שתף קטע נבחר

ארדואן ומשעל נפגשו על רקע ההתקרבות בין ישראל לטורקיה

בעקבות הסכם הפיוס המתגבש בין ישראל לטורקיה נועדו נשיא טורקיה ומנהיג חמאס. מסתמן כי במסגרת ההסכם איש חמאס סלאח אל-עארורי לא יורשה לפעול מטורקיה

הסולטן והטרוריסט: נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן נועד היום (שבת) עם מנהיג חמאס חאלד משעל באחד מארמונותיו באיסטנבול על רקע הדיווחים על התקרבות בין ישראל לטורקיה.  

ארדואן ומשעל נועדו באיסטנבול  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארדואן ומשעל נועדו באיסטנבול (צילום: EPA)
  

 

מקור בלשכת ארדואן מסר שמשעל תדרך את הנשיא "בהתפתחויות האחרונות באזור", אך לא מסר פרטים על הפגישה. בחמאס נמנעו עד כה מהתייחסות להסכם הפיוס המסתמן בין ישראל לטורקיה לאחר שנים של יחסים מתוחים וקרים בעקבות ההשתלטות על המרמרה. אתמול אמר בכיר הארגון בעזה, מחמוד א-זהאר, כי בחמאס ממתינים לשמוע עמדה רשמית של טורקיה בנושא. במסגרת הסכם הפיוס מסתמן כי איש חמאס סלאח אל-עארורי לא ייכנס לטורקיה וטורקיה לא תאפשר את פעילותו משם. בישראל מייחסים לעארורי מעורבות פעילה בהכוונת פעילות טרור ביהודה ושומרון.

 

באתר הרשמי של חמאס כתבו על הפגישה: "במהלך הפגישה שנערכה הערב דנו השניים בהתפתחויות המדיניות האחרונות באזור והאווירה הייתה חיוביות. הוסכם לערוך דיונים נוספים במהלך הימים הבאים".

 

אחמד פארול, בכיר במפלגת הצדק והפיתוח של נשיא טורקיה, אמר לביטאון חמאס "א-ריסאלה" כי עדיין מתנהלים דיונים בנוגע למה שקשור ל"הסרת המצור מרצועת עזה". לדבריו, יש הסכם עקרוני על קביעת מועד מוגדר בעניין "הסרת המצור". הוא פירט כי "הדרישה הטורקית נודעת לפתיחת המעברים, מתן היתר להכנסת סחורות לרצועה והקמת נתיבים ימיים לרצועה. הצדדים שמנהלים את המשא ומתן טרם גיבשו תוכנית עבודה מגובשת. הדרישה של טורקיה היא להסיר את המצור ולא להקל עליו. יש פרטים שכעת דנים בהם".

 

באשר ליחסים בין טורקיה לתנועה חמאס אמר הבכיר במפלגתו של ארדואן: "היחסים בין הצדדים אינם נתונים לדיון מבחינה עקרונית. מה שהועלה לדיון הוא הפסקת הפעילות הצבאית שיוצאת משטח טורקיה נגד ישראל וזה דבר שלא התרחש לפני כן. אין שום הוכחה חותכת לגביו". הוא סיכם כי "הדיונים בין הצדדים נמשכים וההנהגה הטורקית מתעקשת על כך שייושם התנאי של הסרת המצור מרצועת עזה".

 

ההבנות בין ישראל לטורקיה טעונות חתימה סופית. גובה סכום הפיצויים שישראל תשלם במסגרת קרן פיצויים לנפגעי המרמרה לא נסגר סופית, אך בעבר היו כבר הבנות שלפיהן הסכימו נציגי נתניהו תשלם כ-21-20 מיליון דולר. לפי ההבנות המסתמנות, כל התביעות נגד ישראל יבוטלו ושגרירי המדינות יוחזרו. בשבוע החולף השמיע נשיא טורקיה ארדואן התבטאויות פייסניות שהצביעו על פיוס קרוב עם ישראל. "נרמול היחסים עם ישראל יעשה טוב למזרח התיכון", אמר מנהיג טורקיה, אך הבהיר כי הוא עדיין מחכה לפיצוי על המרמרה ולהסרת "הסגר הישראלי" על עזה.

 

מנגד, גורמים ישראלים טענו לפני כמה ימים, כנראה על רקע השיחות בין הצדדים, כי "הכדור נמצא במגרש הטורקי. אנחנו התנצלנו ואנחנו מוכנים לשלם כסף". בירושלים העריכו כי מאז המשבר בין רוסיה לטורקיה סביב הפלת מטוס הקרב הרוסי על ידי הטורקים, נראה שאנקרה רוצה לנרמל את היחסים שלה עם ישראל ומעוניינת במיוחד לחתום עם ישראל על עסקת גז שלפיה יוקם צינור ממאגרי הגז מול ישראל עד לטורקיה וממנה למקומות נוספים בעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הנשיא ארדואן וחאלד משעל
צילום: EPA
מומלצים