהותירה מאחור כלכלות רבות אחרות. לטענתם, להעלאת הריבית ב־0.25% תהיה השפעה אפסית כמעט, אך היא מהווה צעד ראשון שיבטיח שהפד לא יאבד שליטה על האינפלציה - אחת ממשימותיו העיקריות כפי שהן מוגדרות בחוק האמריקאי. לעומת זאת, הפסימים מזהירים כי האינפלציה נותרה נמוכה, ולכן בפד מסתכנים בכך שיטלטלו את השווקים העולמיים ויובילו להתחזקות נוספת בדולר אם יפעלו מוקדם מדי.

 

כיצד העלאת הריבית תורגש בכלכלה הרחבה?

העלאת הריבית שבנקים גובים זה מזה עבור הלוואות קצרות טווח תשפיע על ריביות אחרות להלוואות לטווח קצר שלוקחים חברות ומשקי בית. לשינויים האלה יש גם השפעה על ריביות לטווח הארוך, כמו משכנתאות ואג"ח קונצרניות. השינויים בריבית לטווח הארוך ישפיעו בתורם על מחירי הנכסים, כולל שוקי המניות.

 

במהלך המשבר הפיננסי רכש הפד גם אג"ח מגובות משכנתאות ואג"ח ממשלתיות במטרה להוריד את הרמה של הריביות ארוכות הטווח. הרכישות הללו, שנעשו במסגרת תוכנית ההקלה הכמותית שהתחיל יו"ר הפד הקודם בן ברננקי, עלולות להפוך כעת את המכניקה של העלאת הריבית למורכבת יותר עבור הפד.

 

כיצד יגיבו המשקיעים לריבית גבוהה יותר?

לשאלה הזו יש תשובות רבות ומגוונות. יש הטוענים שבפד הכינו את השטח היטב לקראת המהלך, כך שהשווקים יגיבו אליו באדישות מסוימת ובכל מקרה לא בבהלה. אחרים חוששים שאי אפשר להימנע מטלטלה שתורגש בשווקים, כפי שאפשר לצפות לאחר שבע שנים של ריבית אפסית ואג"ח בשווי של טריליוני דולרים שרכש הבנק המרכזי בארה"ב. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
יו"ר הפדרל ריזרב, ג'נט ילן
צילום: EPA
מומלצים