שתף קטע נבחר

לגייס לצבא חיילים עם מוגבלות!

כולנו מכירים את המאבקים הצודקים במשתמטים משירות בצבא. מסתבר שיש אלפי נערים ונערות שהחלום שלהם הוא להתגייס לצבא, אבל הצבא לא רוצה בהם

לפני כמה חודשים השתתפתי בטקס מרגש מאוד של חלוקת כומתות לחיילים עם מוגבלות, שהתנדבו לשרת בפיקוד העורף במסגרת עמותת "גדולים במדים". החיילים המיוחדים הללו שירתו באפסנאות; במטבח ובתפקידים נוספים. אלוף פיקוד העורף שנאם בטקס סיפר כמה הם תרמו לעבודה וכמה מיליוני שקלים הם חסכו לצבא.

 

בשבוע שעבר התקיים בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת דיון בהצעת החוק לייצוג הולם לעובדים עם מוגבלות בגופים ציבוריים, שהגישו חברי הכנסת יואב קיש, נורית קורן ואיציק שמולי. הצעת החוק לסיכוי שווה לאנשים עם מוגבלות קובעת שבכל גוף ממשלתי חייב לשלב 5% עובדים עם מוגבלות החל מ-2017. מטבע הדברים, החוק אמור לחול גם על גופי הביטחון, ובהם צה"ל והמשטרה.

 

לדף הפייסבוק של "סיכוי שווה"

https://www.facebook.com/sicuyshaveh/?ref=hl

 

מאכזב מאוד היה לשמוע את נציג צה"ל בוועדה מנסה לפטור את צה"ל מהחובה לגייס אנשים עם מוגבלות בטענה שמשרתי הקבע בצבא (אלה למעשה "העובדים" בצבא) מגיעים מתוך חיילי הסדיר. ובסדיר - אין כמעט חיילים עם מוגבלות... הוא בהחלט צודק. אבל זו בדיוק הבעייה. הצבא לא מגייס כמעט חיילים עם מוגבלות לשירות סדיר!

 

אורן הלמן (צילום: אילן ספירא) (צילום: אילן ספירא)
אורן הלמן(צילום: אילן ספירא)

 

הניסיון של נציג צה״ל בוועדה להיתלות בחוק שירות בטחון כתירוץ שמצדיק מתן פטור לצה"ל מהחוק שעומד לעבור - אינו ראוי ואינו מכובד. החוק בהחלט יכול לחיות בד בבד עם חוק שירות ביטחון. מעבר לזה, בהיותו של צה"ל כור ההיתוך של החברה בישראל - הוא חייב לשלב בתוכו גם אנשים עם מוגבלות המהווים חלק בלתי נפרד מהחברה שיש לשלבם בכל מערכות החיים במדינה, כולל מערכת הביטחון.

 

הצבא לא רוצה אותם

לצערי, נמנע מאלפי בני נוער עם צרכים מיוחדים לשרת בצה"ל במהלך השנים. כולנו מכירים את המאבקים הצודקים במשתמטים משירות בצבא. מסתבר שיש אלפי נערים ונערות שהחלום שלהם הוא להתגייס לצבא, אבל הצבא לא רוצה בהם. נערמים קשיים ומכשולים בפני צעירים וצעירות עם מוגבלות או כאלה שחלו, שכל מה שהם רוצים זה לממש את רצונם לקחת חלק בשירות צבאי כחבריהם.

 

צה"ל הוא צבא העם. הוא של כולנו. גם של כ-320,000 ילדים ובני נוער עם צרכים מיוחדים שחיים בישראל - ורוצים להתגייס ולתרום למדינה. נכון, חייל עם שיתוק מוחין לא יכול להילחם. אבל הוא יכול להיות חייל מצטיין ב-8200. חירש יכול להיות אפסנאי מופלא. וכך גם בתפקידי מטה אחרים.

 

כולנו מכירים היטב סיפורים מרגשים של מתנדבים עם מוגבלות או חולים מצטיינים. סיפורם מרגש אותנו כל שנה בטקס חיילים מצטיינים. כולנו מתרגשים מרוח ההתנדבות, מכך שדווקא מי שאינו חייב גיוס, מתבלט הרבה פעמים כבעל מוטיבציה בולטת יותר, בעל נכונות לתת הרבה יותר לצה"ל. אבל מתברר שזה המיעוט. רוב המתנדבים עוברים תהליך מסורבל, ארוך, מקשה, מייאש, שמונע מהם גיוס.

 

אנשים עם מוגבלות יהיו חיילים מעולים. הם מסורים. חרוצים. להוטים להוכיח את עצמם. נאמנים מאוד. מלאי הכרת הטוב ומוטיבציה בשמיים. אני יוכל להעיד מניסיון (כמי שמעסיק 5 עובדים עם מוגבלות) שעובדים עם מוגבלות הם עובדים מצויינים. לכן, הגיוס של חיילים עם מוגבלות יתרום לצבא ולמדינה המון.

 

אנחנו נרוויח מהשירות של חיילים עם מוגבלות בצבא כפול: גם נקבל חיילים מסורים ותורמים וגם נהפוך אותם ממצב של מקבלי קצבאות לתורמים לחברה ולכלכלה. השירות בצבא נותן גם סיכוי שווה להשתלב אחר כך בחיים: בעבודה. בחברה. ועוד.

 

החוק לסיכוי שווה לשילוב 5% עובדים עם מוגבלות בגופי ממשלה מהווה הזדמנות נפלאה לתקן את העוול שנעשה לאלפי בני נוער שהתייאשו מהסחבת והבירוקרטיה הצבאית. חובה למצוא דרך שבה לכל בן נוער שרוצה להתנדב לצבא, יהיה סיכוי שווה. עם לוח זמנים ברור קצר ושקוף, ללא סחבת מיותרת בתהליך ההתנדבות או השירות בצה״ל.

 

לכן צריך לאכוף שילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה בממשלה - וגם בצבא ובמשטרה ובגופי הביטחון !

 

הכותב הוא מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה.

 

 קישור לדף הפייסבוק: https://www.facebook.com/sicuyshaveh/?ref=hl

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ספירא
אורן הלמן
צילום: אילן ספירא
מומלצים