שתף קטע נבחר

מאבק העצמאיות: כך ויתרתי על דמי הלידה

האבסורד: עצמאיות רבות שילדו נאלצות להשיב חלק ניכר ממענק הלידה בחזרה למדינה. ריקי בליך התגייסה לקידום הצעת חוק לטיפול בנושא: "זה לא נתפס שאת מוצאת את עצמך חייבת למדינה". צפו בדיון שערכנו באולפן בהשתתפות טלי דברת, צלמת שמתכננת לוותר לחלוטין על דמי הלידה שלה

טלי דברת (37), צלמת עצמאית, צפויה ללדת בקרוב את ילדה השני. אבל על ההתרגשות מעיב האבסורד המחייב אותה להשיב בסוף שנת המס חלק ניכר ממענק הלידה שתקבל בעקבות הירידה בהכנסותיה. מצב זה, כפי שהיא מעידה, גורם לה לחשוב פעמיים אם להגיש בכלל בקשה לדמי לידה. "אני מתלבטת", היא מודה.

 

 

מצב זה מאפיין עצמאיות רבות שילדו, בשל אופן חישוב מתן דמי הלידה היום בישראל. בניסיון לשנות את המצב - ביום ראשון הקרוב תעלה לוועדת שרים לחקיקה הצעת חוק לשינוי הבסיס לחישוב דמי הלידה. נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) עו"ד רועי כהן, ממקדמי ההצעה, התארח באולפן ynet עם דברת. צפו בראיון שערכנו איתם.

 

 

הצעת החוק שצפויה לעלות מחר הוגשה בתמיכת לה"ב, על ידי ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו). להצעה הצטרפה ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), שהגישה הצעה דומה בנושא בתמיכת עצמאים עושים שינוי - ארגון הפועל לקידום זכויות העצמאים ובעלי העסקים הקטנים בארץ. לפי ההצעה המשותפת, גובה דמי הלידה לעצמאיות יתבסס על ההכנסה הממוצעת של שנת ההריון כולה או השנה לפני ההריון, הגבוה מבין השניים, ולא על סמך  הממוצע החודשי בשנה שבה היתה הלידה, כפי שנהוג כיום.

 

בדברי ההסבר מצוין כי עצמאיות רבות מתמודדות עם ירידה בהקפי העבודה בשנה שבה הן בהריון וכתוצאה נפגעת הכנסתן השנתית. ההשפעה הינה כפולה - ראשית, ירידה בהכנסות קודם ללידה משפיעה על גובה דמי הלידה שיקבלו. שנית, מכיוון שעצמאיות נדרשות להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה, הן מחויבות במס גם עבור דמי הלידה וכתוצאה נדרשות הלכה למעשה להחזיק חלק ניכר ממנו למדינה. כל זאת דווקא בתקופה בה הכנסותיהן מצטמקות ממילא, צריך להתניע מחדש את העסק, ויש תינוק חדש בבית - כך שההוצאות גדולות מתמיד.

 

"החזרתי 12 אלף שקל למדינה"

מחישוב שערכו בעצמאים עושים שינוי עולה, כי הפער בתשלומי המס בין שכירה לעצמאית שהכנסתן החודשית היא 15 אלף שקל, עומד על כ-8,000 שקל בתשלום דמי הלידה. "אני נאלצתי להחזיר 12 אלף שקל מדמי הלידה שלי למדינה", מעידה ענבר בזק, ממובילות המאבק מטעם הארגון. בראיון לאולפן ynet הסבירה בזק מדוע מדובר בעיוות בחוק. צפו: 

 

 

בזק מסבירה, כי "ההכנסה של עצמאית מחושבת כיום פעמיים - פעם אחת ביטוח הלאומי מחשב את הכנסה לפני הלידה ונותן מענק לידה באופן דומה לשכירות, אבל אצל עצמאיות מחושבת ההכנסה פעם נוספת. בסוף שנה, בדצמבר, עצמאים מגישים דו"ח שנתי, ביטוח לאומי מסתכל כמה העצמאי או העצמאית הרוויחו במשך שנה שלמה ומחלק את הסכום ב-12. זאת אומרת, גם אם עצמאית ילדה ביוני, ישבה בבית חצי שנה ולא הרוויחה שקל, ביטוח לאומי יסתכל על ההכנסה מינואר עד יוני".

 

 "רוב העצמאיות מרוויחות פחות אחרי הלידה ממה שהרוויחו לפני הלידה, כי הן עסק של בן אדם אחד", מסבירה בזק. "כשעצמאית יושבת בבית בחופשת לידה, העסק מושבת והוא לא מרוויח. גם כשהיא חוזרת לעבוד בסוף חופשת הלידה - בניגוד לשכירה שחוזרת לעבודה שלה ולאותו תלוש משכורת - העצמאית צריכה לגלגל את העסק מחדש ולוקח זמן עד שנכנס כסף. לכן ההכנסה של רוב העצמאיות בסוף השנה נמוכה יותר וביטוח לאומי אומר 'רגע, טעיתי, קיבלת ממני יותר מדי כסף - תחזירי'".

 

"מדינת ישראל מענישה נשים יולדות"

בלה"ב גייסו את השחקנית ריקי בליך, אמא של נעמי בת השש, לסרטון בו היא משתפת כיצד נדרשה להחזיר חלק עצום מדמי הלידה שקיבלה. "ביטוח לאומי חישב בתחילה את הממוצע שלי בשנה הקודמת, העביר לי סכום מכובד על פי מה שהרווחתי הלכה למעשה בחודשים בהם לא הייתי בהריון. אז הסתכל שוב שנה אחר כך כמה הרווחתי בחודש השביעי, השמיני והתשיעי להריוני, שבהם, אפשר לנחש, לא כיכבתי בסדרות רבות וקמפיינים להלבשה תחתונה - ואמר: 'רגע סליחה, בסוף ההריון הרווחת הרבה פחות, תחזירי לנו חצי ממה שנתנו לך'.

 

"מצאתי את עצמי משלמת למדינה את מה שמגיע לי בזכות, מה שמגיע לכל שכירה בזכות", היא מוסיפה. "זה לא נתפס שבסופו של דבר את מוצאת את עצמך חייבת למדינה ברגע הקשה, המורכב והמפחיד הזה, כי כעצמאית את לא יודעת אפילו אם יהיה הלך לאן לחזור, אם תהיה לך עבודה, אם תצליחי לשרוד כלכלית כמו לפני שילדת, ועל זה מתווסף עוד חוב לסיפור. כל מה שאנחנו מבקשים הוא שיחשבו הכנסה ממוצעת שלנו לפי חודש רגיל בחיינו".  

 

הפעם ההצעה תעבור?

הצעת החוק שתוגש מחר לכנסת אינה הראשונה בנושא, אבל הפעם יש המקווים כי באמת תעבור. כהן, נשיא להב החדש שנכנס לפני זמן לא רב לתפקידו, מספר שכבר השיג את הסכמתו של שר האוצר משה כחלון להצעה. "הארגון שאני עומד בראשו מנסה כבר שנים רבות להביא לתיקון העיוות הזה לגבי דמי לידה לעצמאיות", הוא מספר. "פניתי לשר האוצר, שלזכותו יאמר הגדיר את זה כשערוריה ואמר שיש לתקן את זה".

 

כהן מספר כי לפי ההערכות קיימות כ-45 אלף נשים בגלאי הפריון בישראל. "התוצאה היא לא רק שנשים עצמאיות נפגעות, אלא שגם לא מעודדים נשים להיות עצמאיות. עדיף להן להיות שכירות ולקבל דמי לידה בהתאם לחישוב שמתבצע כיום", הוא מציין. "אני מתחייב שהפעם זה יקרה כי היום מדינת ישראל פשוט מענישה נשים שיולדות".

 

ח"כ לביא מסרה, כי "זהו מצב אבסורדי ומעוות, שאישה עצמאית מקבלת דמי לידה המחושבים בהתאם להכנסותיה בחודשים שלאחר ההיריון. מטבע הדברים, במקרים רבים תפוקת עבודתה מצטמצמת ובהתאם גם ההכנסות. לא ייתכן, שבנוסף לקשיים הרבים העומדים בפני הנשים העצמאיות לאחר לידה בשילוב המטלות הנדרש שבין גידול ילד לבין ניהול עסק, תפגענה גם זכויותיהן. זוהי אפליה כלפי הנשים העצמאיות בכלל, ובהשוואה ביחס לנשים שכירות בפרט". ח"כ פלוסקוב ציינה כי "דווקא בחודשים הראשוןנים לאחר לידה, יש לחזק את הנשים ולוודא שכוחן הכלכלי לא נפגע. זהו מרכיב מהותי בשמירה על שוויון בין נשים לגברים. הצעת החוק תאפשר לנשים עצמאיות לצלוח את התקופה שלאחר ההריון ולקבל דמי לידה לפי ההכנה האמתית שלהן בתקופה רגילה".

 

ובחזרה לדברת - שנמצאת בחודש שמיני ומתלבטת כאמור אם להגיש בכלל בקשה לקבלת דמי לידה. "ילדתי ביולי 2013 והגשתי טפסים לביטוח לאומי לקבל דמי לידה", היא מספרת. "החישוב התבצע לפי השכר הממוצע החודשי של 2012 וקיבלתי את הסכום די מהר, אבל כששנת 2013 הסתיימה והגשתי את הטפסים - ביטוח לאומי עשה חישוב מחדש הגיע למסקנה הגיונית, שלא הרווחתי כמו בשנה שלא היתי בהריון, ובאמצע 2014 ביקשו בחזרה מחצית מהסכום שקיבלתי בתואנה שנתנו לי יותר מדי". 

 

דברת, שעדיין משלמת את חובה לביטוח הלאומי - מוסיפה כי לאור הלקחים שהפיקה מההריון הקודם, הפעם בכוונתה להמשיך לעבוד ככל שתוכל, חרף הקושי הפיזי. "ההריונות שלי לא קלים ויש לי את כל התסמונות", היא מספרת. "השנה קרעתי את עצמי בעל כורחי. זה לא קל, לפעמים צריך להיות 12 שעות על הרגליים, אבל בזמן ששכירה יכולת לקחת ימי מחלה ולהמשיך לקבל את השכר הרגיל - כשאני מוותרת על ארועים ההכנסות שלי יורדות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: ניצן דרור ואבי חי
יעל דברת. "קרעתי את עצמי בעל כורחי"
צילום: ניצן דרור ואבי חי
רועי כהן. "לא מעודדים נשים להיות עצמאיות"
מומלצים