שתף קטע נבחר

אצבע על ההדק: כך מקבלים רישיון לנשק

מי זכאי לבקש רישיון נשק? מהם הקריטריונים שקובע החוק? ואיך מתמודד השר ארדן עם הצרכים שעלו באינתיפאדת הסכינים? מדריך ליורה המתחיל

 

ארכיון (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
ארכיון(צילום: ראובן שוורץ)

במדינת ישראל חל איסור מוחלט להחזיק בכלי נשק ללא רישיון תקף. ההחלטה אם להעניק את הרישיון מתקבלת בהתאם למדיניות האגף לרישוי ולפיקוח כלי ירייה במשרד לביטחון פנים - מדיניות די קשוחה המציבה קריטריונים מוגדרים ותנאי סף. על רקע הדיון ארוך השנים בארה"ב על הקלות הבלתי נסבלת של נשיאת נשק על פי חוק, בארץ המצב שונה לחלוטין. כך זה עובד:

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ההליך

הליך הוצאת רישיון עשוי להיות הליך קפדני ויקר (כמה אלפי שקלים). ראשית יש להגיש בקשה לאגף לרישוי ולפיקוח כלי ירייה על ידי מילוי טופס הבקשה הנמצא באתר המשרד לביטחון פנים. לטופס צריך לצרף מסמכים מזהים וכן מסמכים התומכים בעילה בגינה מוגשת הבקשה.

במידה שהמבקש יימצא זכאי לרישיון, ייקבע לו ראיון אישי עם פקיד רישוי ובו תיבחן תקינות הבקשה והמסמכים המצורפים לה. לאחר קבלת אישור עקרוני יש למלא טופס הצהרת בריאות ולהחתים על גביו רופא משפחה. בנוסף יש למלא כתב הסכמה (טופס המצוי באתר של המשרד לביטחון פנים).

 

בשלב זה יש לגשת לבית מסחר מורשה או מקום בעל רישיון תקף למכירת כלי נשק ולרכוש כלי נשק לפי ההנחיות המופיעות במכתב הזכאות. לאחר אימוני מטווח (הכרוכים בעלות כלכלית מסוימת), המבקש יוכל לקבל את הרישיון בכפוף לתשלום אגרה (סכום האגרה עומד כיום על 60 שקל להחזקת כלי ירייה לשנה או חלק ממנה, וקיימת גם אגרה נוספת על אחזקת תחמושת).

 

יש לחדש את הרישיון אחת לשלוש שנים ולחתום על תצהיר שהמבקש עומד בתנאי התבחין בגינו ניתן הרישיון. החוק גם מחייב, אגב, לאכסן את הנשק בכספת, הרחק מהישג ידם של דיירי הבית.

 

הקריטריונים ודרישות הסף

המדיניות הנוכחית לא מאפשרת לכל אחד להגיש בקשה לרישיון נשק. הזכאים הם רק מי שהוחלט כי הם זקוקים לו וכשירים לכך. ההעדפות הן, ככלל, לארגונים מורשים ולעובדים הזקוקים לנזק לצורך העבודה. בחוק קבועה רשימה סגורה וממצה של עילות – ולא ניתן לקבל רישיון פרטי אלא אם אחת מהן מתקיימת.

 

כך למשל, על מקבל הרישיון להיות תושב קבע מעל גיל 21 (או 27 במקרה שלא שירת בצבא או בשירות לאומי/אזרחי), השוהה בישראל לפחות שלוש שנים ברציפות ויודע עברית ברמה בסיסית.

 

בחוק קיימת רשימה של ישובים שמשטרת ישראל קבעה שמי שעובד או מתגורר בהם זכאי להגיש בקשה.

 

גם מי שעוסק בתחומים שמצריכים שימוש בנשק כמו: הובלת חומרי נפץ, פעילות בשירותי כוחות הביטחון (מדרגת סגן/רס"ר ומעלה – תלוי בסוג השירות), משרתי יחידות מיוחדות, בעלי הכשרה ייחודית מהשב"כ, מרשות שדות התעופה או מהמוסד, קצין ביטחון בגוף מוכר על ידי המשטרה, מי שקיבל המלצה פרטנית מהמשטרה, כבאי או עובד מד"א בעלי ותק שנה לפחות, ועוד. בנוסף קיים מסלול של החזקת נשק מושבת כמזכרת (לדוגמא נשקו של חייל שנהרג).

 

בשלב זה כדאי לציין שבקשות רבות נדחות והתהליך לעיתים עלול להיות ארוך ומייגע.

 

נשק "ארגוני"

בפברואר האחרון תוקן חוק כלי ירייה ונקבע כי לשם קבלת רישיון על המבקש לעבור בדיקת כשרות נפשית. אולם התיקון לא מתייחס לאזרחים המוציאים רישיון פרטי אלא למי שזקוקים לרישיון לצורך תפקיד כמו שומר או מאבטח.

 

ההחלטה הגיעה בעקבות המלצות ועדה שהוקמה בעקבות ריבוי מקרים של פגיעה באזרחים תמימים בשל שימוש בכלי ירייה שלא כדין. אחד המקרים הידועים היה הסיפור של דב תגר, שנשא נשק ברישיון ודקר למוות את זוגתו ובנה, ולאחר מכן ירבה בחברו במעלית. תגר התאבד בירייה כשנתפס.

 

כמו כן, במהלך 2013 אירעו שבעה מקרים של ירי בנשק שהוחזק על ידי מאבטחים, שגרמו לפציעתם של 13 בני אדם. בשלושה מהמקרים המאבטח היורה שם קץ לחייו.

 

השר לביטחון פנים דאז, יצחק אהרונוביץ', אימץ את החלטות הוועדה והתיקון לחוק נערך על רקע ההבנה כי הבדיקות הרפואיות שהתבצעו עד כה לא שיקפו בצורה מהימנה את כשירותו של האדם להחזיק בנשק.

 

לצד קביעה זו, המצמצמת את האוחזים בנשק, הורחבה מנגד רשימת הישובים שזכאים להחזיק כלי נשק לטובת ביטחון האזרחים, בעיקר בעקבות צרכים ביטחוניים.

 

מה חושב גלעד ארדן?

בצל המצב הביטחוני בחודשים האחרונים פנתה לשכת המסחר בתל אביב לשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, בבקשה שייתן מענה מידי ויפעל לשינוי מדיניות מתן הרישיונות. בפנייתם נטען כי מאחר שמצד אחד לא ניתן להצמיד אבטחה של שוטר או חייל לכל אזרח, ומצד שני עלינו לעשות את המרב על מנת להעניק לתושבים רשת הגנה, יש להקל על האפשרות לפעול להגנה עצמית.

 

לטענת האיגוד, מספר מחזיקי הרישיון במדינת ישראל ירד בשנים האחרונות משמעותית, ונדחים אפילו יוצאי יחידות מובחרות ואנשים אשר קיבלו הכשרה ראויה. לעומת זאת, מספר מבקשי הרישיונות עלה.

 

באוקטובר האחרון הודיע השר ארדן שהחליט להקל על קבלת רישיון הנשק בשל המצב הביטחוני ולנוכח העובדה שאזרחים רבים סייעו למשטרה בנטרול מחבלים. בעקבות הודעתו פורסמה רשימת הקלות שכוללת גם הרחבת רשימות הזכאים.

 

עד גל הטרור הנוכחי המדיניות הייתה להקשות על מתן רישיון נשק: רק לאנשים מסוימים שעונים על שורה של תנאים וקריטריונים לא פשוטים. ואולם, כאמור, מפאת המצב נכון לעכשיו מתגבשת העמדה כי יש להרחיב את רשימת הזכאים על מנת לאפשר הגנה עצמית והשתתפות של האזרחים בהגנה על הביטחון האישי והציבורי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד אוהד מגורי
מומלצים