שתף קטע נבחר

כולם נגד דאעש, אבל לא כולם נגד כל הטרור

מצרים מגדירה את חמאס ו"האחים המוסלמים" ארגוני טרור, אבל מדינות אחרות לא. ומה לגבי ג'בהת א-נוסרה? בשעה שדאעש בקונצנזוס ונחשב לאויב של כולם, ספק עד כמה יעילה "הקואליציה האיסלאמית נגד הטרור" שהקימה סעודיה - כשלא ברור אם היא יכולה לפעול נגד הטרור ומי מוגדר טרוריסט

מוביל את הציר הערבי הסוני המתון. מלך סעודיה סלמאן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מוביל את הציר הערבי הסוני המתון. מלך סעודיה סלמאן(צילום: AFP)

 

השבוע יצאה הממלכה הסעודית בהכרזה היסטורית על הקמתה של "הקואליציה האיסלאמית נגד הטרור" הכוללת 34 מדינות. הממלכה שנוסדה על ידי תנועת הווהאבים, מקור ההשראה של אל-קאעידה ו"המדינה האיסלאמית" (דאעש), שהנפט שלה מימן ארגוני טרור איסלאמי ברחבי העולם עשרות שנים עשתה ללא ספק דרך ארוכה. האם הקואליציה החדשה יכולה באמת לפעול נגד הטרור? מי מוגדר כטרוריסט? האם ישראל תרוויח מצעד זה?

 

דאעש זה לא איסלאם

לפני שנדון בשאלה אם הקואליציה יכולה כלל לתפקד, נציין שהצעד שנקטה סעודיה הוא ללא ספק חיובי. סעודיה היא לא רק המדינה המובילה בשנים האחרונות את הציר הערבי הסוני הנחשב "מתון" - מצרים ירדן ונסיכויות המפרץ, כולן חברות בקואליציה, אלא היא גם מקום בו מתבצעת כל שנה מצוות החאג', העלייה לרגל למכה ולאל-מדינה, ערש האיסלאם.

 

שר ההגנה הסעודי מוחמד בן סלמאן ()
שר ההגנה הסעודי מוחמד בן סלמאן
נציגי האיסלאם הסוני מתנערים בפומבי מהאידיאולוגיה של דאעש ומכריזים מלחמה על "המדינה האיסלאמית" שהשחירה את פני האיסלאם. מוסד אל-אזהר בקהיר, האוניברסיטה החשובה ביותר של העולם המוסלמי הסוני, הכריז כי אנשי הדת שלו יעניקו תמיכה דתית למאבק הצודק שמוביל מלך סעודיה נגד מה שהם מכנים "הטרור השחור". האיסלאם, לפי הדוברים הסעודיים והמצריים, הוא דת של סובלנות לא של אידיאולוגיה קנאית וטרור. מוסד אל-אזהר מתכוון להילחם, בשיתוף עם מופתים (פוסקי הלכה) ברחבי העולם המוסלמי, בתופעת הפוסקים המעודדים את הטרור ואינם בעלי הכשרה דתית אמיתית.

 

המערב, ארצות הברית ואירופה הביעו את תמיכתן בצעד הסעודי המבורך, אך ביקשו לדעת יותר פרטים על אופיו. האם הוא מסוגל לתפקד?

 

אינטרסים מנוגדים

עיון ברשימת החברות בקואליציה מעלה שאלות רבות בנוגע ליכולת הקואליציה החדשה לתפקד. אם נוציא את הארגון הנמצא בקונצנזוס - דאעש - נראה כי קיימת בעייתיות רבה בהגדרת הטרוריסטים. "האחים המוסלמים", תנועה הקיימת בעולם המוסלמי כמעט 90 שנה, היא תנועה לגיטימית מבחינת טורקיה וקטאר, אך מוגדרת ארגון טרור במצרים ובסעודיה. "ג'בהת א-נוסרה", ארגון ג'יהאדיסטי הנלחם במשטר הסורי, זוכה לתמיכה ממדינות המפרץ, בעיקר מקטאר, אך מוגדרת על ידי סעודיה ומדינות נוספות ארגון טרור בשל השתייכותה לאל-קאעידה.

 

המצב בעייתי במיוחד בסוריה, שבה רוב ארגוני האופוזיציה האיסלאמיים הם ארגוני טרור, אלא שחלקם בעלי אידיאולוגיה סלפית ונתמכים על ידי סעודיה. המצב מורכב במיוחד בקואליציות כגון "ג'יש אל-פתח" (צבא הניצחון), כאשר ארגונים שאותם מגדירים הסעודים ארגוני טרור משתפים פעולה עם אותם סלפים במאבק נגד המשטר הסורי.

 

גם במאבק נגד דאעש עלולים לעלות ויכוחים והאשמות בין משתתפי הקואליציה. טורקיה אפשרה כשלוש שנים לפעילים מהעולם כולו להצטרף ל"מדינה האיסלאמית" על ידי מעבר מגבולה. טורקיה היא גם החשודה העיקרית ברכישת הנפט הזול מדאעש, מקור המימון העיקרי של הארגון. רשת אל-ג'זירה הקטארית פרסמה באחרונה נתונים המעידים לכאורה כי לא טורקיה אלא המשטר הסורי הוא הקליינט של הנפט הדאעשי. מדוע מתאמצת קטאר להגן על טורקיה? האם גם לה יש מה להסתיר?

 

אויב מוסכם על כולם. אנשי דאעש ()
אויב מוסכם על כולם. אנשי דאעש
חלק מהחברות בקואליציה מעניקות זה שנים ארוכות חסות לארגוני טרור איסלאמיים תמורת תשלום נדיב. זהו המצב בסודן שבה מתאמנים מחבלים זה עשרות שנים, ובפקיסטן שהיא חממה לפעילי אל-קאעידה. נזכיר כי מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן חוסל על אדמת פקיסטן שבה הסתתר.

 

מה לגבי חמאס? אחת המדינות המשתתפות בקואליציה היא "פלסטין", כלומר הרשות הפלסטינית. מבצע "צוק איתן" בשנה שעברה הוכיח כי הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו מאזן) אינו יכול או אינו מעוניין להילחם בחמאס או להשתלט מחדש על רצועת עזה. על כן, לא נראה סביר כי יכריז על תנועת חמאס המייצגת חלק גדול מהעם הפלסטיני כארגון טרור. מכיוון שיו"ר הרשות הפלסטינית אינו מעוניין לאבד את מעט הלגיטימיות שיש לו, יהיה לו יותר נוח להכריז על ישראל כנציגת הטרור באזור. אם כך, מה יעשו מנגנוני הביטחון הפלסטיניים בתקציבים שיקבלו מהקואליציה ל"מלחמה בטרור"? בשאלת חמאס, הרשות הפלסטינית נמצאת בניגוד אינטרסים עם מצרים, הרואה בארגון שלוחה של "האחים המוסלמים". מצרים בראשות עבד אל-פתאח א-סיסי כבר הכריזה על חמאס ארגון טרור והאשימה אותו בהעברת נשק לסיני.

 

חלק מהמדינות החברות בקואליציה אינן מסוגלות כלל להילחם בטרור. לוב מצויה במלחמת אזרחים ופלג מסוכן של דאעש פורח בתחומה. לוב עלולה להיות בעתיד האלטרנטיבה של דאעש לסוריה ולעיראק. ניגריה נשלטת בחלקה ע"י ארגון "בוקו חראם" שנשבע אמונים לדאעש. החברות המוזרה ביותר היא של לבנון, שבה פועל ארגון הטרור השיעי חיזבאללה כ"מדינה בתוך מדינה".

 

נגד הציר השיעי - "הטרור הצהוב"

חשוב לא פחות לשים לב מיהן המדינות שאינן משתתפות בקואליציה. לשם השוואה, בוועידת המדינות האיסלאמיות משתתפות 57 מדינות ובקואליציה הסעודית רק 34. בולטת היעדרן של מדינות "הציר השיעי" - איראן, עיראק וסוריה ומדינות בעלות יחסים טובים עם איראן כגון אלג'יריה ונסיכות עומאן. יש להניח כי הקונצנזוס בין המשתתפות, מלבד בנושא דאעש, יהיה על ארגוני טרור שיעיים, בראשם חיזבאללה בלבנון והחות'ים בתימן, בעלי הדגלים הצהובים.

 

המאבק בטרור השיעי לא יוכרז בפומבי כדי לא להעניק תחושה של עידוד ה"פתנה", מלחמה של העולם הסוני נגד השיעים. סעודיה בשנים האחרונות עברה לקדמת הבמה בכל הקשור במאבק נגד ההשפעה האיראנית. בעבר הסתפקה סעודיה במימון המלחמה נגד איראן (מלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80). ב-2011 פלשו חיילים סעודים לבחריין על מנת להציל את משטרה הסוני מהפיכה שיעית. בשנה האחרונה, מאז עלותו לשלטון של המלך סלמאן בן עבד אל-עזיז, הפכה סעודיה למי שמוביל את הקואליציה נגד איראן.

 

מחוץ לקואליציה האיסלאמית נגד הטרור. חמינאי (צילום: AP) (צילום: AP)
מחוץ לקואליציה האיסלאמית נגד הטרור. חמינאי(צילום: AP)

סעודיה הכריזה מלחמה נגד החות'ים בתימן והקימה קואליציה של מדינות התומכות בה. יש לזכור כי למרות שהם רחוקים מאוד, סיסמת החות'ים היא "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים".

 

הקואליציה - טוב או רע לישראל?

המסר ששולחת הקואליציה למוסלמים בעולם ולאלה החיים בישראל חשוב מאד ואין לזלזל בו - האיסלאם מכריז מלחמה נגד דאעש, דאעש אינו חלק מהאיסלאם אלא סטייה ממנו.

שיתוף הפעולה האיסלאמי המודיעיני נגד דאעש וסניפיו יכול למנוע פיגועים של הארגון בחו"ל גם נגד מטרות ישראליות ויהודיות.

 

המאבק נגד הטרור השחור הסוני והצהוב השיעי טוב לישראל. אולם הקואליציה תיצור בהכרח גם "טרור לבן", כלומר כל הארגונים שלא יוכרזו כטרוריסטים יזכו ללגיטימציה. בין ארגונים אלה מיליציות אופוזיציה איסלאמיות וארגונים סלפיים בסוריה הרואים במאבק נגד ישראל שלב שני אחרי הפלת המשטר של בשאר אסד. גם בעניין חמאס הקואליציה לא תועיל לישראל, מאחר שאין הסכמה בין חברי הקואליציה על היותו ארגון טרור. ספק רב אם ממשלת לבנון תשתמש בסיוע של הקואליציה להילחם בחיזבאללה בשעה שהשיעים התומכים בארגון מהווים כ-40 אחוזים מהמדינה. על כן, "הקואליציה האיסלאמית נגד הטרור" לא תמנע טרור נגד ישראל בטווח הארוך או הקצר.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מטוסי חיל האוויר הסעודי
צילום: EPA
מומלצים