שתף קטע נבחר

אז מה אם הוא בוכה? מותר לילד להתעצבן

אף אחד לא רוצה לראות את הילד שלו עצוב, אבל לפעמים ההורים הולכים רחוק מדי ברצון שלהם למנוע מהילד לבכות או להגיב בזעם. מה הילדים יכולים להרוויח מהתמודדות עם תסכול וכיצד עלינו להגיב כשהם נשכבים על הרצפה באמצע הקניון?

גיסתי המקסימה חגגה יום הולדת 8 לנועה. יומיים לפני כן, קיבלתי ממנה שיחת טלפון דחופה: "שלי, אהובתי, את יכולה לקנות מתנה גם לקטנים, ללירון ודניאל?"

 

"מדוע?" שאלתי "הרי חוגגים לנועה יום הולדת". לרגע הייתה שתיקה ואז גיסתי ענתה: "נכון, אולי רק משהו קטן, שלא ירגישו שרק לנועה חוגגים, שלא יהיו עצובים". "כמובן" עניתי, "אקנה בשמחה".

 

קראו עוד:

כך תדעו: האם הילד שלי מוכן לגן עירייה?

"הוא לא אוכל כלום": מה לעשות כשהילד בררן?

לחוצים? 10 טיפים לגידול ילדים מאושרים

 

הגענו אליהם, החגיגות היו בעיצומן, כולם מאוד נהנו. הגיע הרגע של העוגה ופתיחת המתנות. גיסתי הכינה שלושה כסאות לשלושת הילדים. כלת יום ההולדת ישבה באמצע, בכיסא מקושט בבלונים ואחיה מסביבה. שלושת הילדים החלו לקבל את המתנות ולפתוח אותן. 

 

לפתע, דניאל בן השלוש החל לבכות: "זה לא פייר! כל המתנות שלי קטנות! למה לנועה מתנות גדולות?" צעק והטיח את המתנה שהיתה לו ביד על הרצפה.

לקח כמה שניות עד שלירון הצטרפה לחגיגה והחלה גם היא לכעוס.

 

"זה לא פייר!" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"זה לא פייר!"(צילום: shutterstock)

 

גיסתי מצאה עצמה עם שני ילדים בוכים וכעוסים שכל תשומת הלב הופנתה אליהם כדי לרצותם. כוונתה היתה טובה, שכל הילדים יהיו מאושרים, מסופקים ולא מתוסכלים אך האם היא מנעה את התסכול?

 

פתרון לטווח קצר, בעיה לטווח ארוך

אני פוגשת הורים רבים אשר חוששים מתגובות הילדים שלהם, ישנם גם כאלה אשר לא תמיד יש להם את הכוח להתמודד עם התסכול של הילד. מבחינתם הפתרון הוא לתת לילד מה שביקש, העיקר שלא יצטרכו להתמודד עם התסכול והקושי שלו.

 

כבר עשיתם לייק לערוץ ההורים בפייסבוק?

 

מעבר לכך, הורים רבים חשים כי את הזמן אשר נותר להם עם ילדיהם הם רוצים לבלות בנעימים. לכן הם פועלים ממקום של פיצוי ומתוך המחשבה ש"לא הייתי איתו כל היום, אני אוותר לו הפעם".

 

כאשר אנו מוותרים ונותנים לילד את מבוקשו, התוצאה המיידית היא שהילד נרגע (זמנית) וההורה מקבל את השקט המיוחל. אך מה תהיה התוצאה לטווח הארוך?

 

לטווח הארוך תיווצר התנהגות מפריעה, הילד ילמד כי כאשר הוא מתנהג באופן שלילי, הוא מקבל את תשומת הלב של הוריוומשיג כל מה שהוא חפץ בו. ייתכן כי בעתיד חשיבה זו תתקבע אצל הילד והוא יבחר להשתמש בהתנהגות זו בסיטואציות נוספות.

 

תוצאה נוספת תהיה חוסר יכולתו של הילד להתמודד בעתיד עם מצבי קושי ומצבים של תסכול, וכן חוסר היכולת שלו לווסת את רגשותיו. היום התסכול הוא מול ההורה. אך מה יהיה אחר כך בגן, בבית הספר - איך הוא יתמודד שם? מי יוותר לו כאשר יפסיד במשחק הכדורגל? מי יעשה עבורו את התרגיל כאשר יתקשה במבחן? או איך תתמודד הילדה כאשר חברתה תעליב אותה מול כל הכיתה?

 

חשיבות התסכול

הורים יקרים, ההתמודדות עם הקושי והתסכול של הילד ושלכם אכן יכולה להיות קשה ומאתגרת, אך מידה מסוימת של תסכול הכרחית להתפתחות הילד. אם בכל פעם שהתסכול יתקרב לסף ביתנו נגרש אותו, כאשר הילד יגדל הוא יחפש אותנו שנארגן לו וניישר לו את העולם. הוא יצפה שאבא ואמא יפנו לו את כל המכשולים והקשיים שבדרך ושדרכו תהיה חלקה וקלה.

 

כאשר הורה מאפשר לילד להתמודד עם קושי או תסכול, תומך בו ואמפתי כלפיו, הוא מעביר לו מסר כי הוא סומך עליו ומאמין בווביכולות שלו להתמודד עם התסכול. כאשר ההורה מאמין בילד, הילד מאמין בעצמו ובמסוגלותו.

 

זכרו כי תפקידכם הוא להכין את ילדיכם לחיים, אפשרו להם להכיר ביכולתם, למדו אותם לווסת את רגשותיהם ולשאת את התסכולים הרבים שהחיים מזמנים להם. וכן, זכרו כי הבית הוא "מחנה האימונים" של הילדים לחיים האמיתיים בחוץ.

 

לא תמיד תהיו שם בשביל להציל עבורם את המצב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא תמיד תהיו שם בשביל להציל עבורם את המצב(צילום: shutterstock)

 

ישנם רווחים רבים וחשובים מתחושת התסכול:

התמודדות עם רגש התסכול והיכולת לשאת אותו.

 

למידת דחיית סיפוקים – "לא הכל אני יכול לקבל באופן מיידי ויש לי את היכולת להתאפק".

 

היכרות עם המשאבים והיכולות שלי והתחושה כי אני חזק ויכול להתגבר ולהתמודד עם קושי.

 

לראות ולכבד את האחר ואת הצרכים שלו כאשר אינם מסתדרים עם הצורך המיידי שלי.

 

להתחשב באחר, לדעת לוותר ולחכות בסבלנות.

 

איך להתמודד עם ילד מתוסכל?

1. היו עקביים - כפי שהילד למד כי בהתנהגות שלילית הוא מקבל את מבוקשו, כך ילמד עכשיו כי הוריו עומדים במילתם. וכי יש בו את הכוח והיכולת להתמודד עם חוסר שביעות רצונו.

 

2. שימרו על גבולות - דעו כי ילד שנמצא במסגרת של חוקים וגבולות מרגיש תחושת ביטחון. יש מי ששומר ומגן עליו.

 

3. תנו אופציה אחרת - הדגישו בפני הילד על מתי כן יהיה אפשר לקבל או לעשות את הדבר שרצה. אפשרו בחירה: מה כן אפשר?

 

4. היו צפויים, ללא הפתעות - ערכו עם הילד תיאום ציפיות, במיוחד כאשר אתם יודעים שיהיה לו קשה להתמודד עם התסכול שירגיש. שוחחו איתו והסבירו לו בקצרה מה מצפה לו. חשוב לשאול אותו מה יעזור לו להתמודד ואם אתם יכולים לעזור לו?

 

5. בלי נאומים - אל תרבו בהסברים ודיבורים, היו ענייניים.

 

6. אל תצעקו ואל  תענישו - זה לא עובד. תפעלו ללא כעס, ביקורת או הטפת מוסר. פשוט להיות שם עבור הילד, לחבק, להיות אמפתיים ומכילים ולהאמין בדרך שלכם ובמסוגלות של הילד.

 

7. בחרו את הקרבות שלכם - אמרו לא על הדברים החשובים לכם. הדברים שיש ערך שעומד מאחוריהם.

 

8. עודדו את הילד כשהוא מצליח  - כאשר הילד חווה קושי והתמודד איתו, שקפו לו את הדרך בה הוא התמודד עם הסיטואציה המתסכלת, את היכולות שראיתם שיש לו, אמרו לו מה ראיתם וכמה אתם גאים בו.

 

הכותבת היא מדריכת הורים ומנחת קבוצות הורים במכון אדלר




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זה לא נורא אם הוא בוכה
צילום: shutterstock
מומלצים